Inaintea provocarii finale a sezonului (Turneul Campionilor), Rafael Nadal il lauda pe rivalul sau numarul unu, Roger Federer: Este unul din cei mai buni tenismeni pe care i-am vazut in viata mea. Nevoit sa stea un timp departe de terenul de tenis din cauza unei accidentari, Nadal se afla in fata ultimului turneu al sezonului, iar un parcurs excelent l-ar putea readuce pe prima pozitie a ierarhiei mondiale, cu o singura conditie: ca Federer sa nu castige mai mult de doua partide in grupa.

"Daca nu ar fi fost accidentarea, sezonul acesta ar fi fost excelent. Am castigat un Grand Slam, trei turnee Masters 1000, doua finale in alte doua turnee Masters, am jucat o finala la Rotterdam... Pentru mine a fost un an bun. A trebuit sa ma opresc doua luni si cand m-am intors am facut-o cu teama, am pierdut ritmul competitiei si aceste lucruri m-au afectat. Dar m-am intors si rezultatele au fost peste asteptari. Problema e ca am mai avut o problema abdominala si am avut un nou dezechilibru", a declarat Nadal, potivit publicatiei spaniole Marca.

"Exigentele media pentru mine nu inseamna mult. Presiunea resimtita e mai mult personala. Pentru mine fiecare partida e vitala. Sunt norocos, nu am nici cea mai mica indoiala. Fac ceea ce imi place. Sunt numarul doi in lume, am fost si numarul 1. Din punct de vedere sportiv, am fost un norocos", a adaugat spaniolul.

Ca de obicei, Nadal are numai cuvinte de lauda pentru elvetianul Federer: "Roger Federer este unul din cei mai buni tenismeni pe care i-am vazut in viata mea. Pentru a face anumite lucruri trebuie sa ai in primul rand talent. L-am vazut antrenandu-se de mai multe ori, dar niciodata cu aceeasi intensitate cu care am facut-o eu in toata viata mea. Acest lucru ma impresioneaza. Cu siguranta un jucator ca el a muncit mult de mic, dar il vezi antrenandu-se fara prea mult efort. Are acea usurinta si inspiratia ii vine fara a fi nevoit sa se concentreze prea mult, transforma lucruri foarte dificile in unele foarte usoare".

In acest moment Roger Federer e lider in clasamentul general al ATP, cu 10.150 puncte. Nadal se afla la o distanta de 945 puncte si ar putea redeveni numarul unu mondial daca la Turneul Campionilor:

- castiga toate partidele (1500 puncte ATP), iar Federer nu castiga nicio partida (0 puncte ATP), castiga doar una (200 puncte ATP) sau doar doua (400 puncte ATP)

- castiga turneul, dar pierde un meci in grupa (1300 puncte), iar Federer nu castiga nicio partida sau invinge intr-una singura

- ajunge in finala (1.000 puncte), iar Federer nu castiga nicio partida.

Turneul Campionilor va incepe in 22 noiembrie, pentru ultimul titlu al sezonului infruntandu-se: Federer, Nadal, Djokovic, Murray, Del Potro, Roddick, Davydenko si Verdasco.