"Leii nu au nevoie să ragă pentru a se face înțeleși". E o expresie care i se potrivește foarte bine lui Pete Sampras, un campion care a știut întotdeauna să-și prețuiască tăcerea în timpul carierei sale. Pete, o prezență cum altfel decât discretă în lumea tenisului post-retragere, e semnatarul unui text minunat, publicat aseară în Players Tribune, o platformă digitală menită să le ofere sportivilor spațiul pentru confesiuni, gânduri și povești scrise din perspectivă proprie, fără un jurnalist care să intermedieze și, eventual, să deformeze mesajul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este o excelentă introspecție asupra vieții sale, ca sportiv, dar și ca individ; Pete se întoarce în trecut, apoi apasă pe fast-forward și derulează momentele definitorii ale carierei, așa cum le vede acum. Își povestește trăirile din momentele grele cu decesul antrenorului, discută despre rivali și meciuri clasice, admite și marile greșeli, precum încăpățânarea de a nu schimba racheta, ceea ce l-a costat, probabil, alte titluri de Slam. Pretextul ales este o scrisoare trimisă variantei sale de la 16 ani, tânărul Pete care tocmai se pregătea să-și înceapă cariera, căruia Sampras îi dezvăluie câte ceva din ce-l așteaptă în viitor.

Nu-s neapărat lucruri neștiute, dar e un text doldora de mesaje, mai mult sau mai puțin subliminale. Un text pe care ar trebui să le citească orice jucător aflat la început de drum, orice părinte sau orice fan, indiferent că l-a plăcut sau nu pe Sampras ca jucător, indiferent dacă are sau nu pe cineva apropiat implicat în tenis. Îl va ajuta să înțeleagă mai bine în ce constă în egală măsură frumusețea și dificultatea acestui sport sever, pentru că Pete nu vorbește doar despre el, vorbește despre orice jucător care a atins un nivel foarte înalt (prin asta înțelegându-se Top 3 sau un titlu de Slam). Înțelegem de ce este presiunea atât de greu de suportat, dar, în același timp, de ce nu trebuie fugit de ea. Înțelegem de ce criticile trebuie primite constructiv, dar și cu rezervă - idei la care ar trebui să ne întoarcem ori de câte ori ne ia valul vizavi de jucătorii preferați.

Și, de aici, sfaturile despre tenis rezervate micului Pete se confundă, de fapt, cu sfaturi de viață pentru oricine. Pete a fost norocos să aibă o carieră și o viață extraordinară, dar nu trebuie să fii campion de Slam ca să înțelegi că poți aplica aceleași idei.

Cu Pete scriindu-ne, e cu adevărat Wimbledon.

Citește continuarea textului și rândurile scrise de Pete Sampras pe Treizecizero.ro