​A castigat 14 turnee de Grand Slam in cariera, a reusit multe lovituri senzationale de-a lungul timpului, insa acum nu traverseaza o perioada prea buna. Rafa Nadal a pierdut deja de cinci ori in 2015, cu toate ca nu s-a duelat cu Novak Djokovic sau Roger Federer. Problema lui Rafa nu tine de jocul prestat in acest an, ci mai degraba este vorba de lipsa de incredere. "Se antreneaza ca niciodata, insa pe teren nu mai este la fel de puternic mental", a precizat Toni Nadal, unchiul si antrenorul lui Rafa. O explicatie interesanta vine din lumea psihologilor sportivi: "Nadal sufera de un blocaj dezvoltat de o motivatia prea mare".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Se antreneaza ca niciodata, insa, din pacate, pe teren nu mai este in unele momente la fel de puternic mental. Este nevoie sa castigam din nou pentru ca increderea sa isi faca loc" - Toni Nadal.

Ce este de facut

"Nu ne ramane decat sa muncim si mai mult si sa fim si mai agresivi pe teren. Cred ca este vorba de o lipsa de relaxare, iar problema asta speram sa o rezolvam mai devreme sau mai tarziu" - Toni Nadal.

Incurajat de Novak Djokovic

"Sunt sigur ca Nadal este o persoana care stie exact unde se afla si ce trebuie sa faca pentru a reveni acolo unde isi doreste. Rafa este singurul care stie unde trebuie sa imbunatateasca. Are atat de multa experienta si a castigat atatea trofee doar pana la 28 de ani. Sunt sigur ca vrea sa mai joace cativa ani de acum incolo. Nu am niciun dubiu, este unul din cei mai buni jucatori din istoria tenisului" - Novak Djokovic.

Ce spune Rafa

"Ma simt mai obosit decat de obicei, nu mai am aceeasi incredere atunci cand lovesc mingea. Mi-am pierdut parca putin din rautate. Lucruri mici, greu de explicat. Trebuie sa pot sa imi controlez nervii, asa cum o faceam candva. De-a lungul carierei, am reusit sa imi controlez nervii in 90 sau 95% din meciurile pe care le-am jucat la profesionisti. Stiu ca voi rezolva aceasta problema, insa nu stiu daca intr-o saptamana, o luna, sase luni sau un an de zile" - Rafael Nadal.

Nervozitatea ii da batai de cap

"Nu este o problema de tenis, este doar ceva legat de acea relaxare de care ai atata nevoie pe terenul de tenis. Am prea multe stari de nervozitate in momentele importante ale partidei. Asta e marea problema" - Rafael Nadal.

Blocaj dezvoltat de o motivatia prea mare

"Conform declaratiilor sale, Nadal are o problema cu nervii, stresul, anxietatea. Ii lipseste increderea, ii lipseste din plin increderea. Dupa parerea mea, este clar vorba de un blocaj dezvoltat de motivatie. Isi doreste prea mult sa redevina cel care era odata, iar din aceasta cauza este blocat. Este frustrant sa vezi ca nu reusesti, din moment ce tu te pregatesti incredibil. Lipsa rezultatelor il face pe Nadal sa se gandeasca prea mult la erori si prea putin la ceea ce face bine. Este o stare de anxietate" - Patricia Ramirez Loeffler, psiholog sportiv.

Cum poate trece peste

"Exista mai multe modalitati prin care Rafa isi poate recapata increderea. Ar trebui sa incerce diverse tehnici de relaxare, sa se concentreze cat mai mult pe loviturile bune (n.r. sa ii ramana mai mult in minte) si sa scape de energiile negative care il domina in acest moment" - Patricia Ramirez Loeffler, psiholog sportiv.

Poate fi inceputul sfarsitului

Daca multi din cei chestionati pe tema "Rafa Nadal" au spus ca ibericul isi va regasi in curand forma de alta data, nu la fel de optimist este si Pablo del Rio, un alt psiholog sportiv.

"Rafa Nadal a dezvoltat, cel putin in ultima perioada, o stare care nu il lasa sa se simta confortabil. Atata timp cat nu gaseste echilibrul acela interior, nu poate reveni in topul tenisului mondial. Munceste mult, iar lipsa rezultatelor il face sa simta multa frustrare. Nu este deloc usor sa nu ai rezultate imediate, mai ales dupa ce ai avut o cariera senzationala. Rafa stia in sinea lui ca va veni o zi cand frica ar putea sa isi faca loc. A recunoscut asta chiar dupa meciul cu Donald Young, de la Indian Wells. Urmeaza sezonul pe zgura, cel in care Rafa se simte cel mai bine si in care a reusit cele mai importante rezultate ale carierei. Daca nici acum nu isi va gasi increderea, atunci nu stiu ce l-ar putea " - Pablo del Rio.

In 2015, Rafa Nadal a pierdut 5 din cele 19 partide disputate la simplu. A fost invins de Michael Berrer (la Doha), de Tomas Berdych (la Australian Open), de Fabio Fognini (la Rio de Janeiro), de Milos Raonic (la Indian Wells) si de Fernando Verdasco (la Miami).

* De-a lungul carierei, Rafa Nadal a suferit nu mai putin de 12 accidentari mai mult sau mai putin dificile. Stilul sau fizic de a juca l-a facut pe Nadal sa se accidenteze mai mult decat rivalii (n.r. Roger Federer si Novak Djokovic).

Ce urmeaza pentru Nadal - turnee unde si-ar putea recastiga increderea

Din fericire pentru moralul lui Nadal, urmeaza "sezonul de zgura". In urmatoarea perioada, vor avea loc turneele: Masters-ul de la Monte Carlo (debuteaza pe 12 aprilie), Barcelona (500 de puncte - incepe pe 20 aprilie), Masters-ul de la Madrid (debuteaza pe 3 mai) si Masters-ul de la Roma (incepe pe 10 aprilie). Dupa aceste competitii, urmeaza Roland Garros-ul: turneu de Grand Slam pe care Rafa l-a castigat de noua ori.

Federer, Nadal, Djokovic - Perioada cea mai buna din istoria tenisului?

Fiecare perioada a avut "eroii" sai, iar cei contemporani cu respectivii campioni au spus ca este "cea mai buna perioada din istoria tenisului". Tenisul actual ne-a dat trei mari campioni, fara de care sportul alb al momentului nu ar mai fi aratat la fel: Roger Federer, Rafael Nadal si Novak Djokovic.

Contibutia imensa a celor trei la evolutia si popularizarea tenisului a fost recunoscuta si de John McEnroe. "Este una din cele mai importante perioade din istoria tenisului. Duelurile dintre Roger, Rafa si Nole au rescris istoria acestui sport".