Franta a castigat pentru a 10-a oara Cupa Davis, gratie victoriei obtinute de Lucas Pouille in fata belgianului Steve Darcis, cu 6-3, 6-1, 6-0, duminica, la Villeneuve-d'Ascq, in ultimul meci de simplu al finalei, transmite Agerpres.

Franta a castigat Cupa DavisFoto: daviscup.com

Cu acest succes cu 3-2, francezii pun astfel capat unei serii de trei infrangeri la rand (2002, 2010, 2014), castigand Salatiera de Argint pentru prima data dupa 16 ani, egaland astfel Marea Britanie la numarul de trofee.

Duminica, pe Stade Pierre Mauroy, din Villeneuve-d'Ascq, victoria Frantei a fost obtinuta in meciul decisiv de Lucas Pouille (23 ani, nr. 18 mondial) in fata veteranului belgian Steve Darcis (33 ani, 76 ATP), intr-o ora si 34 de minute.

Cu cateva ore mai devreme, nr. 1 francez Jo-Wilfried Tsonga a cedat in trei seturi in fata liderului belgian David Goffin, nr. 7 mondial, in trei seturi: 7-6 (5), 6-3, 6-2. Recentul finalist al Turneului Campionilor de la Londra, egalase scorul intre cele doua echipe, insa Darcis nu a reusit punctul decisiv pentru victorie.

In primele doua meciuri de simplu disputate vineri, David Goffin l-a invins pe Lucas Pouille cu 7-5, 6-3, 6-1, iar Jo-Wilfried Tsonga a dispus cu 6-3, 6-2, 6-1 de Steve Darcis, iar in partida de dublu de sambata, francezii Richard Gasquet/Pierre-Hugues Herbet au dus scorul la 2-1, in urma victoriei in patru seturi 6-1, 3-6, 7-6 (7/2), 6-4, in fata belgienilor Ruben Bemelmans/Joris de Loore.

Belgia va trebui sa mai aiba rabdare pana va castiga pentru prima data Salatiera de Argint. Acesta a fost al treilea sau esec intr-o finala, al doilea in trei ani, dupa infrangerea suferita la Gand in 2015 in fata echipei Marii Britanii a lui Andy Murray.

Capitanul echipei Frantei, Yannick Noah face de acum parte din cvartetul capitanilor cei mai titrati in Cupa Davis, dupa ce a condus pentru a treia oara tara sa la castigarea trofeului, duminica, impotriva Belgiei.

El se alatura fostului capitan al Suediei, Hans Olsson, triplu laureat al Salatierei de Argint in anii 80, si nu se afla decat la o lungime de australianul Neale Fraser si de croatul Nikola Pilic, ambii cu patru trofee.