De un an, Simona Halep a facut mai multe titluri in presa sportiva decat orice fotbalist sau antrenor. De un an, adolescenta de 22 de ani din Constanta uimeste constant printr-o crestere fabuloasa de forma, o placere autentica de a juca tenis si rezultate fara precedent. Forta sa mentala, talent cat cuprinde, seriozitate de adevarat profesionist - toate sunt ingredientele succesului fulminant. Iar rezultatele sunt pe masura: dincolo de ascensiunea rapida in clasament, Simona Halep e noua eroina a sportului din Romania. O arata nenumaratele titluri de presa, frenezia de pe Facebook ori infrigurarea cu care suporterii urmaresc pe telefoanele mobile meciurile ei.

Simona HalepFoto: australianopen.com

De Simona Halep romanii au inceput sa auda mai ales anul trecut in luna iunie, dupa ce a castigat doua turnee in doar o saptamana. Halep a declarat de atunci ca agresivitatea este cheia succesului sau, cheie pe care a descoperit-o si folosit-o la maxim, intrucat in 2013 a castigat ulterior alte patru turnee si a urcat cateva zeci de locuri in clasamentul WTA, incheind anul pe locul 11.

Dupa turneul WTA castigat duminica de la Doha, cel mai valoros de pana acum (si cel cu numarul 7 din cariera), Halep a urcat pe locul 9. Ce este de remarcat la Halep este atitudinea de joc dar mai ales cea de dupa joc. Se bucura simplu, sugerand parca faptul ca nu atat victoria o bucura cat jocul in sine, dar si ca mai are multe de castigat.

Simona Halep, desemnata in noiembrie jucatoarea cu cel mai mare progres in 2013, a descoperit insa o cheie in plus a succesului, pe langa agresivitate si mental - pare ca este mereu constienta de ce i se intamplat pe teren, ce trebuie imbunatatit si schimbat in modul de abordare al mjocului, luand decizii uimitoare chiar in timpul unui game.

Halep a confirmat faptul ca stie sa ia decizii inteligente in perioada in care a jucat fara antrenor, dupa ce s-a despartit de Adrian Marcu. Actualul sau antrenor, Wim Fissette, a spus despre ea ca este "una dintre cele mai destepte jucatoare din circuitul WTA".

Ce a fascinat in jocul lui Halep la turneul de la Doha, descris de multi ca "entuziasmant" si care a facut sa "ploua" cu laude si felicitari pe Facebook, a fost raspunsul inteligent si agresiv la fiecare incercare a adversarelor sale, lasandu-le fara reactie pe trei jucatoare aflate in fata ei in clasamentul mondial.

Este un raspuns izvorat din placerea jocului, asa cum ea insasi a declarat in nenumarate randuri, inclusiv la ceremonia de premiere de duminica seara. "A fost o seara wow pentru mine, am jucat cu placere" a spus ea, repetand faptul ca se bucura de fiecare meci si fiecare minge.

Pe rand Sara Errani, Agnieszka Radwanska si Angelique Kerber au parut depasite de joc in fata loviturilor romancei, sustinuta puternic de romanii aflati in tribunele de la Doha, carora Halep le-a multumit. De altfel, Halep a declarat ca este fericita de sustinerea romanilor din tara si de faptul ca poate sa le aduca bucurie.

Halep, manageriata de Virginia Ruzici, are acum de raspuns si presiunii unui turneu de Mare Slem. Atat fostul sau antrenor Adrian Marcu cat si Ilie Nastase au declarat ca Halep poate castiga un Grand Slam. La inceputul anului, la Australian Open, Halep a fost eliminata in sferturile de finala de Dominika Cibulkova, dupa un meci in care a castigat doar trei game-uri. Ea a recunoscut atunci ca presiunea a fost prea mare. "Chiar nu am putut sa joc, am avut emotii prea mari si nu am putut sa le stapanesc", a precizat Simona, demonstrand inca o data ca intelege perfect ce i se intampla pe teren. Halep a declarat insa dupa victoria de la Doha ca are o incredere mai mare in ea acum si un mental mai puternic, lasand astfel loc de sperante pentru un nou val de frenezie in randul suporterilor.

Ce a castigat Simona Halep in 2013

Nurnberg - competitie dotata cu premii totale in valoare de 235.000 de dolari. A invins-o in finala pe Andrea Petkovic, scor 6-3, 6-3. Dupa aceasta victorie, a urcat pe locul 45 in clasamentul WTA.

's-Hertogenbosch - competitie dotata cu premii totale in valoare de 235.000 de dolari. A trecut in finala de Kristen Flipkens, scor 6-4, 6-2. Dupa acest succes, Halep a urcat pe locul 32 in ierarhia WTA.

Budapesta - competitie dotata cu premii totale in valoare de 235.000 de dolari. A invins-o in finala pe Yvonne Meusburger, scor 6-3, 6-7(7), 6-1. Dupa aceasta noua victorie, Simona a ajuns pe locul 30 in clasamentul WTA.

New Haven - competitie dotata cu premii totale in valoare de 690.000 de dolari. A castigat turneul dupa ce a invins-o in finala pe Petra Kvitova, scor 6-2, 6-2. Halep a urcat pe locul 19 in clasamentul WTA.

Moscova - competitie dotata cu premii totale in valoare de 795.707 de dolari. Simona a invins-o in finala pe Samantha Stosur, scor 7-6, 6-2. Sportiva din Romania a urcat pe locul 14 in clasamentul WTA.

Turneul Campioanelor - competitie dotata cu premii totale in valoare de 750.000 de dolari. Simona a invins-o in finala pe Samantha Stosur, scor 2-6, 6-2, 6-2. Sportiva din Romania a urcat pe locul 11 in clasamentul WTA.

Simona Halep

Nascuta pe 27 septembrie 1991, la Constanta.

Inaltime: 1,68 metri

Greutate: 60 kilograme

Loveste cu mana dreapta.

Cea mai buna clasare in clasamentul WTA: locul 9

Rezultate la turneele de Grand Slam:

Australian Open: sferturi (2014)

Roland Garros: turul 2 (2011)

Wimbledon: turul 2 (2013)

US Open: turul 4 (2013).