Cu cinci titluri de Mare Slam in palmares, jucatoarea rusa de tenis Maria Sharapova, care a anuntat luni ca a fost depistata pozitiv la un control antidoping, nu poate pretinde un loc printre marile campioane din istorie, dar gratie fizicului sau hollywoodian si gustului pentru afaceri, ea a devenit o referinta pentru sport-business, informeaza Agerpres.

Maria Sharapova, in imbracaminte NikeFoto: Nike.com

"Daca as fi decis sa-mi anunt finalul de cariera, atunci nu as fi putut face acest lucru intr-un hotel din centrul orasului Los Angeles", a afirmat jucatoarea in cadrul unei conferinte de presa al carei anunt a declansat un val de zvonuri.

Sharapova nu a renuntat insa la tenis, dar controlul pozitiv de la Australian Open cu meldonium sau mildronat, un medicament care i-a fost prescris in 2006, i-a umbrit imaginea pana acum perfecta, sau aproape.

Cea mai bine platita in 2015 - peste 29 de milioane de dolari

Rusoaica este sportiva cea mai bine platita din lume in 2015, conform magazinului Forbes, cu peste 29 milioane dolari castiguri, dintre care sapte pe teren, restul provenind din venituri publicitare si diferite activitati, intre care dulciurile Sugarpova.

Mai multi bani decat Serena Williams in sezonul trecut

Dupa modelul David Beckham, mult mai bine platit decat Lionel Messi pana in ultimii ani ai carierei sale, ea a castigat in acest sezon mai multi bani decat Serena Williams, fara insa a castiga turnee majore, spre deosebire de americanca invingatoare in trei turnee. Averea sa este estimata la peste 200 milioane de dolari.

"Oamenii ma vor pentru frumusete"

"Frumusetea vinde. Eu stiu ca in special pentru asta oamenii ma vor, iar acest lucru imi convine", a spus ea.

Desigur, bilantul sportiv al Sharapovei (28 ani) este departe de a fi neglijabil. Desi se afla doar pe locul 22 ca numar de titluri majore, doar sase jucatoare din toata istoria tenisului au mai obtinut performanta de a castiga cele patru turnee de Mare Slam: Wimbledon (2004), US Open (2006), Australian Open (2008) si Roland Garros (2012, 2014), o suprafata care ii convine cel mai putin, zgura.

A castigat pe iarba londoneza la doar 17 ani

Dar fanii sai, cazuti sub sarmul victoriei surpriza de la Wimbledon din 2004 in fata Serenei Williams, sperau mai mult. Ea devenea a treia cea mai tanara jucatoare invingatoare din istorie pe iarba engleza, la doar 17 ani. Anul urmator, ea devenea prima rusoaica nr.1 mondial.

Dar aceasta ascensiune fulminanta a fost contracarata de numeroase accidentari, in special la umar, iar ulterior la brat, si mai ales de o mare campioana, Serena Williams, cea pe care o invinsese pentru a atinge celebritatea pe Centralul de la Wimbledon.

Incepand din 2004, rusoaica nu a mai reusit niciodata sa o invinga pe americanca: 18 infrangeri la rand, ultima in sferturile de finala la Australian Open in ianuarie.

Nascuta la Niagan, in Siberia, in 1987, la un an dupa mutarea parintilor sai din Belarus, determinati de catastrofa de la Cernobîl, ea si-a petrecut copilaria la Soci, pe malul Marii Negre, acolo unde a inceput tenisul, mai intai cu mana stanga. Desi ambidextra, ea a optat pentru mana dreapta abia mai tarziu.

Fosta mare campioana ceha Martina Navratilova este cea care, dupa cateva schimburi de mingi cu micuta Sharapova, l-a convins pe tatal sau Iuri sa o trimita in Statele Unite. La varsta de 7 ani, Maria parasea definitiv Rusia in compania tatalui sau pentru Florida. O agentie, impresionata de potentialul sau, a preluat in sarcina costul formarii sale la celebra academie apartinand lui Nick Bollettieri, dupa ce tatal sau plecase cu 700 de dolari in buzunar.