In 2009, Rafael Nadal a inregistrat singura infrangere din istoria participarilor la Roland Garros. "Eroul" zilei de 31 mai 2009 a fost Robin Soderling, un suedez care la acel moment era cap de serie numarul 31 la turneul parizian. "Imi doresc ca Nadal sa piarda in acest an, poate in acest fel nu voi mai fi intrebat acelasi lucru: ?", este de parere nordicul.

Performanta lui Nadal, unica si irepetabila in urmatorii 100 de ani

"Tot timpul va fi mai mult vorba despre Rafa decat despre mine si pe undeva e normal sa fie asa. Totul se invarte in jurul cuvintelor in fata lui (n.r. a lui Robin Soderling).

Nu se va mai intampla asa ceva, nu in urmatorii 100 de ani", este de parere Soderling, facand referire la performanta lui Nadal de pe zgura pariziana.

Crede ca a avut performante mai mari decat victoria de la RG in fata lui Nadal

"Este foarte bine sa fii singurul care a reusit sa il bata pe Nadal la Roland Garros, dar toata lumea numai despre asta ma intreaba de ani de zile. Sunt mandru si de alte performante pe care le-am reusit in cariera: am fost in TOP 5 ATP, am disputat doua finale de Grand Slam (ambele pierdute la Roland Garros). Pot sa spun ca sunt mai mandru de performanta mea din 2010 (n.r. a disputat finala pe care a pierdut-o in fata lui Nadal) decat de ceea ce am realizat cu un an inainte (n.r. in sezonul in care l-a invins pe iberic). A fost o mare provocare pentru mine sa reusesc sa imi apar punctele acumulate in 2009" - Robin Soderling.

Ce crede despre Roland Garros-ul din 2015

"Poate ca e mai bine ca Rafa sa mai piarda inca o data anul acesta. In conditiile astea, voi scapa probabil de intrebarea: . A devenit un fel de "legenda" performanta mea si multi o interpreteaza gresit. Astfel, unii cred ca am fost singurul care a reusit sa il bata in intreaga cariera, altii ca l-am invins in finala de la Roland Garros, iar o alta categorie crede ca acest succes a fost la Wimbledon. V-am spus ca este deja o legenda, nu?" - Robin Soderling.

Rafael Nadal si Robin Soderling s-au intalnit de opt ori, ibericul conducand cu 6-2.

Soderling l-a invins pe Nadal la Roland Garros (2009, in optimi), scor 6-2, 6-7(2), 6-4, 7-6(2) si la Turneul Campionilor (2009), scor 6-4, 6-4.

Pe zgura de la Paris, Nadal a reusit sa il invinga pe Soderling in 2006 (6-2, 7-5, 6-1), in 2010 (in finala, scor 6-4, 6-2, 6-4) si in 2011 (6-4, 6-1, 7-6(3)).

Marele meci din 2009

Singura infrangere a lui Rafa de la Roland Garros a venit in a opta zi a intrecerilor, pe 31 mai 2009. Soderling era cap de serie numarul 31, in timp ce Rafa era principalul favorit la castigarea trofeului. Meciul s-a disputat pe "Court Philippe Chatrier" si a durat trei ore si jumatate (in optimile turneului).

In meciul care a ramas in istorie si despre care s-a vorbit atat (si cu siguranta se va mai vorbi), Soderling a servit 9 asi, nu a facut nicio dubla greseala, a castigat 68% din punctele jucate cu primul serviciu, 61% din punctele cu al doilea si a salvat doua mingi de break din patru (50%).

De asemenea, Robin a castigat 143 de puncte din 271 in tot meciul (52%), in timp ce Rafa s-a impus in 128 de puncte (47%). La nivelul mingilor de break castigate, nordicul a avut un procentaj de 83% (5/6), in timp ce ibericul a castigat doar doua mingi de break din patru (50%).

Ce s-a mai intamplat pe 31 mai 2009

In aceeasi zi, castigatorii din urma cu un an de zile au fost eliminati: Nadal a fost invins de Soderling, iar Ana Ivanovic (campioana din 2008) a pierdut meciul cu Victoria Azarenka (6-2, 6-3). De asemenea, Victor Hanescu (cap de serie numarul 30) a fost eliminat, jucatorul roman fiind depasit de Fernando Gonzalez (favorit 12, scor 6-2, 6-4, 6-2). Au mai parasit turneul Li Na (pe atunci era cap de serie numarul 25 - invinsa de Maria Sharapova) si Fernando Verdasco (era favorit numarul opt).

Roland Garros 2015: Rafa 10 sau in sfarsit Novak Djokovic?

La baieti, Novak Djokoviceste, cel putin prisma rezultatelor din acest an, mare favorit la castigarea (n.r. in premiera) turneului parizian. Nu trebuie scos insa din calcul nici Rafael Nadal. Cu toate ca nu a aratat o forma prea buna in 2015, Rafa se simte ca acasa pe zgura de la Roland Garros, competitie pe care a castigat-o de noua ori (record pentru era Open). Incepand din 2005 (cu intrerupere doar in 2009), Nadal a castigat in fiecare an. Editia din 2015 se va disputa in perioada 24 mai - 7 iunie.

Cine este Robin Soderling

Nascut pe 14 august 1984 la Tibro (Suedia), Robin Bo Carl Soderling are 1,93 metri si 87 de kg. A castigat de-a lungul carierei 10.423.124 milioane de dolari si are resedinta la Monte Carlo. Cea mai buna clasare in ATP a fost locul patru, ocupat pe 15 noiembrie 2010. A castigat in cariera 310 meciuri si a pierdut 170. Si-a trecut in palmares 10 titluri.

Cele mai importante performante ale lui Robin

Soderling va ramane in istoria tenisului drept jucatorul care a intrerupt doua serii importante: 31 de victorii consecutive ale lui Nadal la Roland Garros si 23 de semifinale de Grand Slam la rand, performanta care ii apartine lui Roger Federer.

De ce nu mai joaca tenis

Dupa ce a castigat titlul de la Basel (din 2011), Soderling a fost diagnosticat cu mononucleoza. A fost nevoit sa ia o pauza de la sportul de performanta, pauza care insa se prelungeste inexplicabil de patru ani.

In perioada de inactivitate, Soderling s-a apucat de afaceri: a investit 150.000 de euro intr-o fabrica de mingi de tenis. "RS all court" se numesc mingile marca Soderling. Nordicul nu a renuntat la visul de a reveni in circuit, insa marea problema este corpul sau, cel care alterneaza momentele grozave cu cele in care se simte "obosit si bolnav".

"Imi doresc din toata inima sa revin in circuit, simt ca mai pot juca. Mi-as dori sa ma retrag doar atunci cand voi crede cu adevarat ca am jucat suficient, ceea ce nu pot sa spun in acest moment" - Robin Soderling.