Rafael Nadal a inaugurat, miercuri, Academia de Tenis care ii poarta numele, la Manacor, in orasul natal al fostului lider al ierarhiei ATP. Invitatul special al evenimentului a fost Roger Federer, cunoscut fiind faptul ca ibericul si elvetianul au o relatie speciala, in pofida rivalitatii pe care au aratat-o pe teren.

Nadal si Federer, la academia ibericuluiFoto: Captura video

O zi speciala pentru Rafa

''Este un vis devenit realitate si este o zi speciala pentru mine. Este un loc unde am pus multa pasiune. Ii multumesc foarte mult lui Roger ca a venit azi, aici, inseamna foarte mult pentru mine acest lucru'', a declarat Nadal la inaugurarea academiei.

Momentele speciale din tenis, alaturi de Roger

"Cele mai frumoase momente din tenis ma leaga de Roger. Rivalitatea noastra a facut mult bine sportului in general si tenisului in particular. Pot sa spun ca am inceput sa cresc in acest sport in acelasi timp cu succesele lui de pe intreg mapamondul. Timp de zece ani ne-am impartit efectiv cele mai frumoase momente din cariera, ceea ce nu e putin lucru", a adaugat Rafa.

''Este o idee mare, pentru ca nici eu nu am o academie ca aceasta. In plus, este de apreciat ca a facut-o in orasul natal. Se simte ADN-ul lui peste tot, nici nu avea cum sa fie altfel'', a punctat si Roger Federer, recordmanul absolut al titlurilor de Grand Slam castigate (n.r. 17).

Federer: "Ne leaga o prietenie speciala"

"Nu stiu daca este sau nu rivalul perfect, insa pot sa va spun ca ne-am respectat inca de la inceput. Il stiu de cand era doar un pusti timid, care era de acord cu tot ceea ce spuneam eu. A fost mereu respectuos. Au trecut anii, a devenit o personalitate puternica, cu propriile idei si pareri. A fost interesant sa vad cat de mult a evoluat din acest punct de vedere. Au fost adevarate batalii impotriva lui, cu multa incrancenare, nu au fost momente usoare intre noi, insa la finalul zilei ne-am vazut si a fost vorba mereu de mult respect, o prietenie speciala" - Roger Federer.

Finalele de la Wimbledon (2007 si 2008), poate cele mai frumoase meciuri din istoria tenisului

Intrebat care sunt momentele cele mai importante ale rivalitatii cu Nadal, Federer a adus aminte de cele doua finale epice de la Wimbledon (2007 - a castigat Fedex in cinci seturi si 2008 - a castigat Nadal in cinci seturi) si de finala de la Australian Open din 2009 (s-a impus Rafa, iar la festivitatea de premiere Roger nu si-a mai putut controla emotiile si a plans).

In legatura cu rivalitatea cu Fedex, Nadal a spus ca toate meciurile lor au avut ceva special si nu ar putea sa aleaga neaparat un meci anume. "Fiecare are o poveste anume", a precizat Rafa. Ibericul a laudat cariera exceptionala a elvetianului si a spus ca fara rivalitatea cu Roger nu stie unde s-ar fi aflat in acest moment.

"Rafael Nadal Academy" dispune, printre altele, de un minihotel, de 26 de terenuri de zgura, o sala de fitness, doua piscine, un teren de minifotbal si de o sala polisportiva.

De asemenea, in incinta va putea fi vizitat si un muzeu al sportului national si international, care va fi dotat cu articole provenite din donatiile sportivilor.

Academia lui Rafael Nadal - 62.000 de dolari pe an formarea unui jucator

Academia lui Rafael Nadal percepe 62.000 de dolari (56.000 de euro) pe an pentru a forma un jucator profesionist. Aceasta suma include antrenamente (26.000 de euro), cazare si masa (19.000 de euro) si inscrierea la o scoala internationala americana (10.500 de euro).

"Am creat un grup extraordinar de antrenori si toata infrastructura de care are nevoie un copil pentru a fi pe cele mai bune maini in ceea ce priveste pregatirea, atentie la toate aspectele. Avem mai mult decat are nevoie cu adevarat un copil", a declarat Nadal.

In varsta de 30 de ani, Rafael Nadal a castigat 14 turnee de Grand Slam de-a lungul carierei, 9 din acestea fiind la Roland Garros. In 2016, ibericul a bifat doar doua titluri: Monte Carlo (Masters) si Barcelona (ATP 500).

Federer si Nadal s-au intalnit de 34 de ori, scorul fiindu-i favorabil ibericului: 23-11. In primul meci direct, Nadal s-a impus la Miami, in 2004, scor 6-3, 6-3, in timp ce in ultima partida a castigat Federer: 6-3, 5-7, 6-3, in finala de la Basel, din 2015.

Despre ce meciuri face referire Roger Federer, atunci cand vine vorba de rivalitatea cu Rafael Nadal

Finala de la Wimbledon din 2007:

Finala de la Wimbledon din 2008:

Finala de la Australian Open din 2009: