Se află la Turneul Campionilor, acolo unde a înregistrat prima înfrângere (în fața lui Dominic Thiem). Rafael Nadal (34 de ani) a vorbit despre ultima parte a carierei și despre cum își va calcula pașii în următoarea perioadă.

Rafael NadalFoto: John Walton / PA Images / Profimedia

L-a învins pe Andrey Rublev în primul meci de la Turneul Campionilor, iar apoi a cedat în fața lui Dominic Thiem în două tiebreak-uri.

Nadal a explicat care va fi programul pe care îl va urma cu strictețe începând cu sezonul viitor.

"Trebuie să fiu inteligent cu programul pe care o să îl am la anul și, în general, în viitor. Acesta este planul pe care l-am pus la punct împreună cu echipa mea, să alegem anumite obiective și să particip la turneele care mă ajută să ajung în formă maximă la competițiile pe care le considerăm cele mai importante.

Știm foarte bine ce e indicat pentru a-mi prelungi cât mai mult cariera și ne ghidăm după aceste lucruri"- Rafael Nadal după înfrângerea cu Thiem, de la Turneul Campionilor, citat de Eurosport.ro.

Despre finalul de 2020

"Aș prefera să termin pe locul 2 decât pe 3 anul 2020, normal. Dar știți care e poziția mea, am mai spus-o de multe ori, nu mă interesează foarte mult ierarhiile.

Nu o să joc la mai multe turnee doar pentru a avea o șansă în plus să termin pe locul 1. Nu o să evoluez împotriva corpului meu și împotriva viitorului meu în tenis.

Dacă voi juca bine în turneele la care particip, atunci voi avea și o poziție bună în clasament. Dacă va fi să fiu pe locul unu, e excelent. Dacă termin un sezon pe 3, tot e un lucru pozitiv, nu? Înseamnă că am avut un an bun dacă sunt între cei mai buni 3 din lume", a mai spus Rafael Nadal.

În ultima întâlnire din Grupa "Londra 2020", Rafael Nadal se va duela cu Stefanos Tsitsipas. Va fi un meci de totul sau nimic pentru iberic: cine se va impune va obține calificarea în semfinalele din O2 Arena.

Nadal a reușit în 2020 să-și treacă în palmares al 20-lea Grand Slam din carieră la Roland Garros (al 13-lea pe tărâm parizian), performanță cu care l-a egalat pe recordmanul Roger Federer.

Turneul Campionilor, 2020:

Grupa "Tokyo 1970"

Novak Djokovic (1)

Daniil Medvedev (4)

Alexander Zverev (5)

Diego Schwartzman (8)

Grupa "Londra 2020"

Rafael Nadal (2)

Dominic Thiem (3)

Stefanos Tsitsipas (6)

Andrey Rublev (7)

* Primii doi clasați din cele două grupe se vor califica în semifinale, acolo unde se va juca după sistemul locul unu dintr-o grupă vs locul doi din cealaltă grupă. Meciurile de la Turneul Campionilor se joacă după regula cel mai bun din trei seturi.

De știut:

  • În România, Turneul Campionilor poate fi urmărit în direct pe Eurosport.
  • Ediția cu numărul 51 la simplu, 46 la dublu.
  • Se dispută pe hard indoor în O2 Arena.
  • Ultimii campioni: Stefanos Tsitsipas (simplu), Pierre-Hugues Herbert / Nicolas Mahut (dublu).
  • Ilie Năstase a câștigat de 4 ori prestigiosul turneu de pe final de sezon: 1971, 1972, 1973 și 1975.
  • La dublu, competiția a fost câștigată și de Horia Tecău: în 2015, împreună cu partenerul Jean-Julien Rojer (într-o finală contra lui Florin Mergea și Rohan Bopanna).
  • Este ultima ediție care se va disputa la Londra, de anul viitor Turneul Campionilor urmând să fie găzduit de Torino ("Pala Alpitour", 16.000 de locuri).
  • Jucătorul cu cele mai multe titluri (6): Roger Federer (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011). Este urmat de Novak Djokovic, Ivan Lendl și Pete Sampras (toți cu câte 5). Doar sârbul mai este însă jucător activ.
  • Jucători importanți care nu au câștigat niciodată Turneul Campionilor: Rafael Nadal, Jim Courier, Rod Laver, Arthur Ashe, Mats Wilander, Michael Chang, Carlos Moya, etc.