Romania a pierdut categoric intalnirea cu Belgia, scor 3-1, dupa ce Irina-Camelia Begu (29 WTA) a fost invinsa de Elise Mertens (83 WTA), scor 3-6, 7-5, 7-5, in al treilea meci al intalnirii disputate la Sala Polivalenta din Bucuresti. Sorana Cirstea si Monica Niculescu au obtinut o victorie de onoare in fata cuplului Kirsten Flipkens/Maryna Zanevska, scor 6-2, 6-0. In urma acestui rezultat, echipa Romaniei va juca un baraj pentru mentinerea in Grupa Mondiala II a Fed Cup.

Irina Begu a cedat dupa doua ore si 52 de minute in fata jucatoarei de 21 de ani. A fost prima intalnire dintre Begu si Mertens.

Romanca a reusit 3 asi in acest meci, fata de 5 ai adversarei, si a facut 10 duble greseli, spre deosebire de cele 5 ale belgiencei. Irina a transformat doar 5 mingi de break din 17 oportunitati (29%), iar Mertens 5 din 9 (55%).

In prima zi a confruntarii, Kirsten Flipkens a invins-o pe Monica Niculescu in doua seturi, cu 6-3, 6-4, iar Yanina Wickmayer a trecut in trei seturi de Sorana Cirstea, cu 7-6 (4), 5-7, 7-5.

Perechea Monica Niculescu/ Sorana Cirstea a adus singurul punct al Romaniei. Jucatoarele noastre s-au impus cu 6-2, 6-0 in fata cuplului Kirsten Flipkens/Maryna Zanevska.Partida a durat 54 de minute.

Pentru ca soarta duelului dintre Romania si Belgia era deja decisa dupa partida dintre Begu si Mertens, meciul Sorana Cirstea - Kirsten Flipkens nu s-a mai disputat.

Belgia va juca baraj pentru promovarea in Grupa Mondiala a Fed Cup, iar Romania va juca unul de mentinere in Grupa Mondiala II, pe 22-23 aprilie.

Ce au spus cele doua jucatoare

"In primul set am jucat foarte bine, am condus si in al doilea, am servit bine, dar ceva s-a schimbat in joc. Am devenit pasiva, simteam ca dau in minge, dar se intorcea si nu puteam sa fac punct. A fost un meci bun si mi-am dorit mult victoria si sa ajut echipa. Domnul Nastase a fost incredibil pentru mine, a fost o experienta extraordinara sa-l am alaturi in acest meci si sper sa ramana alaturi de noi. Nu am simtit presiune, mi-am facut treaba cat am putut, dar consider ca la un moment dat am facut un pas in spate si am lasat-o pe Mertens sa joace mai agresiv. Am luptat pana la ultima minge si imi pare rau ca nu am putut sa dau o sansa echipei in continuare", - Irina Begu, potrivit News.ro.

"A fost prima mea participare in Fed Cup. A fost extraordinar sa fiu aici, la fel ca si atmosfera. A fost un meci dificil, ma bucur ca am obtinut victoria. Nu ma asteptam sa castig. M-am asteptat sa dau tot ce pot mai bine, asa ca am dat totul si mi-a iesit. Nu am controlat toate mingile, asa cum as fi vrut, Irina a jucat foarte bine in primul set si atunci am inceput sa ma gandesc la toate lucrurile bune pe care le pot face si am castigat incredere. Sunt foarte fericita ca am jucat de aceasta data. A fost o experienta extraordinara" - Elise Mertens.

Statistica partidei Irina Begu vs Elise Mertens

Asi: 3-5

Duble greseli: 10-5

Erori nefortate: 37-35

Puncte castigate cu primul serviciu: 36/46 (78%) - 50/75 (67%)

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 19/36 (53%) - 21/45 (47%)

Puncte de break castigate: 5/17 (29%) - 5/9 (56%)

Total puncte castigate: 109 - 108

Desfasurarea livescore a partidei

Setul I

Meciul a inceput cu Elise Mertens la serviciu. Irina are un debut perfect de partida. Jucatoarea noastra a ratat doua mingi de break, insa a fructificat a treia sansa. Begu joaca agresiv in acest inceput de meci, salveaza o prima minge de re-break si isi castiga serviciul in cele din urma. Mertens revine incredibil de la 0-40 si castiga primul game din aceasta confruntare. Scorul este 2-1 in favoarea Irinei. Begu serveste foarte bine si cedeaza un singur punct in cel de-al patrulea game. Mertens comite o dubla greseala, insa reuseste sa isi regleze jocul si se apropie la 3-2. Irina isi castiga serviciul la capatul unui joc foarte solid. Belgianca incearca sa tina pasul si se apropie la un game de Begu (4-3). Game alb reusit de jucatoarea noastra (5-3). Elise Mertens face doua duble greseli si cedeaza primul set. Irina begu se impune cu 6-3 dupa 43 de minute.

