Elvetianul Roger Federer a castigat pentru a patra oara in cariera turneul campionilor, ultimul Masters al anului. In ultimul act de la Shanghai, Federer l-a zdrobit pe spaniolul David Ferrer de care a trecut in trei seturi, cu 6-2, 6-3, 6-2, dupa doar o ora si 38 de minute.

Elvetianul il egaleaza astfel pe Ilie Nastase la numarul de editii ale turneului campionilor castigate, cate patru, si este doar la un pas in spatele lui Ivan Lendl si Pete Sampras care s-au impus de cate cinci ori in ultimul turneu al anului.

Desi spaniolul era neinvins la Shanghai, la prima sa prezenta in turneul campionilor, Federer a dominat clar intalnirea si a obtinut a opta victorie in fata lui Ferrer, in tot atatea partide directe.

Elvetianul nu i-a dat nicio sansa revelatiei turneului, si nu a cedat niciun ghem pe propriul serviciu, castigand de sase ori pe serviciul adversarului.

Desi incepuse cu stangul turneul asiatic, pierzand jocul de debut in fata chilianului Fernando Gonzalez, Federer a revenit spectaculos, castigand celelalte jocuri din grupa, cu Nikolai Davidenko si Andy Roddick, si apoi zdrobindu-l in semifinale pe principalul sau rival, spaniolul Rafael Nadal, de care a trecut cu 6-4, 6-1.

In finala, Federer a avut un competitor doar in primele doua ghemuri, cand David Ferrer a avut o minge de break, singura din primele doua seturi, dar apoi elvetianul a apasat pe pedala de acceleratie si a castigat 18 dintre urmatoarele 19 puncte. Serviciul sau a fost imbatabil, reusind noua asi si un procentaj aproape perfect pe primul serviciu.

Federer a castigat al 53-lea turneu al carierei, in cea de-a 70-a finala disputata in circuit, si a depasit pentru al doilea an consecutiv bariera celor opt milioane de dolari castigati doar din premii.