David Goffin (8 ATP) a produs surpriza in prima semifinala de la Turneul Campionilor, belgianul reusind sa-l invinga pe Roger Federer, cap de serie numarul doi. Goffin s-a impus cu 2-6, 6-3, 6-4, bifand astfel prima victorie in fata campionului elvetian si prima finala din cariera la Turneul Campionilor. Dupa un prim set in care Federer a lasat impresia ca nu-i va scapa victoria, belgianul a trecut la un alt nivel in urmatoarele doua acte, l-a pus in dificultate pe elvetian, serviciul a fost la cote inalte si a avut nevoie de cate un singur break pentru a-si adjudeca cele doua seturi.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: In ultimul act al competitiei de la Londra, Goffin se va duela cu bulgarul Grigor Dimitrov (6 ATP), care s-a impus in trei seturi in fata americanului Jack Sock (9 ATP), scor 4-6, 6-0, 6-3.

"Nu pot sa descriu ce simt in acest moment. Atata bucurie, atata fericire! Este un moment atat de special incat nu am cuvinte, nu am cum sa descriu. Nu stiu ce am facut diferit, am simtit bine mingea, din setul al doilea am servit mai bine", a spus David Goffin, cu ochii in lacrimi, dupa prima victorie din cariera in fata lui Roger Federer.

In varsta de 36 de ani, Federer castigase Grupa "Boris Becker", cu victorii pe linie, in timp ce Goffin (26 de ani) a incheiat pe locul doi in Grupa "Pete Sampras", cu doua victorii si o infrangere. In primul meci de la Turneul Campionilor, jucatorul belgian l-a invins pe Rafael Nadal (liderul mondial), scor 7-6(5), 6-7(4), 6-4. Spaniolul s-a retras din competitie dupa aceasta partida, din cauza unor probleme la genunchiul drept.

David Goffin este primul jucator care invinge primii doi jucatori ai lumii la o editie a Turneului Campionilor, dupa rusul Nikolai Davydenko in 2009, cand l-a invins pe Nadal (locul 2 ATP) in faza grupelor si pe Federer (locul 1 ATP) in semifinale.

Roger Federer castigase toate cele sase partide disputate anterior in compania lui David Goffin. Ultima victorie data chiar din acest an, cand elvetianul s-a impus in doua seturi, scor 6-1, 6-2, in semifinalele turneului de la Basel, pe care avea sa-l si castige.

David Goffin are in palmares patru trofee: la Kitzbuhel, Metz (ambele in 2014), Shenzhen si Tokyo (ambele in 2017).

Ce i-a transmis Roger Federer lui Goffin

"Sunt foarte fericit pentru el. E un baiat minunat. Imi place foarte mult. Cred ca astazi a jucat atat de frumos incat merita sa fie in finala. Asta i-am spus la fileu", a declarat Federer.

Statistica partidei Federer vs Goffin:

Asi: 7-7

Duble greseli: 3-1

Lovituri castigatoare: 28-20

Erori nefortate: 37-27

Puncte castigate cu primul serviciu: 74% (35/47) - 73% (40/55)

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 57% (17/30) - 58% (22/38)

Puncte de break castigate: 2/11 - 2/3

Durata meci: 1 h 45 minute.

Rezumatul partidei Federer vs Goffin:

Vezi aici ultimul punct al semifinalei:

Aici poti citi o ampla prezentare a Turneului Campionilor de la Londra

De stiut despre Turneul Campionilor

  • Recordul de trofee este detinut de Roger Federer: 6.
  • Cele mai multe trofee consecutive: Novak Djokovic - patru. Urmeaza in ierarhie Ivan Lendl si Ilie Nastase (cate trei).
  • Cele mai multe finale: Roger Federer - zece aparitii. Elvetianul este urmat de Ivan Lendl - 9.
  • Cele mai multe finale consecutive: Ivan Lendl - 9. Pe locul al doilea se afla, la egalitate, Roger Federer si Ilie Nastase (cate 5).
  • Jucatori care au castigat competitia fara sa piarda vreun meci: Roger Federer (2003, 2004, 2006, 2010, 2011). Pe locul cinci in aceasta ierarhie se afla Ilie Nastase (1971, 1972). Ultimul care a reusit o asemenea performanta a fost Andy Murray, in 2016.
  • In acest moment, Turneul Campionilor se joaca dupa sistemul cel mai bun din trei seturi. Ultima editie care s-a disputat dupa sistemul "3 din 5" a fost in 2007, atunci cand Roger Federer l-a invins pe David Ferrer (6-2, 6-3, 6-2).
  • Este editia cu numarul 48 a competitiei in ceea ce priveste tabloul de simplu si a 43-a la cel de dublu.
  • Ultimii castigatori: Andy Murray la simplu, respectiv Henri Kontinen/John Peers.