Simona Halep a vorbit cu Treizecizero la Melbourne despre comunicarea "excelentă" cu Darren Cahill, despre relaxarea și schimbarea de atitudine cu care abordează 2016, despre "curajul mental" care îi lipsește pentru a câștiga un turneu de Grand Slam și a descris foarte plastic pragul dintre victorie și înfrângere: "Sunt tot eu, aceeași, cea care trece prin ambele". Favorită 2 la Melbourne, Simona debutează marți la Australian Open, într-un meci contra chinezoaicei Shuai Zhang.

Simona Halep, la Australian Open 2016Foto: treizecizero.ro

Sala principală de conferințe de la Rod Laver e, de fapt, un semicerc micuț, câteva rânduri de scaune tapițate din greu, dispuse ca într-un amfiteatru, în plan înclinat, și un mănunchi de camere tv în mijloc. Pare neîncăpătoare și nu e greu să-ți închipui ce bătălii se dau aici pentru un loc la marile meciuri. Iei un loc și aștepți ca multi-competentul sistem care gestionează relația jucători-presă la un Slam să-și învârtă conștiincios rotițele. Fereastra se va deschide și se va închide cât de curând.

Vreo 20 și ceva de ore de zbor, plus o schimbare dramatică de fus orar și una de anotimp mai târziu și iată-ne ajunși la timp. Suntem singurul site din România la Australian Open, suntem Down Under, unde vremea-i frumoasă, oamenii, relaxați, iar tenisul de Grand Slam primește prefixul Happy. Nici nu-i de mirare: după două luni întregi de pauză, toată lumea-i happy că începe tenisul.

Suntem, de asemenea, și în postura de a avea români printre favoriții la titlu. Unul, doi, trei. Într-o rară și, pentru mulți, încă greu de explicat combinație, România începe sezonul 2016 cu doi jucători clasați pe locurile 2 în lume (n.a. clasamentul lui Horia, locul 1 la final de 2015, se resetează odată cu startul lui 2016; el ocupă locul 2 în Doubles Ranking). Pe tabloul capilor de serie, avem un cap de serie 1 și un cap de serie 2. Ai, așadar, motive să tragi tare aer în piept și să intri încrezător în centrul de presă; hei, din cele câteva sute de jurnaliști de aici, nu mai e niciunul care să se laude cu o asemenea situație. Nici măcar americanii, nici măcar elvețienii. Nu mai zic de japonezi, de chinezi, de sârbi sau de spanioli, cu toții prezenți în cantități industriale. E și ăsta un mod de a pune lucrurile în contextul lor real. Iată niște țări cu potențial de a trimite echipe întregi de jurnaliști la capătul lumii, pentru a urmări niște sportivi care trag din toate puterile ca să ajungă acolo unde noi avem deja doi jucători.

Unul dintre ei intră acum în micul amfiteatru pentru conferința de presă pre-turneu. Fiecare Grand Slam invită un set de jucători la Media Day(s) în weekendul de dinainte de startul competiției. Dintre cei mari, majoritatea a trecut prin conferințe de ieri. Azi au fost prezenți doar Novak Djokovic și Simona Halep.

O rugăm să-și închipuie că întâlnește un fan care n-a mai văzut tenis de două luni, n-a citit nicio știre despre ea tot de atunci și ar vrea să știe esențialul despre ce-a făcut Simona Halep în acest interval. Cum l-ar updata chiar ea pe respectivul fan? Ce s-a schimbat la ea în intersezon?

Simona își ia rolul în serios și răspunde ca și cum fanul respectiv chiar ar fi în fața ei: “În primul rând, schimbarea ar fi de atitudine, încerc să fiu mult mai pozitivă cu mine pe teren. Am muncit din greu în intersezon la tot ceea ce credeam că trebuie să progresez, la ceea ce trebuia să fiu mai solidă. Mă înțeleg foarte bine cu Darren, cu echipa. Toate merg bine, bineînțeles, dar au mai apărut niște probleme. Când am ajuns la Brisbane, dintr-o dată m-a luat tendonul, din nou. Asemenea lucrurinu poți să le accepți ușor, dar trebuie să le accepți, că altfel n-ai cum să continui. Le-am acceptat și acum încerc să mă preocup numai de tenis, de ce trebuie să fac pe teren și să nu mă gândesc prea mult la accidentări”.

Citește articolul complet și toate declarațiile Simonei pe Treizecizero.ro

Vezi aici o ampla prezentare a primului turneu de Grand Slam al anului, Australian Open.