Roger Federer a traversat momente mai putin fericite pe durata lui 2013, elvetianul ajungand, la un moment dat, pe locul sapte in clasamentul ATP. In plus, elvetianul a fost eliminat in turul doi al turneului "de casa" de la Wimbledon. "De frica durerilor la spate, am devenit un alt jucator, am capatat unele obiceiuri proaste. Cu siguranta insa, nu am uitat sa joc tenis intr-un an de zile", a precizat Roger Federer.

Roger FedererFoto: Agerpres/AP

Despre revenirea la cel mai inalt nivel

"Nu vad vreun motiv pentru care n-as putea sa-mi regasesc un nivel de joc bun in 2014 si sa obtin din nou cateva victorii mari. Inca mai am obiective importante, si cred ca le pot atinge. Pentru ca, in mod cert, n-am uitat cum sa joc tenis intr-un singur an. La urma urmelor, inca eram numarul 1 in toamna lui 2012, iar la finalul sezonului 2013, din momentul in care spatele meu a inceput sa se simta mai bine, rezultatele s-au imbunatatit vizibil. Am ajuns in finala de la Basel si in semifinalele de la Paris si Londra, plus cateva victorii la jucatori de Top 10 fara sa joc cel mai bun tenis al meu, ceea ce e incurajator" - Roger Federer, citat de treizecizero.ro.

Neinspirat in alegerea programului competitional

"A fost, per total, un an foarte greu. Incepuse bine, cu semifinala din Australia, dar perioada dintre martie si octombrie este de uitat. Problemele la spate au inceput în martie, la Indian Wells, dupa meciul cu Ivan Dodig. N-ar mai fi trebuit sa mai raman in turneu. Meciurile urmatoare, cu Stanislas si cu Rafa, au cerut prea mult de la mine. Dupa asta, nu m-am mai putut antrena aproape deloc si am ramas in urma cu programul de pregatire. Si nici n-am mai putut sa recuperez din mers, pentru ca problemele la spate au reaparut. In timpul verii, ar fi trebuit sa renunt de asemenea la turneele de la Hamburg si Gstaad. Toate alegerile astea m-au costat si m-au deturnat de la cursul firesc" - Roger Federer.

Despre meciul cu Stakhovsky, de la Wimbledon

"Este, bineinteles, una dintre cele mai mari dezamagiri ale anului. Am ajuns la Wimbledon convins ca am sanse sa castig turneul pentru a opta oara. Pe de alta parte, n-a fost neaparat o surpriza, pentru ca la Paris n-am jucat deloc bine. Apoi, la Wimbledon s-a dat startul unor probleme mai mari" - Roger Federer.

Despre desele infrangeri din ultima perioada

"Esecurile fac parte din sport. Ceea ce conteaza este cum reactionezi. Pentru mine e mai important sa fiu sincer cu mine. Sunt genul de persoana care pune mereu întrebari, care interpeleaza, care ia în calcul absolut toate detaliile. Faceam asta si atunci când lucrurile mergeau bine pe teren pentru mine. De asta nu sunt afectat de critici asa de mult" - Roger Federer.

Despre regasirea increderii

"Cand, in fine, m-am putut concentra la tenis, rezultatele au fost incurajatoare. E un pas mare, care ma face sa vreau mai mult. Mi-am regasit increderea in mine. Atmosfera din jurul meu a redevenit una buna, echipa si-a regasit entuziasmul. Fata de vara, diferenta e uriasa. In mod cert ma distrez din nou pe teren, ceea ce este nu doar o mare usurare, ci si un motiv de optimism" - Roger Federer.

Despre antrenamente

"Ma focusez in intregime pe antrenamente, fara meciuri sau turnee demonstrative. Vreau sa ma antrenez intens in Dubai si sper sa o pot face evitand alte potentiale accidentari. Daca totul va merge bine, pana in aprilie ar trebui sa imi recapat conditia fizica maxima. Voi mai testa si alte tipuri de rachete, pentru ca incercarile de la Hamburg si Gstaad n-au fost concludente, din cauza problemelor la spate" - Roger Federer.

Djokovic despre Federer: "A fost ceva mai lent, asa se explica rezultatele lui" - Raspunsul lui Federer:

"Are dreptate. Nici n-as fi avut cum sa ma misc la fel de bine, in conditiile in care nu m-am antrenat si mi-am pierdut increderea. Nu simt ca sunt la fel de rapid precum in anii cei mai buni. Insa, chiar si asa, inca mai pot sa concurez cu cei mai buni din lume.

Luni intregi, am jucat cu frica de durere, mi-a fost teama sa ma misc corespunzator, iar asta mi-a atras niste obiceiuri noi si proaste in miscarea pe teren. Am inceput sa fiu mai evaziv, mai ezitant, sa-mi pierd agresivitatea obisnuita. N-am mai fost la fel de pozitiv in joc, am facut un pas in spate. Cumva, din mers m-am schimbat, am devenit un jucator diferit. Acum am nevoie de un pic de timp ca sa-mi scot toate aceste obiceiurile proaste din sistem si sa redevin eu. Dar sunt foarte optimist in aceasta privinta", a concluzionat Roger Federer.