Sorana Cirstea (62 WTA) a fost invinsa de Yanina Wickmayer (60 WTA), prima racheta a echipei Belgiei, scor 7-6 (4), 5-7, 7-5, la capatul unui meci maraton care a durat trei ore si 22 de minute. Scorul confruntarii Romania - Belgia (primul tur al Grupei Mondiale II a FedCup) a devenit astfel 0-2, dupa ce Monica Niculescu parasise Sala Polivalenta din Bucuresti invinsa de Kirsten Flipkens (74 WTA).

Ce au spus cele doua jucatoare

"Un meci lung in care am avut foarte multe sanse pe care, din pacate, nu am reusit sa le fructific. Au fost mici greseli in momentele importante pe care mi le asum. Am luptat pana la final, dar doar atat s-a putut astazi. Imi pare rau pentru echipa, mi-as fi dorit sa aduc un punct astazi, mai ales ca am fost atat de aproape. M-a durut putin piciorul drept, dar nu a influentat jocul meu. Vin dupa an grei in care am crezut ca nu voi mai reveni. Ma bucur ca am revenit in echipa de Fed Cup. Au fost momente pe care trebuia sa le fructific. Consider ca eu am pierdut meciul, trebuia sa fiu mai agresiva. N-am pierdut din cauza serviciului, ci la mingile de break pe retur. Sunt mai multe emotii cand joci pentru tara, mai ales ca joci o data pe an in Fed Cup. Fizic sunt bine, nu cred ca vor fi probleme pentru maine. Mai am multe de imbunatatit la jocul meu, dar am nevoie de consistenta si disciplina. Am incercat sa inchei repede punctele, dar suprafata este lenta" - Sorana Cirstea, potrivit News.ro.

"A fost o batalie extraordinara din partea amandurora. Am stiut ca o sa fie puternica, a jucat bine in ultima vreme, stiam ca o sa fie greu sa o inving azi. In fiecare set a avut sanse la inceput, dar am continuat sa lupt si am revenit. Am avut si eu sansele mele si, in final, a fost doar o lupta, era greu sa te mai mentii mental si fizic. Am luptat pentru fiecare punct, am incercat sa fiu pozitiva, sa fiu agresiva cat de mult am putut. Ea a luat mingea devreme, a fost foarte priculoasa, dar am incercat sa-mi fac jocul, sa fiu buna in momentele importante. Am jucat prea scurt la inceput si nu am reusit sa realizez ce mi-am propus. Dar cu cat a trecut timpul, cu atat am reusit ceea ce am vrut sa fac pe teren", - Yanina Wickmayer.

"A fost un meci greu, mai ales pentru Sorana care pierde pe muchie de cutit. A pierdut la cateva mingi. Sa joci trei ore si jumatate in sala este foarte greu. Ambele meciuri au fost de calitate buna. Trebuie sa fim multumiti ca s-a jucat un tenis frumos. Nu ne uitam la clasament, dar belgiencele au jucat un tenis foarte bun", a spus Ilie Nastase, capitanul nejucator al Romaniei.

Desfasurarea livescore a partidei

Setul I

Sorana Cirstea incepe foarte concentrata meciul, se duce repede in game la 40-0. Belgianca a egalat, insa jucatoarea noastra isi adjudeca in cele din urma primul game al partidei. Wickmayer isi face si ea serviciul, este 1-1. Romanca se misca foarte bine si isi castiga din nou serviciul. Cirstea joaca agresiv si reuseste primul break al meciului. Jucatoarea noastra se desprinde la 3-1. Yanina Wickmayer face primul sau break dupa un joc foarte solid. Sorana se afla intr-o forma foarte buna, reuseste al doilea break consecutiv si se distanteaza la 4-2. Cirstea anuleaza o minge de break a belgiencei si isi castiga serviciul. Jucatoarea noastra o domina categoric pe Wickmayer in acest set. Yanina isi face si ea serviciul, este 5-3. Jucatoarea din Belgia face break la zero si se apropie la 5-4. Sorana este incurajata de spectatorii din tribune. Al treilea game consecutiv castigat de Wickmayer, iar scorul devine egal, 5-5. Belgianca trimite in afara terenului si Sorana trece din nou in avantaj. Yanina Wickmayer isi castiga cu dificultate game-ul de serviciu, iar invingatoarea primului set se va decide dupa tie-break. Sorana a jucat foarte slab in tie-break, iar belgianca s-a impus cu 7-4. Yanina Wickmayer isi adjudeca primul set cu 7-6 dupa 65 de minute.

Setul II

Al doilea set a inceput cu Yanina Wickmayer la serviciu. Sorana are un debut perfect in setul secund si reuseste break-ul. Romanca serveste excelent si isi mareste avantajul (2-0). Cirstea revine in al treilea game de la 0-40, insa cedeaza in cele din urma. Este 2-1 in favoarea juacatoarei noastre. Sorana profita de greselile belgiencei si pastreaza diferenta de doua game-uri (3-1). Wickmayer isi face serviciul si se apropie de Sorana. Jucatoarea din Belgia castiga pe serviciul Soranei la capatul unui joc foarte solid, iar scorul este egal, 3-3. Romanca revine in joc dupa un game foarte disputat. Wickmayer salveaza doua mingi de break, insa reia in fileu si Sorana este din nou in avantaj. Sorana isi pierde inca o data serviciul, iar Wickmayer restabileste egalitatea (4-4).Wickmayer isi face serviciul si preia conducerea pentru prima data in setul secund. Sorana Cirstea isi castiga serviciul la 0 si egaleaza scorul (5-5). Un nou break reusit de Sorana. Wickmayer a salvat o minge de break, insa apoi a comis o dubla greaseala. Sorana Cirstea trimite meciul in decisiv, dupa ce si-a adjudecat al doilea set cu 7-5. O ora si doua minute a durat setul secund.

