Asteptat cu mare interes in orice colt din lume, Rafael Nadal isi dezamageste din nou fanii, ibericul fiind invins la debutul Turneului Campionilor de catre suedezul Robin Soderling. Forma slaba a fostului numar unu mondial a continuat si la Londra, acolo unde Rafa a fost depasit fara prea multe emotii. "Imi lipseste increderea", a precizat cel care era reunoscut pentru taria de caracter.

Nadal a debutat cu stangul la Turneul Campionilor, dar acest lucru deja nu mai surprinde pe nimeni, spaniolul traversand o forma deloc de invidiat. Previzibil, cu un serviciu mult sub asteptari si fara acea rautate din joc, Nadal a devenit mai uman ca niciodata. Spaniolul a fost o tinta usoara chiar si pentru Soderling, jucator care a avut nevoie de accidentarea lui Roddick pentru a juca la Londra.

"A fost mai mult o problema de liniste mentala decat de joc. Am jucat la un nivel corect, dar am facut greseli exact atunci cand nu trebuia. Imi lipseste acea incredere care iti permite sa depasesti momentele de mare tensiune dintr-un meci", a declarat Nadal dupa prima partida de la Turneul Campionilor.

Spaniolul a fost depasit, scor 6-4, 6-4, de Soderling, iar sansele ca ibericul sa incheie anul 2009 din postura de lider mondial sunt destul de mici, mai ales ca Roger Federer a invins in partida de debut contra lui Verdasco.

In cealalta partida a zilei din Grupa B, Novak Djokovic a dispus in trei seturi, scor 3-6, 6-4, 7-5, de rusul Nicolay Davydenko.