Surpriza începutului de an în tenisul masculin a fost furnizată de Jiri Vesely. Aflat pe locul 123, cehul l-a învins în două seturi pe Novak Djokovic în sferturi la ATP Dubai, iar sârbul va pierde prima poziție în ierarhia ATP.

Novak DjokovicFoto: KARIM SAHIB / AFP / Profimedia

Vesely a avut nevoie de aproape două ore pentru a trece de Nole, scor 6-4, 7-6(4).

Cehul a servit pentru câștigarea meciului în momentul în care conducea cu 5-4 în setul secund, Djokovic a făcut rebreak, dar Jiri s-a impus în cele din urmă în tiebreak.

Venit din calificări, Vesely i-a eliminat pe rând pe Hady Habib (421 ATP), Alexei Popyrin (66 ATP), Marin Cilic (24 ATP), Roberto Bautista (15 ATP, favorit 5) și Novak Djokovic (1 ATP și principal favorit).

Pentru un loc în marea finală a turneului din Emiratele Arabe Unite, Jiri Vesely se va duela cu învingătorul partidei dintre Ricardas Berankis (99 ATP) și Denis Shapovalov (14 ATP, favorit 6).

Novak Djokovic pierde primul loc în clasamentul ATP - Daniil Medvedev, noul lider mondial

În vârstă de 34 ani, Djokovic a câştigat de cinci ori turneul de la Dubai, dar nu mai participase la nicio competiţie oficială din luna decembrie.

În urma înfrângerii de la Dubai, Novak va fi depășit de Daniil Medvedev în fruntea clasamentului ATP. În acest moment, rusul are 8.525 de puncte (este calificat în sferturi la ATP Acapulco), iar sârbul rămâne cu 8.465 de puncte.

Daniil Medvedev este al 27-lea lider mondial din istorie și al treilea din Rusia, după Yevgeny Kafelnikov (1999) și Marat Safin (2000-2001).

Novak Djokovic s-a prezentat, nevaccinat, la începutul lunii ianuarie, la Melbourne, pentru a evolua la Australian Open. El a fost în cele din urmă expulzat din ţară, după o lungă dispută juridică purtată cu autorităţile din acest stat.

Săptămâna trecută, Djokovic a declarat pentru BBC că preferă să sacrifice viitoarele eventuale trofee în tenis decât să fie obligat să facă un vaccin împotriva Covid-19. El a spus că nu ar trebui să fie asociat cu mişcarea antivaccinistă, subliniind că a susţinut doar dreptul individului de a alege.