La editia din 2016, turneul ATP de la Bucuresti a fost obligat sa aiba o noua arena principala, una improvizata. "Batrana" Arena Centrala nu a putut fi folosita, iar asta inseamna ca de la anul turneul se va muta in alta tara. Desi pe durata intrecerii s-a tot vehiculat ideea conform careia pe "Central" nu s-a jucat din cauza lipsei avizelor ISU, varianta a fost infirmata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta la solicitarea HotNews.ro. De partea sa, un oficial BNR sustine ca Banca Centrala nu poate investi financiar in arena, asa ca e nevoie sa fie preluata de Guvern.

BRD Nastase Tiriac Trophy: De la Novak Djokovic, Stan Wawrinka, David Ferrer si Boris Becker si pana la ultimul castigator - Fernando Verdasco

Cine a interzis de fapt meciurile pe Arena Centrala de la BNR? In niciun caz ISU, spune Inspectoratul. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au declarat ca nu a fost facuta nicio inspectie in Cotroceni pentru a se obtine avizul si spun ca nimeni nu a cerut acest lucru pentru editia din 2016.

Batranetea isi spune cuvantul si in cazul "Arenei Centrale", un stadion care a gazduit atatea nume mari ale tenisului mondial, dar care nu mai poate sa "treaca de ITP" in aceste momente. Starea avansata de degradare este principalul motiv pentru care arena nu mai poate gazdui partide de tenis. Cu consolidarile de rigoare, "Arena Centrala" poate reveni in circuit, insa nu lucrarile in sine ar fi problema, ci tocmai aprobarile necesare pentru insanatosirea pacientului bolnav.

Ce spune ISU in legatura cu turneul din 2016

- instituţia noastră nu a fost contactată de nicio instituţie a statului în vederea obţinerii avizului pentru Arena Centrală din incinta Arenelor BNR:

- Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti - Ilfov nu a fost informat de imposibilitatea organizării competiţiilor, nu a executat nicio inspecţie şi nu a dispus sistarea activităţilor pentru Arena Centrală din incinta Arenelor" - ISU pentru HotNews.ro.

Punctul de vedere al organizatorilor - "Vrem sa investim, dar nu suntem lasati"

"Motivul principal pentru care Arena Centrala nu a putut fi folosita nu are nicio legatura cu ISU, absolut deloc. A fost facut un raport al structurii de rezistenta acum multi ani, iar acel raport este total nefavorabil. Fiind nefavorabil, nu si-a mai asumat nimeni niciun risc sa organizeze meciuri pe Arena Centrala. Faptul ca in atatia ani, cei care detin baza nu au facut nimic a dus la imposibilitatea folosirii Arenei Centrale. Repet insa, nu are nicio legatura cu ISU", a declarat pentru HotNews.ro directorul turneului ATP de la Bucuresti, Cosmin Hodor.

"Ca se joace, trebuia ca cineva sa ia pe propria raspundere aceasta masura, ceea ce nu poti sa faci. Daca acel raport privind structura de rezistenta iti spune , atunci nu ai cum sa joci. Despre acest raport se stie de sase-sapte ani, perioada in care proprietarul nu a facut absolut nimic. Nu are nicio legatura cu ISU... Faptul ca nu s-a intamplat nimic cu arena a dus la aceasta situatie. Din pacate, ai un turneu pe zgura intr-o perioada foarte buna, dar tu, Romania, nu esti in stare sa faci nimic", mai spune Hodor.

Directorul turneului acuza proprietarul arenei, si anume BNR, de "incompetenta si indolenta": "ISU a fost o scuza perfecta pentru a motiva incompententa si indolenta lor de atatia ani de zile. In fiecare an, noi am investit zeci de mii de euro pentru ca arena aia sa arate cat de cat. Ar trebui ca lumea sa fi vazut cum arata arena aia (n.r. Arena Centrala) cu cateva saptamani inainte de startul turneului...Te lua durerea de cap...Pe durata competitiei, arata cat de cat ok, insa nimeni nu stia ce este sub ea. Cateva sute de mii euro ori cateva editii, nu stiu, 15, 16, 20, cate vreti, ar fi dus la un milion de euro, bani care daca ar fi fost bagati in arena, ea ar fi aratat cu totul altfel acum. Ei nu au investit nimic, in timp ce noi nu am fost lasati. De aceea a ajuns Romania sa se faca inca o data de ras. Turneul de la Bucuresti a fost in primele cinci din ATP la categoria 250, conform votului jucatorilor din circuit. Au trecut ceva jucatori buni pe aici, iar tu nu esti in stare in noua ani de zile sa faci ceva... Aceeasi poveste ca au intrat in Uniunea Europeana a Bancilor si ca nu mai pot investi ceva. Au trecut zece ani de atunci si iata ca nu s-a miscat absolut nimic" - Cosmin Hodor, directorul turneului ATP de la Bucuresti.

BNR spune ca are mainile legate

Reprezentantul BNR respinge criticile aduse de managerul turneului si da vina pe legislatia care interzice investitiile Bancii Nationale in infrastructura: "Banca Nationala nu mai poate investi pentru ca suntem banca centrala, dar nici altcineva nu o poate face pentru ca noi suntem proprietarii. Suntem membrii ai sistemului european al bancilor centrale si putem investi efectiv doar in dezvoltarea acelor activitati care tin de activitatea de baza a bancii, de exemplu: intr-o cladire de perfectionare profesionala. Deci numai pe parte de pefectionare profesionala, adica sali de curs pe care le dotezi cu proiectoare, cu instalatii audio, traducere si asa mai departe", spune Mugur Stet, director adjunct al Centrului de Pregatire din cadrul BNR, pentru HotNews.ro.

