Roger Federer si Serena Williams au fost desemnati, marti, campionii mondiali ai anului 2009, de catre Federatia Internationala de Tenis (ITF). Elvetianul primeste aceasta distinctie pentru a cincea oara, in timp ce pentru Williams este a doua oara.

Federer si-a completat in 2009 lista "victimelor" de Mare Slem, trecandu-si in palmares si singurul trofeu ce ii lipsea, cel de la Roland Garros. Desi a inceput anul ca numarul doi mondial, elvetianul a reusit sa isi recastige prima pozitie, in dauna spaniolului Rafael Nadal. "A fost un an incredibil pentru mine, atat pe teren, cat si in afara sa. Sa castig primul meu titlu la Roland Garros, sa dobor recordul all-time al turneelor de Mare Slem si sa imi recapat locul intai in clasament este minunat. Sa termin din nou anul ca numarul unu inseamna enorm pentru mine", a declarat Federer, potrivit AFP.

Serena Williams si-a adjudecat in 2009 doua titluri de Mare Slem (Australian Open si Wimbledon), ajungand la un numar total de 11 trofee in turneele de Mare Slem. Dupa ce ITF i-a aplicat cea mai mare amenda din istoria tenisului (92.000 de dolari), Williams a primit in acest sfarsit de an doua distinctii de la forul mondial: titlul de campioana mondiala atat la simplu, cat si la dublu, alaturi de sora ei, Venus. Serena devine a treia jucatoare de tenis, dupa Lindsay Davenport in 1998 si Martina Hingis in 1999, care primeste ambele distinctii in acelasi an.

Pentru a sasea oara in ultimii sapte ani, perechea de dublu a anului 2009 a fost desemnata Bob si Mike Bryan.

La juniori, campioni mondiali au fost desemnati Daniel Bertha si Kristina Mladenovic. La categoria sportivilor in scaunul cu rotile, japonezul Shingo Kunieda a primit aceasta titulatura pentru al treilea an consecutiv, in timp ce olandeza Esther Vergeer a fost desemnata campioana mondiala pentru al zecelea an consecutiv.

Castigatorii isi vor primi premiile in 1 iunie 2010, la Paris, in timpul turneului de la Roland Garros.