Simona Halep s-a calificat, joi, in finala turneului de la Roland Garros, jucatoarea noastra eliminand-o pe Andrea Petkovic (27 WTA, din Germania), dupa o partida care a durat o ora si 30 de minute. n ultimul act al competitiei, Halep o va intalni, sambata, pe Maria Sharapova. WTA Tennis a realizat o lista cu cele mai importante lucruri care trebuie stiute despre finala de sambata de la Roland Garros.

Maria Sharapova vs Simona HalepFoto: wtatennis.com

Sharapova a facut ceva ce nu mai facuse pana in aceste semifinale. Dupa ce a fost invinsa in primul set, Maria Sharapova si-a revenit, reusind sa o elimine pe Eugenie Bouchard in prima semifinala, 4-6, 7-5, 6-2. Aceasta este prima oara cand Sharapova si-a revenit si a castigat, dupa ce a pierdut un set, in trei meciuri consecutive dintr-un turneu.

Halep a facut ceva ce nu a mai fost realizat in ultimii 17 ani. Simona Halep a invins-o pe Andrea Petkovic si a castigat a doua semifinala a turneului de la Roland Garros. Simona nu a pierdut niciun set in intreg turneul, devenind astfel prima jucatoare dupa Martina Hingis, care in 1997 a reusit sa ajunga in finala de la Australian Open fara sa piarda un set.

Sharapova a urcat din nou pe locul 6 in ierarhia WTA si are sansa sa ajunga pe locul 5 in cazul in care castiga finala de la Roland Garros.Sharapova, care este momentan locul 8 WTA, urca pe locul 6 dupa semifinala de joi si pe locul 5 daca castiga finala.

Indiferent ca pierde sau castiga in finala, Simona Halep este locul 3 WTA. In martie, Halep a devenit cel mai bine clasat roman din istoria WTA, cand a urcat pe locul 5, dupa Indian Wells. A ajuns pe locul 4 dupa turneul de la Roma, iar acum este pe locul 3. Simona Halep era pe locul 57 acum un an.

Cine castiga finala de sambata va fi favorita castigatoare a Clasamentului Road To Singapore. Daca Sharapova castiga finala, va fi numarul 1 si Simona numarul 3. In cazul in care Halep castiga finala, aceasta va fi numarul 1, in timp ce Sharapova va fi numarul 2.

Sharapova ar putea deveni a doua cea mai bine platita jucatoare. Daca castiga titlul de la Roland Garros, Sharapova va urca de la locul 3 la locul 2 in ceea ce priveste suma de bani castigata din premii, schimband locul cu Venus Williams.

Sharapova are mai multa experienta in finalele de Grand Slam. Finala de sambata de la Roland Garros este cea de-a noua finala a unui turneu de Grand Slam in care se califica Sharapova. Aceasta are patru titluri: Wimbledon in 2004, US Open in 2006, Australian Open in 2008 si French Open in 2012.

Sharapova ar putea deveni a 12-a jucatoare din Era Open care castiga cinci titluri de Grand Slam. 11 jucatoare au castigat pana acum cinci sau mai multe Grand Slam-uri in Era Open: Steffi Graf (22), Chris Evert (18), Martina Navratilova (18), Serena Williams (17), Margaret Court (11), Monica Seles (9), Billie Jean King (8), Evonne Goolagong Cawley (7), Venus Williams (7), Justine Henin (7) and Martina Hingis (5)

Un singur jucator nascut in anii '90 (barbat sau femeie) a castigat un titlu de Grand Slam. Petra Kvitova a castigat la Wimbledon in 2011, la varsta de 21 de ani. In cazul in care castiga finala, Simona ar deveni a doua jucatoare nascuta in anii '90 care castiga un titlu de Grand Slam.

Sharapova nu a pierdut niciodata in fata lui Halep. Sharapova a invins-o pe Halep in toate cele trei meciuri in care s-au intalnit. Aceasta a castigat primele doua meciuri in 2012, dar Halep nu era la nivelul la care este acum. In singura partida de dupa 2012, finala de la Madrid de luna trecuta, Sharapova a trebuit sa isi revina dupa un set pierdut pentru a putea sa o invinga pe Simona.