Garbine Muruguza a obtinut a doua victorie de la Turneul Campioanelor (din tot atatea meciuri), jucatoarea din Spania aratand in partida cu Angelique Kerber ca nu degeaba este vazuta drept favorita la castigarea competitiei. Cu un stil agresiv si ajutata si de o deplasare buna, Garbine nu i-a dat prea multe sanse sportivei din Germania (6-4, 6-4, dupa o ora si 40 de minute).

HotNews.roFoto: Hotnews

Desi scorul nu arata vreun dezechilibru (6-4, 6-4), vazut din "afara" meciul dintre Garbine si Angelique a fost unul in care invingatoarea putea fi "ghicita" chiar dupa primele game-uri.

Garbine si-a marcat teritoriul inca de la primul game, unul in care a ales sa primeasca tocmai pentru a-i lua increderea lui Angelique din debut. A returnat violent si precis, reusind sa castige contra serviciului.

Cu toate ca i-a "permis" adversarei sa revina in joc (si-a pierdut si ea serviciul), Muguruza a aratat incredere, agresivitate, joc bun de picioare si hotarare. Desi nu a avut o zi slaba, Kerber a fost coplesita de agresivitatea adversarei, iar infrangerea in doua seturi a fost, pe undeva, previzibila.

Daca mai punem la socoteala si emotivitatea excesiva a lui Angelique din unele momente, avem tabloul complet al unui meci in care Garbine si-a impus intr-un mod evident stilul de joc.

Un detaliu important este acela ca in tribune a putut fi vazut si Darren Cahill, antrenorul Simonei. Australianul a venit sa vada o posibila adversara din semifinale, sa isi faca temele pentru ca in cazul in care e nevoie sa poata folosi ceea ce era de observat azi.

Cum arata jocul Garbinei

In game-urile in care serveste, iberica este letala daca joaca cu primul. Intra cu pasi hotarati in teren si imprastie lovituri castigatoare in toate directiile, atat cu forehand-ul, cat si cu backhand-ul. Poate fi pusa sub presiune doar daca joaca cu al doilea serviciu si daca adversara este hotarata la retur.

Atunci cand este la primire, Muguruza poate fi pusa in dificultate cu un prim serviciu puternic de preferat la teu (backhand-ul ramane un punct slab, cel putin la retur) sau daca nu cu unul cu kick, care sa o scoata mult in afara terenului. Daca acest lucru poate fi respectat, atunci Garbine este scoasa din zona de confort si poate fi invinsa. In cazul in care adversara trimite mai mult cu al doilea serviciu (cum ar putea fi, de exemplu, cazul Simonei Halep), Garbine se "arunca" efectiv spre minge, retururile fiind de cele mai multe ori castigatoare.

Pe langa toate acestea, mai trebuie evidentiat faptul ca jucatoarea din Spania are in "tolba" si lovituri precum slice-ul sau scurta, cu care reuseste sa rupa ritmul adversarei.

Concluzia este una simpla: Garbine traverseaza cea mai buna perioada a carierei, una in care stie cum sa isi pastreze echilibrul emotional pe teren si in care arata ca are foarte putine puncte slabe. Ramane insa de vazut pentru cat timp poate iberica sa mentina acest ritm...

Grupa Alba, rezultate:

Garbine Muguruza - Lucie Safarova 6-3, 7-6

Angelique Kerber - Petra Kvitova 6-2, 7-6

Petra Kvitova - Lucie Safarova 7-5, 7-5

Garbine Muguruza - Angelique Kerber 6-4, 6-4.

Componenta grupelor de la Turneul Campioanelor:

Grupa Rosie:

1. Simona Halep

2. Maria Sharapova

3. Agnieszka Radwanska

4. Flavia Pennetta

Grupa Alba:

1. Garbine Muguruza

2. Petra Kvitova

3. Angelique Kerber

4. Lucie Safarova.