Simona Halep (4 WTA si favorita numarul sase) a pierdut finala turneului "Premier 5" de la Roma, dupa ce a fost invinsa in trei seturi de Elina Svitolina (Ucraina, locul 11 WTA), cap de serie numarul opt, scor 4-6, 7-5, 6-1. Numarul 4 WTA a ratat sansa de a-si trece in palmares al 16-lea trofeu din cariera, dupa ce s-a accidentat la glezna intr-un moment in care domina partida, la scorul de 5-2 in primul set. Halep a incercat sa mentina ritmul, insa nu i-a mai putut face fata Elinei, care a impins meciul in decisiv si si-a adjudecat victoria dupa doua ore si sapte minute de joc.

HotNews.roFoto: Hotnews

A fost prima victorie a Elinei Svitolina in fata Simonei Halep.Prima intalnire a fost castigata de jucatoarea noastra, in 2013, in prima runda a turneului de la Sofia: scor 6-1, 6-1.

Halep avea zece victorii consecutive inaintea finalei de la Roma. In urma acestei infrangeri, jucatoarea nascuta la Constanta a ratat sansa de a reveni pe podium in clasamentul WTA.

Pentru prezenta in finala turneului de la Roma, Halep va primi un cec in valoare de230.565 de euro si 585 de puncte in clasamentul WTA.

Elina Svitolina a mai castigat in acest an alte trei turnee: Istanbul, Taipei City si Dubai.

Ce a spus Simona Halep

"A fost o finala buna pentru mine, Svitolina a jucat foarte bine si vreau sa o felicit pentru ce a facut in acest an, are parte de un sezon extraordinar.

Vreau sa le multumesc tuturor celor care au venit aici, la Roma, suporterilor romani, dar nu numai, sponsorilor si organizatorilor, dar si tuturor celor care au fost implicati in derularea foarte buna a turneului. Nu in ultimul rand vreau sa-i multumesc echipei mele, sa va multumesc pentru ca ati avut incredere in mine si pentru ca m-ati suportat", a declarat Simona Halep, la finalul meciului.

Rezumatul meciului dintre Halep si Svitolina:

Statistica partidei Halep vs Svitolina:

Asi: 2-4

Duble greseli: 4-5

Puncte castigate cu primul serviciu: 50% - 66%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 43% - 32%

Lovituri castigatoare: 30-25

Erori nefortate: 47-37

Puncte de break castigate: 5/14 vs 7/11

Total puncte castigate: 85-101

Durata meci: 2h 7 min.

De stiut despre Simona Halep:

  • Are pana acum 12 victorii si 5 infrangeri in istoria participarilor la turneul de la Roma.
  • In acest sezon, Halep are 18 victorii si 6 infrangeri.
  • Simona are 87 de victorii pe zgura (suprafata sa favorita), jucatoarea noastra pierzand de 38 de ori de-a lungul carierei.
  • La editia din 2016, Halep a parasit competitia de la Roma in turul doi, fiind invinsa de Daria Gavrilova. Mai multe detalii aici.
  • Ultima finala disputata de Simona Halep a avut loc in urma cu o saptamana, cand a castigat turneul "Premier Mandatory" de la Madrid. Halep s-a impus in fata Kristinei Mladenovic, scor 7-5, 6-7(5), 6-2.

Desfasurarea livescore a finalei:

Setul III

Setul decisiv incepe cu Svitolina la serviciu.Ucraineanca isi face serviciul, desi Simona reusise sa se apropie la un singur punct dupa ce a fost condusa cu 40-0. Game castigat la zero de Elina pe serviciul lui Halep, care a comis si o dubla greseala. Simona se misca foarte greu, iar jocul curge doar in favoarea adversarei sale: 3-0. Inca un break al jucatoarei din Ucraina, care a cedat un singur punct in acest game. Halep a avut o minge de break, insa Svitolina castiga al saptelea game consecutiv din aceasta partida: 5-0. Numarul 4 WTA intrerupe seria castigatoare a adversarei. Halep reuseste sa salveze doua mingi de meci, insa victoria ii revine jucatoarei din Ucraina. Svitolina s-a impus in decisiv cu 6-1, dupa 30 de minute.

Setul II

Elina Svitolina serveste prima si in setul al doilea. Start excelent pentru Simona Halep, care finalizeaza cu un rever in lung de linie si face break-ul. Jucatoarea din Ucraina se impune pe serviciul Simonei, care a castigat un singur punct in acest game. Game alb reusit de Svitolina, care conduce cu 2-1. Elina preia initiativa in setul secund, fructifica prima minge de break si se distanteaza pe tabela. Condusa cu 40-15 pe propriul serviciu, Svitolina reuseste sa egaleze, dar Halep profita de a treia sansa de re-break si se apropie la 2-3. Jucatoarea noastra isi castiga cu emotii serviciul, salvand si o minge de break a adversarei. Scorul este egal, 3-3. Svitolina trece din nou la conducere, moment in care solicita si interventia fizioterapeutului. De partea cealalta, Simona il cheama pe Darren Cahill.

