​Editia din 2017 a Australian Open (primul turneu de Grand Slam al anului) va avea premii record, dupa cum au anuntat organizatorii competitiei de la Melbourne. Este vorba de 34.8 milioane de euro, adica cu 14% mai mult decat la ultima editie (cea din 2016). Comparatia poate continua insa - premiile vor fi de trei ori mai mari decat la editia din 2001, de exemplu.

Roger Federer, la Australian Open 2016Foto: australianopen.com

Marii castigatori ai intrecerilor de la simplu vor primi cate 2.5 milioane de euro, o crestere de 9% fata de editia care s-a disputat la inceputul anului in curs.

Jucatorii care vor parasi AO in turul trei al calificarilor vor incasa un cec in valoare de 17.400 de euro - crestere de 39%. Sportivii care vor intra pe tabloul principal, dar care vor fi eliminati in runda inaugurala, vor pleca acasa cu 34.800 de euro mai bogati.

Schimbarile majore s-au produs in ceea ce-i priveste pe jucatorii din calificari si pe cei care vor fi eliminati in primele tururi, dupa cum a precizat Craig Tiley, directorul competitiei de la antipozi.

Castigurile pentru cei care ajung pana in sferturi, semifinale si finale au crescut de asemenea, cu 9%.

US Open este, cel putin in acest moment, turneul de Grand Slam cu cele mai mari premii - 44.5 milioane de euro. Urmeaza, in ordine - Australian Open (34.8 milioane de euro), Wimbledon (33.3 milioane de euro) si Roland Garros (cu 32 de milioane de euro).

Ramane insa de vazut in ce masura organizatorii de la celelalte turnee de Grand Slam in afara de AO vor suplimenta sau nu premiile pentru editiile din 2017.

Romania va avea cinci sportive pe tabloul principal de simplu feminin: Simona Halep (4 WTA), Irina-Camelia Begu (29 WTA), Monica Niculescu (38 WTA), Sorana Carstea (79 WTA) si Patricia Maria Tig (108 WTA).

Australian Open va avea loc in perioada 16-29 ianuarie 2017, in complexul de la "Melbourne Park".

Ultimii castigatori de la AO:

Simplu masculin: Novak Djokovic

Simplu feminin: Angelique Kerber

Dublu masculin: Jamie Murray/ Bruno Soares

Dublu feminin: Martina Hingis/ Sania Mirza

Dublu mixt: Elena Vesnina/ Bruno Soares.