La inceputul saptamanii, premierul Ponta l-a propus pe Enache Jiru pentru postul de presedinte al CEC in locul lui Radu Ghetea, actualul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni. Propunerea a scos din nou la iveala legaturile dintre Jiru si unul dintre cei mai cunoscuti si mai controversati "baieti destepti" din comertul cu energie electrica din Romania: Nicolae Bogdan Buzaianu. Cel din urma a fost implicat in Energy Holding-o companie privata care s-a aflat, in ultimii ani, in centrul unor scandaluri legate de cumpararea de curent electric de la statul roman. In fapt, Energy Holding face parte din grupul care a dat in judecata Hidroelectrica determinind, zilele trecute, reintrarea acestei companii de stat in insolventa.

Site-ul cursdeguvernare.ro a publicat in 2012 un material in care arata ca Jiru a fost, potrivit declaratiei sale de avere, consultantul financiar al firmei cipriote Investime Oil & Gaz Limited, firma detinuta si in prezent de Buzaianu.

RISE Project a continuat investigarea legaturilor dintre Jiru si Buzaianu si a descoperit ca si cunoscutul tenismen roman Ilie Nastase a facut echipa de dublu cu Buzaianu. Astfel, conform documentelor obtinute de noi de la registrul companiilor din Cipru, Ilie Nastase a fost angajatul lui Buzaianu in firma Investime Oil & Gaz. Tenismenul a fost vreme de aproape doi ani, intre 2010 si 2012, director in firma cipriota unde cel mai cunoscut "baiat destept" detine majoritatea actiunilor. Perioada de timp cat Nastase a lucrat pentru Buzaianu se suprapune cu cea in care Jiru a fost consultant al aceleiasi firme. Investime Oil & Gaz ar fi desfasurat afaceri in domeniul petrolului pe continentul african.

RISE l-a contactat pe Ilie Nastase si acesta ne-a spus ca suntem prea curiosi si ca el este implicat intr-o gramada de firme si de consilii de administratie. A admis insa ca a fost director in firma lui Buzaianu.

Citeste tot articolul si comenteaza pe RiseProject.ro