Legenda tenisului de masa Paneth Farkas a murit, marti seara, la Cluj. La 92 de ani, Farkas a trait o viata spectaculoasa si a facut istorie in lumea tenisului de masa. Clujeanul a cucerit peste 50 de medalii pentru Romania, a fost subiectul unui documentar realizat de Steven Spielberg si a intrat in Cartea Recordurilor cu un schimb de mingi care a durat doua ore si 15 minute.

Paneth Farkas a intrat in 1936 in Cartea Recordurilor, dupa meciul cu polonezul Alois Ehrlich, in care un singur schimb de mingi a durat doua ore si 15 minute! Meciul s-a disputat in timpul Campionatului Mondial de la Praga, in care echipa Romaniei a obtinut prima sa medalie, cea de argint.

A primit o scrisoare de la regizorul Steven Spielberg

Paneth Farkas a fost subiectul unui documentar despre viata evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondia realizat de Spielberg. Farkas a fost evreu si a avut parte de cateva saptamani la Auschwitz. Americanul i-a trimis, personal, o scrisoare de multumire clujeanului: "Interviul dumneavoastra va fi pastrat cu grija ca o parte importanta a celei mai importante colectii de marturii constituite vreodata. Departe in viitor, oamenii vor putea sa vada o fata, sa auda o voce si sa observe o viata, pentru a asculta, invata si pentru a-si aminti de-a pururi"(clujeanul.ro).

Cine a fost Panath Farkas in lumea tenisului de masa

In cariera sa de jucator de tenis de masa, Paneth Farkas a castigat Cupa Romaniei (in 1935 si 1947), 9 titluri de campion national, in probele de echipe, la "dublu barbati" si "dublu mixt", precum si numeroase titluri de vicecampion la "simplu". In perioada 1934-1954, a fost selectionat, de mai multe ori, in echipa nationala. In aceasta postura, cucereste - la numai 19 ani - medalia de argint, in proba de echipe (alaturi de V. Vladone si M.V. Goldberger), la Campionatele Mondiale din 1936, de la Praga. Era prima medalie obtinuta de tenisul de masa romanesc. De numele si contributia antrenorului Farkas Paneth se leaga cucerirea a 16 titluri mondiale si 32 de titluri europene (la seniori si juniori).

In 1951, i s-a acordat titlul de Antrenor emerit. In 1936, prin Inalt Decret Regal, a fost decorat cu Medalia "Meritul Cultural" pentru Sport clasa a II-a. Federatia Internationala de Tenis de Masa i-a decernat, in 1993, cea mai inalta distinctie, "ITTF Merit Award". In anul 2000, i s-a conferit Medalia nationala "Pentru Merit" clasa a III-a.