​In urma cu 14 ani, juniorii Horia Tecau si Florin Mergea uimeau lumea castigand titlul de la Wimbledon (n.r. rezervat juniorilor), performanta reeditata si un an mai tarziu. Dupa un inceput impreuna in sportul de performanta, cei doi si-au despartit destinele, iar 2016 ii gaseste din nou impreuna, in incercarea de a aduce Romaniei o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Horia si Florin se stiu de mult timp, destinele celor doi unindu-se la varsta de 14 ani. La Campionatele Nationale, Florin a iesit invingator, iar Horia a incheiat pe doi pe tabloul de simplu. Au participat impreuna la Europenele de la San Remo, acolo unde au fost cei mai buni la dublu. A fost punctul de plecare intr-o colaborare frumoasa.

Munca impreuna a dat roade, iar cei doi au ajuns sa se impuna la Wimbledon in doi ani consecutivi: 2002 si 2003. Era, conform specialistilor sportului alb, una din cele mai promitatoare perechi ale momentului (au ajuns pana pe locul intai in lume).

2003 a insemnat si mai mult pentru Florin, acesta cucerind titlul de la Wimbledon si la simplu. In acelasi an, Mergea a mai bifat o finala la Australian Open si o semifinala la US Open. A castigat in 2003 meciuri impotriva unor jucatori precum Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga, Tomas Berdych sau Marcos Baghdatis.

Cupa Davis, anul 2003, intalnirea cu Ecuadorul

Cei doi au ramas in mintea iubitorilor de tenis si datorita duelului cu Ecuadorul, din 2003, din Cupa Davis. Atunci, Florin si Horia (desi practic niste copii) au reusit sa lupte cu adversarii si cu publicul ostil, punand serios umarul la o victorie a tricolorilor. Au castigat o partida maraton, disputata la Quito, cu fratii Giovanni si Nicolas Lapentti: scor 7-6 (2), 1-6, 6-3, 3-6, 13-11.

Din pacate, viata a luat-o in directii diferite pentru cei doi, iar despre "cearta" acestora s-a scris mult timp de-a lungul anilor.

Dupa o pauza de 14 ani de la primul titlu de la Wimbledon, Horia si Florin sunt din nou impreuna, uniti de acelasi gand: castigarea aurului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

"Florin era un jucator mai talentat si mai intuitiv decat Horia. A avut performante excelente la juniori, unde talentul este mult mai important decat fizicul", a povestit la un moment dat fostul jucator Florin Segarceanu pentru Evz.

Horia Tecau: "Cand eram mic, visam sa joc si sa castig in Cupa Davis pentru Romania"

Florin Mergea: "Secretul meu este chiar …sotia mea".

Ce spun cei doi despre participarea de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

"Pentru noi, Rio este un obiectiv foarte important, principalul pentru acest an. La partenerul meu nu am simtit dorinta asta, asa ca el a trebuit sa inteleaga dorinta mea, ca pentru mine e important si sa accepte ca vreau sa joc cateva turnee cu Florin. Partenerii nostri chiar joaca impreuna acum, saptamana asta am facut rocada, Rojer joaca cu Rohan la Barcelona. Poate le place si ramaneti asa" - Horia Tecau, pentru Treizecizero.ro.

"Trebuie sa fim realisti, sunt echipe care joaca non-stop in circuitul ATP (francezii, americanii), care sunt foarte buni. Noi, prin aceste cateva turnee, trebuie sa fim pregatiți sa ne batem cu aceste echipe. In acelasi timp cred ca suntem buni la ceea ce facem si cred ca avem sanse serioase chiar la medalia de aur. Asta ne si impinge de la spate si avem o intreaga echipa dupa noi si chiar credem in acest lucru si in atingerea acestui obiectiv" - Florin Mergea, pentru Treizecizero.ro.

Horia Tecau: A luat contact cu tenisul la varsta de 7 ani.

Ani: 31.

Locul in clasamentul ATP: 5

Nascut pe 19.01.1985.

Resedinta: Constanta.

Jucator de mana dreapta, loveste backhandul cu doua maini.

1.93 metri si 86 de kg.

Titluri in cariera de dublu: 27. Cel mai important: Wimbledonul, in 2015.

Suprafata favorita: hard-ul.

Jucatorii preferati:Pete Sampras si Roger Federer.

Ii plac baschetul si fotbalul, merge la meciuri de cate ori ii permite programul. Echipele favorite sunt FC Barcelona si AC Milan.

Florin Mergea: La varsta de sase ani a pasit pentru prima data pe un teren de tenis de camp.

Ani: 31.

Locul in clasamentul ATP: 13

Nascut pe 26.01.1985.

Resedinta: Bucuresti.

Jucator de mana dreapta, loveste backhandul cu o singura mana.

1.80 metri si 76 kg.

Titluri in cariera de dublu: 5.

I se spune "Dodo".

Suprafata favorita este hard-ul, iar lovitura preferata este forehandul. Competitiile favorite sunt Wimbledon-ul si US Open-ul. Idolul copilariei a fost Ayrton Senna. Vorbeste romana, engleza si franceza. Ii plac mult jocurile pe calculator si consola. Sotie: Daiana, din 12 septembrie 2009. Se antreneaza in Tampa, Florida.

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro se vor desfasura in perioada 5-21 august 2016.