Simona greseste din ce in ce mai mult si ii da sansa adversarei de a servi pentru castigarea setului. Halep isi recupereaza break-ul la a doua ocazie, dupa ce Svitolina a ratat o minge de set. Jucatoarea noastra solicita din nou ingrijiri medicale, dupa accidentarea la glezna din primul set. Fizioterapeutul ii bandajeaza glezna dreapta, iar Simona revine si egaleaza scorul. A opta favorita a competitiei castiga doua game-uri la rand si isi adjudeca setul al doilea: 7-5 dupa 56 de minute. Vom avea set decisiv pentru stabilirea castigatoarei.

La pauza dintre seturi, Simona a cerut interventia medicului.

Setul I

Finala de la Roma a inceput cu Elina Svitolina la serviciu. Ucraineanca a castigat primul game al partidei, dupa ce Simona a ratat o minge de break. Simona ajunge rapid la 40-0, dar Svitolina reuseste sa castige doua puncte la rand. Halep isi adjudeca in cele din urma game-ul si egaleaza scorul pe tabela. Elina Svitolina preia conducerea, dupa ce a salvat doua mingi de break. Game castigat fara emotii de Halep, care a cedat un singur punct adversarei. Jucatoarea noastra profita de prima sansa de break si trece pentru prima data in avantaj in acest meci.

Simona ramane concentrata, construieste bine punctele si isi consolideaza break-ul din game-ul precedent. Halep fructifica a doua minge de break si se distanteaza la 5-2. A fost al patrulea game consecutiv castigat de Simona, iar Svitolina solicita interventia antrenorului sau. Simona serveste pentru castigarea primului set. Dupa primul punct al game-ului, Halep a calcat stramb si s-a lovit la glezna dreapta. Jucatoarea noastra se ridica si poate continua partida, insa ucraineanca face break-ul. Svitolina reuseste sa castige al doilea game consecutiv, iar Simona apeleaza la Darren Cahill. Numarul 4 WTA inchide setul cu un game alb: 6-4 dupa 42 de minute.

Cele doua jucatoare au iesit la incalzire. Simona a castigat tragerea la sorti si a ales sa primeasca.

Halep si Svitolina s-au mai intalnit o singura data in circuitul WTA, in 2013, in prima runda a turneului de la Sofia. Victoria i-a revenit Simonei Halep, scor 6-1, 6-1.

Parcursul celor doua jucatoare:

Turul II: Simona Halep - Laura Siegemund (32 WTA) 6-4, 6-4, dupa o ora si 41 de minute

Optimi: Simona Halep - Anastasia Pavlyuchenkova (17 WTA) 6-1, 4-6, 6-0, dupa o ora si 39 de minute

Sferturi: Simona Halep - Anett Kontaveit (68 WTA) 6-2, 6-4, dupa o ora si 22 de minute

Semifinale: Simona Halep - Kiki Bertens (20 WTA) 7-5, 6-1, dupa o ora si 17 minute.

Turul II: Elina Svitolina - Alize Cornet (42 WTA) 6-4, 7-6 (11), dupa doua ore si 24 de minute

Optimi: Elina Svitolina - Mona Barthel (60 WTA) 3-6, 6-0, 6-0, dupa o ora si 42 de minute

Sferturi: Elina Svitolina - Karolina Pliskova (3 WTA) 6-2, 7-6 (9), dupa o ora si 34 de minute

Semifinale: Elina Svitolina - Garbine Muguruza (7 WTA) 4-1/abandon Muguruza, dupa 22 minute.

Halep vs Svitolina in 2017:

Titluri WTA: 1-4 (Madrid vs Istanbul, Taipei City, Dubai si Roma)

Bani castigati: $1,472,614 vs $868,243

Victorii/infrangeri: 18-6 vs 31-6.

De-a lungul timpului:

Titluri WTA: 15-7

Bani castigati din tenis: $16,933,402 vs $4,976,305

Victorii/ infrangeri: 377-175 vs 263-146

Resedinta: Constanta, Romania - Kharkiv, Ucraina

Locul nasterii: Constanta - Odessa, Ucraina

Inaltime: 1,68 metri - 1,74 metri.

In varsta de 25 de ani, Simona Halep a castigat 15 turnee: Madrid (Premier Mandatory - 2017), Montreal (Premier 5), Bucuresti (WTA) Madrid (Premier Mandatory), toate trei in 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei in 2015, Doha (Premier 5), Bucuresti (WTA), ambele in 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) si Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele sase in 2013.

Simona a mai jucat noua finale: la Roma (2017), Toronto, Rogers Cup (ambele de categorie Premier 5), in 2015, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei in 2014, Bruxelles (Premier), in 2012 si Fes (WTA), in 2011 si 2010.

De-a lungul timpului, Elina Svitolina a cucerit opt titluri si a disputat alte doua finale. Jucatoarea din Ucraina a castigat in acest an patru turnee: Istanbul, Taipei City, Dubai si Roma.