Ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, a declarat, vineri, ca fostul tenisman Ilie Nastase a acceptat sa devina consul onorific al Cehiei in Romania, informeaza agentia Associated Press, conform News.ro.

Ilie NastaseFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Zaoralek a precizat ca Nastase va avea biroul la Constanta si considera ca fostul tenisman este o alegere potrivita pentru postul de consul onorific.

"Am incredere in domnul Nastase. In diplomatie trebuie sa cantarim bine cuvintele si cred ca domnul Nastase este constient de acest lucru. Sunt sigur ca trecerea sa de la sport la diplomatie va fi una de succes, pentru ca il vad ca fiind o persoana care intelege responsabilitatea pe care o are in noua functie", a afirmat ministrul ceh.

Ilie Nastase s-a declarat incantat de sansa oferita de autoritatile cehe. "Este o mare onoare. Tara mea nu mi-a oferit aceasta sansa, pe care mi-ati oferit-o. Apreciez acest lucru", a spus fostul sportiv.

La 21 iulie, Federatia Internationala de Tenis (ITF) l-a suspendat pe Ilie Nastase pana la 31 decembrie 2020 si amendat cu 10.000 de dolari din cauza comportamentului pe care l-a avut la la intalnirea de Fed Cup Romania - Marea Britanie, din luna aprilie. Lui Nastase ii este interzis sa aiba o calitate oficiala la competitiile ITF, in perioada 23 aprilie 2017 - 31 decembrie 2020.

In plus, Ilie Nastase nu va avea acces si nu va primi acreditare la competitiile ITF pe echipe pana la 31 decembrie 2018. Nastase va putea avea insa acces la turneele de Grand Slam, deoarece acestea nu sunt sub jurisdictia ITF.