BBC anunta un nou scandal in lumea tenisului mondial, nu mai putin de opt jucatori suspectati de aranjarea unor meciuri participand la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anulului. "Am fost contactat in 2007, prin intermeriari", a completat Novak Djokovic, sarbul recunoscand astfel ca exista multe lucruri necurate in jurul sportului alb.

HotNews.roFoto: Hotnews

In ultimii zece ani, TIU (Corpul de Integritate in Tenis) a primit in mod repetat mai multe plangeri cu privire la aproximativ 16 jucatori din TOP 50. Printre acestia, sunt si opt sportivi care participa la actuala editie de la Australian Open. BBC nu da insa niciun nume, citand doar date dintr-o ancheta aflata in curs de desfasurare.

Jurnalistii britanici mai precizeaza ca sunt suspiciuni legate chiar si de meciuri care au avut loc la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului.

"In ultimul deceniu 16 jucatori care au facut parte din top 50 au fost raportati in mod repetat la Tennis Integrity Unit, fiind suspectati ca au aranjat meciuri. Tuturor jucatorilor, intre care se numara si castigatori ai unor trofee de Grand Slam, li s-a permis sa concureze in continuare", noteaza bbc.com, conform Mediafax.

"Opt dintre jucatorii raportati in mod repetat in ultimii zece ani urmeaza sa evolueze la Australian Open", mai scrie BBC.

Retele de pariuri din Rusia si Italia au castigat sute de mii de lire sterline din trucarea de partide de tenis. Trei din aceste meciuri s-au disputat chiar la Wimbledon.

"Am fost contactat indirect, printr-un intermediar, de oameni care lucrau ca si mine in aceeasi epoca a tenisului. Evident ca am spus nu. Persoana care a incercat acest lucru nu a vorbit direct cu mine, nu a ajuns pana la mine. Oamenii incearca sa ghiceasca despre ce este vorba. Dar nu sunt dovezi legate de jucatorii in activitate. Sunt doar speculatii" - Novak Djokovic, liderul mondial, la putin timp dupa victoria cu Hyeon Chung, din turul intai de la Australian Open (6-3, 6-2, 6-4).

Episodul povestit de Nole a avut loc in 2007, in timpul turneului de la Sankt Petersburg, Rusia.

"Nu cred ca cel care a incercat sa "strice" acel meci facea parte din lumea tenisului", a completat Nole.

"Intr-un raport confidential din 2008 al autoritatilor din tenis anchetatorii scriau ca 28 de jucatori implicati in meciuri suspectate ar trebui sa fie investigati, dar nu s-a mai intamplat nimic. In tenis s-a introdus un nou cod anticoruptie in 2009, dar dupa consultarea unor specialisti s-a aflat ca nu se putea actiona in privinta incalcarilor anterioare (...) In anii ce au urmat, la TIU au ajuns in mod repetat alerte cu privire la o treime din acesti jucatori. Niciunul nu a fost sanctionat", adauga bbc.com.

"Nu este adevarat ca ignoram dovezi. Ceea ce se intampla este ca informatiile sunt date Corpului de Integritate in Tenis si cei de acolo trebuie sa gaseasca dovezi. Este o mare diferenta intre informatii si dovezi. Fiecare informatie primita de Tennis Integrity Unit este analizata corespunzator. Tratam situatia cu serozitate. Datoria TIU este sa elimine orice tentativa de aranjare de meciuri. Suntem constienti ca astfel de situatii exista. Cred ca exista la un nivel extrem de mic si vrem sa actionam in cel mai bun mod posibil in aceasta privinta" - Chris Kermode, presedintele ATP, conform theguardian.com.