Setul III

Setul decisiv a inceput cu jucatoarea din Belgia la serviciu. Yanina Wickmayer castiga primul game al setului, dupa ce a salvat patru mingi de break. Game-ul a durat aproape 10 minute. Cirstea salveaza o minge de break si egaleaza scorul. Romanca se impune pe serviciul adversarei si trece in avantaj (2-1). Sorana Cirstea salveaza o minge de break egaland la 40, dar Wickmayer reuseste in cele din urma sa faca re-break. Scorul este 2-2. Sorana rateaza patru mingi de break, iar belgianca isi face serviciul si revine in avantaj pe tabela de marcaj. Este 2-3 in favoarea jucatoarei din Belgia. Cirstea isi castiga serviciul si egaleaza la 3. Wickmayer isi face serviciul fara emotii si trece in avantaj. Sorana reuseste sa castige la zero game-ul jucat pe propriul serviciu. Este din nou egalitate, 4-4. Minge de break pentru Sorana la 30-40, insa returneaza in fileu si este din nou egalitate la 40. Jucatoarea noastra anuleaza o minge de 5-4 a belgiencei, dar belgianca isi face serviciul in cele din urma si conduce cu 5-4. Sorana salveaza incredibil doua mingi de meci si restabileste egalitatea (5-5). Belgianca salveaza si ea trei mingi de break si preia din nou conducerea. Wickmayer face break-ul si se impune in decisiv cu 7-5. Setul a durat o ora si 14 minute.

Statistica partidei Sorana Cirstea vs Yanina Wickmayer

Asi: 2-3

Duble greseli: 5-5

Puncte castigate cu primul serviciu: 50/84 (60%) - 57/96 (59%)

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 21/43 (49%) - 21/44 (48%)

Puncte de break castigate: 6/23 (26%) - 6/14 (43%)

Total puncte castigate: 138-139

In primul meci al confruntarii dintre Romania si Belgia, Monica Niculescu a pierdut cu Kirsten Flipkens, scor 3-6, 4-6.

Invingatoarea dintre Romania si Belgia va juca barajul pentru accederea in Grupa Mondiala, iar invinsa in play-off-ul pentru mentinerea in Grupa Mondiala II.

Sorana Cirstea vs Yanina Wickmayer, intalniri directe:

2009, Estoril (Portugalia): 6-4, 1-6, 6-4 pentru Yanina Wickmayer

2009, 's-Hertogenbosch (Olanda): 6-4, 6-3 pentru Yanina Wickmayer

2011, US Open: 6-1, 7-5 pentru Yanina Wickmayer

2012, Cincinnati (SUA): 6-7 (8), 6-2, 6-3 pentru Sorana Cirstea

2017, Bucuresti (FedCup): 7-6 (4), 5-7, 7-5pentru Yanina Wickmayer

Programul meciurilor

Sambata, incepand cu ora 13:00

Monica Niculescu vs Kirsten Flipkens 3-6, 4-6

Sorana Cirstea vs Yanina Wickmayer 6-7 (4), 7-5, 5-7

Duminica, de la ora 13:00

Monica Niculescu vs Yanina Wickmayer

Sorana Cirstea vs Kirsten Flipkens

Irina-Camelia Begu/Patricia Maria Tig vs Elise Mertens/Marina Zanevska

Echipa Romaniei:

Irina Begu (29 WTA), Monica Niculescu (36 WTA), Sorana Carstea (62 WTA) si Patricia-Maria Tig (106 WTA).

Pe ce locuri se afla adversarele din Fed Cup in clasamentul WTA:

60 Yanina Wickmayer

74 Kirsten Flipkens

83 Elise Mertens

123 Maryna Zanevksa

Dublu:

85 Kirsten Flipkens

91 Elise Mertens

147 Yanina Wickmayer

151 Maryna Zanevska

Confruntarile directe intre romance si belgience:

Cirstea - Wickmayer 1-4 (1-1 pe hard)

Niculescu - Wickmayer 2-3 (2-2 pe hard)

Cirstea - Flipkens 1-0 (nicio intalnire pe hard)

Niculescu - Flipkens 3-4 (toate intalnirile au avut loc pe hard)

Romania si Belgia s-au mai intalnit de trei ori in Fed Cup (in 1975 si de doua ori in 1995), Belgia impunandu-se de fiecare data.

Meciurile din confruntarea Romania vs Belgia (turul I al Grupei Mondiale II) se vor disputa in zilele de 11 si 12 februarie 2017, la "Sala Polivalenta" din Bucuresti.

Pretul unui bilet este de 90 de lei/zi - Categoria 2 (Tribuna), respectiv 150 lei/zi - Categoria 1 (Loja tribuna).

FOTOGALERIE

"Fotografii realizate cu echipament Nikon"

FOTO: Adrian Ilincescu