Legat de avizele de la ISU, Stet a dat declaratii ambigue: "N-as putea sa va spun cand au venit cei de la ISU. Inspectiile ISU se fac in conformitate cu legea. Dupa problemele aparute la "Colectiv", cei de la ISU au dat anumite dispozitii. Arena de tenis are grad de risc seismic 2 si in aceste conditii pana nu se consolideaza nu se poate merge mai departe".

Oficialul BNR indica si solutia pentru salvarea Arenei Centrale: un schimb deproprietati cu Guvernul. "Acesta e motivul pentru care BNR a initiat procedurile de schimb de proprietati cu Guvernul Romaniei pentru a fi preluata arena de cineva care poate sa investeasca. Aceste proceduri nu se desfasoara peste noapte. Se fac evaluari... Legile proprietatii sunt legi foarte tari in Romania, iar daca le incalci ajungi in fata procurorului ... Sunt institutii abilitate ale statului care pot investi: Ministerul Tineretului si Sportului, Primaria Generala. Uitati, Primaria Generala poate sustine activitate de sustinere a sportului. Vedem foarte bine performantele CSM-ului la handbal feminin si la volei".

Cine iubeste tenisul, trebuie sa inteleaga un lucru: arene de tenis de dimensiunea acesta (4000-5000 de locuri) nu pot fi facute decat intr-o sustinere publica. De ce? Pentru ca un privat nu ar face o astfel de arena pentru ca este neprofitabila, ea nu aduce profit. Uitati-va, cel mai la indemana exemplu, ce s-a intamplat la Madrid. Acolo, domnul Tiriac a dat un interviu in care a spus ca intra pe pierdere daca se mai maresc premiile. Ia ganditi-va ca el ar si trebui sa intretina arena aia un an de zile. El o foloseste doar doua saptamani, unde plateste doar chirie pentru alea doua saptamani si cat costa intretinerea pentru doua saptamani. Ca sa o intretii un an de zile e foarte greu, nu mai vorbesc sa o construiesti. Daca o astfel de arena ar fi adus profit la organizarea unui turneu pentru proprietar, sunt convins ca Ilie Nastase si Ion Tiriac ar fi facut pe suprafata de la fostul club sportiv "Vointa" o astfel de arena. Ce am inteles din presa, ar fi acolo o suprafata de sase hectare, deci mult mai mult decat exista la Arenele BNR.

Dar, sa tii un an de zile, adica 12 luni, o arena pentru un turneu de o saptamana si doua zile costa bani. Intr-o situatie de genul asta in care este vorba de sustinerea unei activitati private si cu ajutorul banului public eu cred ca trebuie intrebat si publicul. Nu se face cu sustinerea banului public, nu se face deloc, pentru ca privatul, v-am spus, nu va face. In Europa, nimeni nu face fara ajutorul banului public astfel de manifestari sportive. A, da, ca exista niste idealisti in materie de sport in SUA cum este Larry Ellison (n.r. proprietarul turneului Masters de la Indian Wells) care din banii lui a construit o arena noua, a doua cea mai mare arena de tenis din lume, asta este cu totul altceva si a facut-o din banii lui. El nu isi scoate din turneul de tenis bani, dar el fiind impatimit de tenis si-a permis sa faca aceste investitii enorme la Indian Wells. Este placerea lui. De aceea spun, numai asa se poate face.

Este o mare sansa sa se rezolve aceasta problema cu Arenele, dar lucrurile trebuie rezolvate in litera si spiritul legii, pentru ca altfel nu stiu cine vrea sa se duca sa dea cu subsemnatul la Parchet.

Daca ar fi fost asa ceva profitabil, de mult timp Ilie Nastase si cu Ion Tiriac ar fi facut ei o arena de acest fel la fosta baza sportiva "Vointa". Asta va spun: cine da banii pentru asa ceva, nu ii scoate, o face pentru ca iubeste tenisul, iubeste Bucurestiul si are foarte multi bani, altfel, nu. Daca ma intrebati pe mine, eu spun ca ar trebui intrebati si oamenii cand se baga banul public, daca ei sunt de acord ca din banul public sa se dea bani pentru asa ceva. Nu poate sa decida X sau Y discretionar. Eu va pot spune de ce sa bagam bani in arene si in dezvoltarea sportului, tocmai ca sa nu avem nevoie de spitale. Insa, sa bagam in mod legal, pentru ca eu pot intelege supararea unuia si a altuia, dar in momentul in care supararea lor este dincolo de limita legii nu o pot intelege" - Mugur Stet, director adjunct al Centrului de Pregatire din cadrul BNR, pentru HotNews.ro.

Pana la solutionarea acestei probleme, un lucru e clar: Bucurestiul va disparea de pe harta ATP, acolo unde a fost atat de greu sa patrunda...Cel mai mult vor avea de suferit tinerii sportivi pentru care competitia din Cotroceni era o adevarata rampa de lansare.

Citeste siBNR nu mai are dreptul sa investeasca in Arenele Romane. "Institutiile statului au posibilitatea de a realiza atat reabilitarea cat si modernizarea arenei de tenis", spun reprezentantii BNR