Dupa ce in presa au aparut mai multe detalii in legatura cu scandalul de dopaj (cu Meldonium) in care este implicata Maria Sharapova (28 de ani), sportiva din Rusia a raspuns acuzelor pe contul personal de Twitter. "Nu am fost avertizata de cinci ori, a fost denaturat adevarul. Nu caut scuze, ar fi trebuit sa acord mai multa atentie mail-ului primit", a precizat fostul lider mondial.

Maria SharapovaFoto: mariasharapova.com

Citeste si Cat adevar si cata minciuna se afla in ceea ce spune Maria Sharapova - Argumentele care ar putea sa o incrimineze pe rusoaica

"Vreau sa spun anumite lucruri, pentru ca in media au aparut lucruri neadevarate. Sunt hotarata sa raspund acestor exagerari, care au denaturat adevarul. S-a scris ca am fost avertizata de 5 ori in legatura cu interzicerea medicamentului pe care il luam. Total neadevarat, nu s-a intamplat asa ceva. Nu caut scuze pentru ca nu am stiut despre interzicerea medicamentului, ar fi trebuit sa acord mai multa atentie mailului primit, despre care am mai spus. Dar celelalte comunicate? Erau ingropate in newslettere, site-uri sau pliante.

Pe 18 decembrie am primit un email cu titlul "Noutati pentru jucatori". Continea un newsletter care avea tone de informatii despre calatorii, viitoarele turnee, clasamente, statistici, urari aniversare si, da, o informatie despre controlul anti-doping. Ca sa ajungi la acea informatie, trebuia sa treci prin zeci de linkuri, sa ajungi in sectiunea dedicata, sa te loghezi si sa citesti tot felul de articole" - Maria Sarapova, pe Twitter.

Ivars Kalvins, "tatal" medicamentului: "Nu este o substanta dopanta"

Ce spune Kalvins despre medicamentul sau: "Cand l-am facut, am fost in cautarea unei substante naturale care sa fie receptiva la mai multe aspecte, inclusiv la stresul care se acumuleaza in timpul activitatilor. Meldonium-ul permite celulelor inimii sa supravietuiasca si in conditii de suprasolicitare fizica si lipsa de oxigen. Sportivii duc munca pana la extrem si ar putea fi rezonabil sa le fie recomandat Meldonium ca protector al celulelor pentru a preveni atacurile de cord sau leziuni musculare. In cazul in care folosesc, sportivii nu trebuie sa se astepte la o performanta mai buna, din contra, ei se vor simti insa mai protejati impotriva deteriorarii celulelor. Cu alte cuvinte, folosirea Meldonium-ului nu te ajuta castigi, dar te ajuta sa te ramai sanatos. Acest medicament este un protector al inimii in caz de efort puternic.

Meldonium nu este o substanta dopanta si in opinia mea nu poate imbunatati performanta sportivilor. Acesta este motivul pentru care nu inteleg de ce a fost trecut (n.r. de la 1 ianuarie 2016) pe lista substantelor interzise. Ca orice om, si sportivii au dreptul de a folosi medicamente pentru a preveni diverse afectiuni, pentru a avea grija de sanatatea lor. Aceasta interdictie ar trebui ridicata" - Ivars Kalvins, intr-un interviu pentru lemonde.fr, publicat cu doar cateva zile in urma.

Ce este Meldonium

Actiune farmacologica

Imbunatateste metabolismul, analog al gammabutirobetaina. Este folosit pentru ischemie, restabileste echilibrul proceselor de livrare de oxigen si consumul in celule. Mecanismul de actiune determina diversitatea efectelor sale farmacologice: cresterea eficientei, reducerea simptomelor stresului mental si fizic, activarea tesutului si imunitatea umorala, efect cardioprotector.

In cazul leziunilor miocardice ischemice acute incetineste formarea zonei necrotice, scurteaza perioada de reabilitare. In insuficienta cardiaca, creste contractilitatea miocardica, creste toleranta la efort, reduce frecventa crizelor anginoase. In tulburari cerebrovasculare ischemice acute si cronice imbunatateste circulatia sangelui in centrul ischemic, promoveaza redistribuirea sangelui in zona ischemica.

Cand a fost interzis

A devenit o substanta interzisa la 1 ianuarie 2016, din cauza ca exista "dovezi ale utilizarii sale de catre sportivi, cu intentia de a imbunatati performanta." Aceasta a fost anterior pe lista Agentiei Mondiale Anti-Doping a medicamentelor care urmeaza sa fie monitorizate.

Sportivii care vor iesi pozitiv la testele antidoping, dar substanta prezenta in corp a fost ingerata inainte de 1 ianuarie 2016, nu vor avea medalii retrase sau recorduri anulate.

De ce a fost interzis?

Monitorizarea Wada a medicamentului a constatat ca unele dintre beneficiile sale medicale ar putea spori performantele atletice, mai ales in sporturile de anduranta. Beneficiile includ: rezistenta, capacitate aerobica crescuta, dar si o capacitate de recuperare mai mare.

Meldonium a fost folosit intens si de catre ciclisti, fapt care a dus la trecerea lui mai repede pe lista substantelor dopante in acest sport.