Simona Halep a parasit prematur Australian Open (in turul intai), competitie unde in urma cu un an reusise cea mai buna performanta - calificarea in sferturi. Favorita numarul doi, Halep a fost dominata serios de numarul 133 WTA, Shuai Zhang. Cifrele partidei de pe "Margaret Court Arena" vorbesc clar despre lacunele din jocul Simonei.

Simona Halep, mai mult in defensiva impotriva lui ZhangFoto: ausopen.com

Asiatica s-a impus in doua seturi, scor 6-4, 6-3.

Click aici pentru a vedea rezumatul partidei.

Serviciul a fost din nou mai mult un chin pentru numarul doi mondial. Primul nu a pus decat foarte rar probleme, in timp ce al doilea s-a transformat intr-o adevarata invitatie la atac pentru asiatica.

La fel ca si in ultimele partide, Halep nu a facut pasul in fata, pentru a avea o alta viziune a terenului si pentru a deschide unghiurile. A preferat sa stea intr-o aparenta zona de confort, undeva in spatele baseline-ului (n.r. linia de fund). Tactica s-a dovedit insa falimentara in fata unei adversare agresive, care a incercat sa faca punct castigator din aproape fiecare lovitura.

Fara sa paraseasca linia de fund decat foarte rar, jocul de fileu al Simonei a existat doar atunci cand Zhang a incercat sa rupa ritmul. Spre deosebire de meciurile in care dicta ritmul doar de pe baseline fara variatie, Halep nu a putut sa fie agresiva nici macar din aceasta ipostaza. Adversara nu i-a lasat timp de gandire, a luat mingea devreme si a condus majoritatea schimburilor.Superioara si la capitolul forta, Shuai nu a avut viata grea in fata unei adversare care a stat in mare parte din meci cu picioarele pe logo-ul pe care scria "Melbourne" (evolutie defensiva).

Lipsita de posibilitatea venirii antrenorului Darren Cahill (lucru interzis la Grand Slam-uri), Simona nu a fost capabila sa schimbe din mers tactica. Jocul de baza de pe fundul terenului nu avea cum sa functioneze in fata unei asiatice care nu s-a sfiit sa faca pasul in teren cu fiecare ocazie si care a lovit violent aproape de fiecare data.

Nu in ultimul rand, Simona nu a parut dispusa decat in prea putine momente sa dea drumul bratului si sa produca lovituri castigatoare. A avut doar 11 in tot meciul, mult prea putin pentru o jucatoare considerata mare favorita inainte de startul disputei de pe "Margaret Court Arena". A parut ca joaca mai mult la siguranta, iar Zhang a complesit-o cu 31 de lovituri castigatoare.

Scoasa din jocul ei de baza de pe fundul terenului, Halep nu a gasit solutiile necesare pentru a stopa suprematia evidenta a adversarei de pe locul 133 WTA. S-a vazut din plin lipsa unui Plan B (care poate a existat, dar nu a fost pus deloc in aplicare), marti Simona avand nevoie mai mult decat oricand de variatie in joc (folosirea slice-ului, veniri la fileu, incercarea de scurte etc) pentru a o destabiliza pe o Zhang aflata intr-o zi de gratie, la meciul carierei. Sa recunoastem insa ca si Halep a contribuit la aceasta zi superba a asiaticei, prin lipsa de reactie (a parut suprinsa de cat de bine poate sa joace adversara - cel putin asta a fost senzatia).

De cand se afla pe primele pozitii din clasamentul WTA, Halep nu mai este o necunoscuta pentru adversare, acestea studiind temeinic jocul sportivei din Constanta.In aceste conditii, mai mult ca niciodata Simona are nevoie sa-si imbunatateasca jocul la toate capitolele.

Statistica partidei Shuai Zhang vs Simona Halep:

Asi: 0-1

Duble greseli: 0-0

Puncte castigate cu primul serviciu: 60%-50%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 54%-31%

Cel mai rapid serviciu: 166 km/h - 170 km/h

Puncte castigate la fileu: 10/12(83%) - 6/6(100%)

Puncte de break castigate: 5/7(71%) - 3/12(25%)

Lovituri castigatoare: 31-11

Erori nefortate: 24-17

Total puncte castigate: 69-52

Distanta alergata: 1215,5 metri - 1448,5 metri.

Cifre interesante dupa partida Simonei Halep cu Shuai Zhang

Simona Halep a jucat 36 de puncte cu primul serviciu, a castigat doar 18 din acestea.

Favorita numarul doi a disputat 13 puncte cu al doilea serviciu, s-a impus doar in 4.

Cel mai rapid prim serviciu al Simonei a masurat 170 de km/h. Media cu care a trimis primul serviciu a fost de 156 km/h.Media de la al doilea a fost de doar 128 de km/h. Media totala de la serviciu a fost de 149 km/h. Cel mai rapid al doilea serviciu a fost de 146 de km/h.

Lucrurile stau si mai rau cand vine vorba despre retururi. Astfel, Halep nu a reusit niciun retur direct castigator, dupa cum informeaza site-ul oficial al competitiei de la Melbourne. Zhang a avut trei astfel de lovituri.

Pe primul serviciu al adversarei, Simona a returnat de 48 de ori, castigand doar 19 puncte.

Pe al doilea a returnat de 24 de ori, castigand 11 puncte (aici ar fi putut sa faca diferenta prin agresivitate). De cealalta parte, Shuai a castigat de 18 ori pe primul serviciu al Simonei. Chinezoaica s-a impus in 38% din raliurile medii.

Simona a comis in raliuri 10 erori nefortate cu forehand-ul si 7 cu backhand-ul. A castigat doua voleuri de forehand, in timp ce pe rever nu a efectuat nicio astfel de lovitura. A reusit un singur passing-shot castigator cu reverul (niciunul cu lovitura de dreapta).

Australian Open: Simona Halep, eliminata in primul tur - Fara drept de apel in fata lui Shuai Zhang (133 WTA).