Nikolai Davydenko s-a calificat in finala Turneului Campionilor dupa ce l-a invins in trei seturi, scor 6-2, 4-6, 7-5, pe Roger Federer, numarul unu mondial. Demn de mentionat este faptul ca rusul se afla la cea de-a doua finala consecutiva (in 2008 a fost invins de Novak Djokovic).

Rusul a inceput senzational partida cu Federer, Nikolai reusind doua break-uri si ducand scorul la un incredibil 4-1 in fata liderului mondial. Pana la urma, Davydenko se impune categoric cu 6-2 in fata unui elvetian apatic.

Lucrurile s-au schimbat insa in setul al doilea, atunci Roger incepe sa joace cu totul alta partitura. S-a mers cap la cap pana la scorul de 4-4, iar dupa un game castigat pe propriul serviciu, Federer a bifat break-ul. Scorul a devenit 1-1 la seturi dupa 6-4 in favoarea elvetianului.

Setul decisiv avea sa fie unul extrem de disputat, fiecare dintre cei doi jucatori castigandu-si serviciul pana la scorul de 5-5. Federer comite mai multe greseli nefortate, iar Davydenko face break. Rusul serveste bine, acopera superb terenul si se impune cu 7-5.

In decurs de doar cateva zeci de ore, Davydenko i-a invins pe Robin Soderling si Federer, rusul traversand un moment fericit al carierei.