Marin Cilic a uimit pe toata lumea pe taram american, jucatorul din Croatia castigand US Open-ul, dupa un turneu in care a impresionat. A eliminat nume importante precum Tomas Berdych si Roger Federer (pe ambii i-a invins in trei seturi) pana la castigarea trofeului. In 2013, Cilic a traversat o perioada mai putin fasta, jucatorul fiind suspendat dupa ce a fost depistat pozitiv. Colaborarea cu Goran Ivanisevic i-a schimbat cariera, iar Marin a devenit noul "rege" de la US Open.

Cum a inceput totul

Dorinta cea mai mare a lui Zdrenko (tatal jucatorului) a fost ca Marin si fratii sai mai mari (Vinko si Goran) sa faca sport de performanta. Castigatorul de la US Open a luat prima data contact cu tenisul in 1991, la doar cativa ani, atunci cand a fost construit primul teren in Međugorje (orasul natal din Bosnia).

La varsta de 15 ani, la sfatul lui Goran Ivanisevic, Cilic s-a mutat la San Remo, pentru a lucra sub indrumarea antrenorului Bob Brett (l-a pregatit si pe Ivanisevic).

In 2005, Cilic a castigat Roland Garros-ul rezervat juniorilor, dupa ce l-a invins in semifinale pe Andy Murray. La primele competitii din perioada junioratului, Cilic a reprezentat Bosnia Hertegovina.

Semifinalist la Australian Open in 2010

Primul rezultat major al carierei de la seniori a fost calificarea in semifinalele de la Austalian Open, in 2010 (a fost invins de Andy Murray, scor 6-3, 4-6, 4-6, 2-6). La acel moment, Cilic era vazut drept un tanar promitator. Anii urmatori nu au fost insa prea buni pentru Marin, acesta fiind mai degraba un jucator de TOP 30, care avea sa fie, in mare parte, prada usoara pentru primii jucatori din ierarhie.

A fost suspendat dupa ce a fost depistat pozitiv

In 2013, viitorul lui Cilic a fost pus sub semnul intrebarii. Sportivul din Croatia a fost depistat pozitiv la un control anti-doping (in luna iulie, la un turneu de la Munchen), iar Federatia Internationala de Tenis l-a suspendat pentru o perioada de noua luni. Pana la urma, Cilic a primit doar patru luni de suspendare, dupa ce ITF a considerat ca jucatorul nu a incercat sa isi imbunatateasca performantele sportive consumand o tableta de coramina-glucoza.

La finalul lui 2013 a inceput colaborarea cu Ivanisevic

La finalul anului 2013, Cilic a anuntat ca a inceput colaborarea cu Goran Ivanisevic. 2014 a fost un an bun pentru Marin, acesta reusind sa ajunga pana in sferturile de finala de la Wimbledon. Jocul sau a crescut in forta si in precizie, iar serviciul a devenit principala sa arma.

US Open-ul a reprezentat momentul culminant al carierei lui Cilic (cel putin de pana acum), jucatorul din Croatia reusind sa isi treaca in palmares primul turneu de Grand Slam din cariera.

Goran Ivanisevic, ultimul jucator din Croatia care a castigat un Grand Slam

Ultimul jucator din Croatia care a castigat un turneu de Grand Slam a fost Goran Ivanisevic, actualul antrenor al lui Cilic. Goran s-a impus la Wimbledon in 2001. In varsta de 25 de ani, Marin pare sa aiba acelasi stil cu al antrenorului sau: un serviciu puternic (reuseste multi asi) si un joc bazat in mare parte pe forta.

"Goran are un rol important in succesul meu", a declarat Marin la putin timp dupa ce a castigat US Open-ul din 2014. In finala cu Nishikori, Marin a bifat 17 asi si a reusit 38 de lovituri castigatoare.

Prima finala de Grand Slam dupa 38 de turnee fara Nadal, Djokovic si Federer

Dupa 38 de turnee de Grand Slam la rand in care cel putin unul din Federer, Nadal si Djokovic s-au afla in finala, US Open-ul a propus doi outsideri in ultimul act: Kei Nishikori (favorit zece) si Marin Cilic (favorit 14).

Dupa succesul de la Flushing Meadows, Cilic a primit un cec in valoare de trei milioane de dolari, urcand pe locul 12 in ierarhia ATP.

Marin Cilic, prezentare

Nascut pe 28 septembrie 1988, la Medjugorje (Bosnia si Hertegovina)

Resedinta: Monte Carlo, Monaco

Inaltime:1,98 metri

Greutate: 82 kg

Jucator de mana dreapta

Profesionist din anul 2005

Antrenor: Goran Ivanisevic

A castigat de-a lungul timpului 12 turnee ATP (unul de Grand Slam - US Open 2014)

Ce a facut in 2014

Victorii 46 - Infrangeri 16

A castigat doua turnee in anul in curs

Bani castigati din tenis in 2014: $2,744,554

Cifrele lui Marin Cilic in 2014 (pana in acest moment):

Asi: 658

Duble greseli: 181

Puncte castigate cu primul serviciu: 80%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 51%

Puncte de break salvate: 65%

Puncte break castigate: 38%

Traseul pana la castigarea US Open:

6-3, 3-1 abandon Maroc Baghdatis

7-6(2), 6-2, 6-4 cu Illya Marchenko

6-3, 3-6, 6-3, 6-4 cu Kevin Anderson

5-7, 7-6(3), 6-4, 3-6, 6-3 cu Gilles Simon

6-2, 6-4,7-6(4) cu Tomas Berdych

6-3, 6-4, 6-4 cu Roger Federer

Marin Cilic este un impatimit fan al echipei din Italia AC Milan.