Jo-Wilfred Tsonga a reusit sa intregeasca tabloul celor mai buni tenismeni care vor participa la Tennis Masters Cup de la Shanghai. Dupa ce a castigat turneul BNP Paribas Masters de la Paris, francezul a reusit sa-si asigure locul 7 la aceasta competitie. Rafael Nadal si-a anuntat luni retragerea: "Sunt trist, dar pot sa spun ca iau decizia corecta".

Numarul 1 mondial, cu 1335 puncte acumulate, Rafael Nadal si-a anuntat luni retragerea din competitie, din cauza problemelor pe care le are la genunchiul drept. "Am decis sa nu concurez la Masters Cup din Shanghai. Aceasta este una din cele mai dificile decizii pe care a trebuit sa le iau in cariera mea, avand in vedere importanta evenimentului si, mai presus de toate, faptul ca nu pot sa fiu alaturi de fanii mei din China si de organizatorii turneului care m-au tratat intr-un mod special", a declarat spaniolul.

"Sunt profund intristat si dezamagit pentru fanii mei din intreaga lume care asteptau sa ma vada la Shanghai luptand in fiecare meci. Ma astept sa fiu acolo in octombrie 2009 pentru evenimentul ATP World Tour Masters 1000 din Shanghai", a adaugat Rafa.

Nadal pierde astfel oportunitatea de a-si lua revansa in fata lui Federer, care l-a eliminat in semifinale, in ultimii doi ani.

Tabloul celor 8 tenismeni participanti la Masters Cup Shanghai - Simplu

1. Roger Federer (Elvetia) 1.041 puncte A participat la cinci finale de Masters Cup, din care a castigat patru. Cel care l-a invins pe elvetian in finala din 2005 a fost David Nalbandian.

2. Novak Djokovic (Serbia) 929 puncte A fost primul tenismen care a parasit Masters Cup din 2007, dupa ce a fost invins de cei trei adversari ai sai: Federer, Gasquet si Nadal.

3. Andy Murray (Scotia) 684 puncteIn 2007 a ratat calificarea in Masters Cup dupa ce a fost invins in sferturile turneului de la Paris de Richard Gasquet si a terminat sezonul pe locul 12.

4. Nikolay Davydenko (Rusia) 463 puncteA atins faza semifinalelor Masters Cup Shanghai in anul 2005.

5. Andy Roddick (SUA) 394 puncteS-a calificat a sasea oara consecutiv dupa ce a castigat trei turnee: San Jose, Dubai, Beijing.

6. Jo-Wilfred Tsonga (Franta) 390 puncteDebuteaza in aceasta competitie dupa ce l-a invins pe Nalbandian in finala de la Paris.

7. Juan Martin del Potro (Argentina) 369 puncteArgentinianul si-a asigurat locul in Masters Cup dupa ce a castigat patru titluri ATP: la Stuttgart, Kitzbuehel, Los Angeles si Washington.

8. Gilles Simon (Franta) 356 puncte S-a calificat in aceasta competitie dupa ce numarul 1 mondial, Rafael Nadal s-a retras din competitie.

In 2009 Masters Cup isi va schimba denumirea si va deveni ATP World Tour Finals. Intre 2009 si 2012 competitia se va desfasura la Londra.