Jurnalistii de la CNN au realizat o analiza despre costurile necesarii formarii unui jucator profesionist de tenis de top, printre exemple aflandu-se Simona Halep si Madison Keys. "Daca nu ar fi fost omul de afaceri Corneliu Idu, Simona Halep nu ar fi ajuns niciodata una din cele mai bune jucatoare din lume", se precizeaza in materialul CNN, conform News.ro.

Simona Halep, la Turneul CampioanelorFoto: wtatennis.com

Corneliu Idu, salvarea Simonei Halep

Daca nu ar fi fost un magnat roman al transporturilor maritime, poate ca Simona Halep nu ar fi ajuns niciodata una dintre cele mai bune jucatoare de tenis din lume. Crescuta in orasul Constanta de la malul Marii Negre, Halep avea nevoie de competitii internationale pentru a-si dezvolta cariera. Corneliu Idu a fost salvarea fetitei de 14 ani si ea a ajuns sa joace finala French Open (Roland Garros) din 2014 si sa urce pe locul 2 mondial, a precizat sursa citata.

Performanta costa mult

"A fost extraordinar de scump, ii aveam numai pe parinta ca sustinere, nu aveam sponsori", a declarat Halep, intr-un interviu acordat in perioada ultimei editii a Wuhan Open.

Cu exceptia celor patru tari care organizeaza turnee de Grand Slam (Australia, Franta, Anglia si SUA), ale caror federatii bogate au programe de finantare a carierei tinerilor jucatori, federatia romana nu beneficia de fonduri pentru a o sustine pe Halep.

Idu, unul dintre cei mai bogati oameni din Constanta, era proprietarul Tenis Club Idu, unde se antrena Halep. Banii lui au ajutat-o pe Simona Halep sa intre in circuitul european al juniorilor timp de doi ani, pana la varsta de 16 ani.

Un singur sponsor pentru Halep

"Asta a fost, nu am avut niciun alt sponsor. Parintii mei au facut tot ce au putut ca sa ajung unde sunt acum, dar a fost bine pentru noi ca am avut acest ajutor", a afimat Halep.

Te gandesti ca tenisul este super-profitabil daca Novak Djokovic a devenit primul jucator care depaseste 100 de milioane de dolari din premii (l-a depasit pe Roger Federer), iar Serena Williams este sportiva platita cel mai bine din lume, cu aproape 29 de milioane de dolari venituri anuale, potrivit Forbes.

Desi pariul lui Idu cu Halep a mers bine - Simona este acum pe locul 4 mondial si a câstigat peste 11 milioane de dolari premii (n.r. - 14,5 milioane de dolari), costurile de a deveni un jucator profesionist de tenis pot fi prohibitive.

Potrivit federatiei britanice de tenis, dezvoltarea carierei unui jucator de la cinci la 18 ani poate costa in jurul a 250.000 de lire sterline (280.000 de euro, 300.000 de dolari). Asta face din ce in ce mai important suportul parintilor, sponsorilor, investitorilor sau federatiilor nationale si ii pune pe copii sub o si mai mare presiune sa faca performanta.

Varful carierei, dupa 20 de ani

Campionii adolescenti de Grand Slam au devenit o raritate. Jucatorii tind acum sa-si atinga varful carierei dupa 20 de ani, in conditiile in care lucreaza mai mult fizic si la prevenirea accidentarilor. Astfel cheltuielile parintilor si federatiilor de tenis cresc.

Peste 7000 de jucatori nu castiga nimic

Chiar daca ajungi un jucator profesionist, realitatea arata ca nu e obligatoriu sa te imbogatesti. Potrivit unui studiu realizat de ITF in 2013, jumatate din cei 14.000 de jucatori profesionisti, baieti si fete, nu castiga nimic.

Spre deosebire de jucatorii profesionisti de fotbal, care au salarii fixe, jucatorii de tenis sunt antreprenori, majoritatea fiind obligata sa plateasca pentru tot, antrenamente, calatorii, hrana, cazare.

Fetele, costuri intre 38.800 si 40.180 de dolari intr-un an

Pentru fete, ITF estimeaza aceste costuri anuale la o valoare medie cuprinsa intre 38.800 si 40.180 de dolari, fara antrenamente. Cheltuielile pentru viitoarea Serena Williams sau viitorul Novak Djokovici pot urca vertiginos daca iti inscrii copilul la o academie de tenis.

Familia lui Madison Keys s-a mutat pentru binele sportivei

Madison Keys, fosta semifinalista la Australian Open, a declarat ca parintii ei - ambii avocati - au platit pentru scolarizarea ei la o academie condusa de Chris Evert in Boca Raton, Florida, pe care a urmat-o de la varsta de 10 la 13 ani, sume cuprinse intre 40.000 si 50.000 de dolari pe an.

Keys isi aminteste bine sacrificiile facute pentru cariera ei, inclusiv mutarea familiei sale, cu cele trei surori, de la Minnesota in Florida, pentru ca ea sa se inscrie la Evert Tennis Academy la varsta de 10 ani.

"Nu a fost o decizie usoara. Mama mea nu a dorit sa stau la camin. Ea spunea: . A fost greu pentru surorile mele, a fost greu pentru mama, si-a lasat munca pe care o indragea", a declarat jucatoarea clasata acum pe locul 7 WTA.

Keys, care a patruns în Top 10 WTA in acest sezon si a ajuns la aproape cinci milioane de dolari premii, a adaugat ca lucrurile au devenit mai usoare dupa ce a semnat cu Nike, la varsta de 14 ani.

"Banii pe care ii primeam din contractul cu Nike mergeau catre tenisul meu", a precizat ea.

Academia lui Rafael Nadal - 62.000 de dolari pe an formarea unui jucator

Academia lui Rafael Nadal, care va fi deschisa miercuri, la Mallorca, percepe 62.000 de dolari (56.000 de euro) pe an pentru a forma un jucator profesionist. Aceasta suma include antrenamente (26.000 de euro), cazare si masa (19.000 de euro) si inscrierea la o scoala internationala americana (10.500 de euro).

"Am creat un grup extraordinar de antrenori si toata infrastructura de care are nevoie un copil pentru a fi pe cele mai bune maini in ceea ce priveste pregatirea, atentie la toate aspectele. Avem mai mult decat are nevoie cu adevarat un copil", a declarat Nadal.

Mouratoglou Tennis Academy - 60.000 de dolari pe an pentru formare

Un program similar la recent deschisa Mouratoglou Tennis Academy din Nisa te costa 60.000 de dolari (54.200 de euro) pe an, in timp ce la IMG Academy din Florida, fondata de Nick Bollettieri, te costa 75.900 de dolari pentru antrenamente si scolarizare privata la varsta de liceu.

Desi taxele sunt mari, banii sunt bine cheltuiti, iar practicarea sportului la un inalt nivel ofera importante aptitudini de viata care iti pot imbunatati educatia, considera Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, care a ajutat 40 de jucatori sa intre in Top 100.

O treime din cei 150 de cursanti de la academia lui Mouratoglou ajung sa primeasca o bursa la o universitate americana.

"Scoala este la fel de importanta ca tenisul. Daca esti o persoana responsabila, trebuie sa-ti dai seama ca multi jucatori nu ajung sa faca tenis. Asa ca aceia trebuie sa aiba o a doua optiune, una buna", a declarat Mouratoglou, citat de News.ro.