„Talentul, nimeni nu ştie ce e talentul. Când eram tânăr, mi se vorbea tot timpul de talent, apoi când am devenit mai puternic, am trecut de partea cealaltă. În 2006, când m-am calificat pentru Australian Open şi l-am bătut pe Berdych, s-a spus că eram un geniu. Aşa a scris L'Equipe: “Geniu”. Eu am zis: “Sunt numărul 130. Pentru restul lumii, nu sunt deloc geniu”.

Aud des că Feliciano Lopez are talent. Nu dau doi bani pe părerile de acest gen. Ah, Lopez atacantul… Nu, Lopez este un jucător defensiv. Toată lumea ştie că este un baseliner care serveşte mai mult decât voleează. Are imaginea unui jucător talentat de servici-vole. Dar mi se pare că jucătorii de servici-vole sunt deseori netalentaţi. Tipul serveşte tare şi apoi vine în faţă pentru că aşa e cel mai uşor pentru el să câştige punctul. Deseori dau exemplul lui Mika Llodra. Are volee excelente şi o mână foarte bună, dar nu e în stare să lovească un forehand corect. Este talentat?

Sunt pur şi simplu forme diferite de talent, unele mai evidente decât altele. Când Gasquet trimite un rever câştigător din colţul terenului, lumea zice că e talentat. Au dreptate. Dar când Rafa Nadal face acelaşi lucru cu un forehand, lumea zice că e forţă, că e fizic. Toată lumea e de acord asupra talentului lui Federer, dar Djokovic, pffff... n-are nicio lovitură grozavă. Doar că serveşti cu 275 km/h contra lui şi returnează de fiecare dată lovind mingea în centrul rachetei. Ăsta e un talent incredibil. Cine e mai talentat, Federer sau Djokovic?"

Citește articolul complet și continuarea dezbaterii pe Treizecizero.ro