Setul II

Elise Mertens incepe cu un break in setul secund, insa Irina Begu restabileste egalitatea, cu un game castigat la 0. Jucatoarea noastra a depasit rapid inceputul mai slab din acest set si isi castiga serviciul la 15. Belgianca reuseste primul ei game alb, este 2-2. Irina trece la conducerea setului dupa ce isi castiga serviciul (3-2). Mertens salveaza doua mingi de break si restabileste egalitatea. Begu isi face serviciul dupa ce finalizeaza cu forehand-ul. Cele doua jucatoare merg cap la cap. Mertens castiga pe propriul serviciu, este din nou egalitate. Game alb pentru Irina Begu, jucatoarea noastra domina jocul. Belgianca reactioneaza si isi castiga serviciul la 0. Irina Begu salveaza doua mingi de break, insa belgianca fructifica a treia sansa. Mertens conduce cu 6-5. Jucatoarea din Belgia castiga al treilea game consecutiv si isi adjudeca setul secund cu 7-5. Setul s-a intins pe durata a 57 de minute.

Setul III

Inceputul setului decisiv este similar cu cel din setul precedent, iar belgianca reuseste break-ul. Irina are minge de re-break la 30-40, insa Mertens anuleaza cu un as sansa jucatoarei noastre. Belgianca mai salveaza inca trei mingi de break si isi mareste avantajul (0-2). Begu castiga primul game in setul decisiv pe propriul serviciu. Begu reuseste break-ul si restabileste egalitatea (2-2). Romanca trece pentru prima data la conducere in acest set. Begu rateaza incredibil un vole drive, putea fi 40-0 pentru jucatoarea noastra. Mertens reuseste sa egaleze la 30, iar apoi castiga game-ul. Scorul este egal 3-3. Belgianca face break-ul la zero si revine la conducere, scor 4-3. Elise Mertens isi castiga serviciul, Begu a reusit un singur punct in acest game. Este 5-3 pentru Mertens. Irina isi face si ea serviciul, dar belgianca va servi pentru castigarea partidei. Mertens serveste puternic si conduce cu 30-15. Begu revine si face break-ul intr-un moment extrem de important. Scorul este 5-5. Belgianca revine de la 30-0 si face re-break. Elise Mertens incheie un game de aproximativ 10 minute. Begu a salvat trei mingi de meci, inainte ca Mertens sa fructifice a patra sansa. Setul decisiv a durat o ora si 12 minute.

Initial, in primul meci ar fi trebuit sa evolueze Monica Niculescu si Yanina Wickmayer, insa ambele echipe au recurs la schimbari.

S-au disputat sambata

Monica Niculescu vs Kirsten Flipkens 3-6, 4-6

Sorana Cirstea vs Yanina Wickmayer 6-7(4), 7-5, 5-7

S-au disputat duminica

Irina-Camelia Begu vs Elise Mertens 6-3, 5-7, 5-7

Monica Niculescu/Sorana Cirstea vs Kirsten Flipkens/Maryna Zanevska 6-2, 6-0

Pe ce locuri se afla adversarele din Fed Cup in clasamentul WTA:

60 Yanina Wickmayer

74 Kirsten Flipkens

83 Elise Mertens

123 Maryna Zanevksa

Dublu:

85 Kirsten Flipkens

91 Elise Mertens

147 Yanina Wickmayer

151 Maryna Zanevska

Confruntarile directe intre romance si belgience:

Cirstea - Wickmayer 1-4 (1-1 pe hard)

Niculescu - Wickmayer 2-3 (2-2 pe hard)

Cirstea - Flipkens 1-0 (nicio intalnire pe hard)

Niculescu - Flipkens 3-4 (toate intalnirile au avut loc pe hard)

Romania si Belgia s-au mai intalnit de trei ori in Fed Cup (in 1975 si de doua ori in 1995), Belgia impunandu-se de fiecare data.

FOTOGALERIE

"Fotografii realizate cu echipament Nikon"

FOTO: Adrian Ilincescu