La inceputul lui 2012, Andy Murray a anuntat ca si-a schimbat antrenorul. Fostul mare campion Ivan Lendl a venit alaturi de scotian. Mutarea a fost una menita sa-i schimbe definitiv cariera lui Andy: impreuna cu Lendl, scotianul si-a trecut deja doua titluri de Grand Slam in palmares: US Open (2012) si Wimbledon (2013). "Poate domina tenisul mondial, depinde doar de el", a precizat Lendl despre Andy Murray.

HotNews.roFoto: Hotnews

* Prin titlul castigat la Wimbledon (l-a invins in finala pe Novak Djokovic), Andy Murray a devenit primul britanic care se impune in turneul londonez dupa o pauza de 77 de ani (Fred Perry a fost ultimul invingator britanic).

Cand a inceput colaborarea cu Ivan Lendl

Pe 1 ianuarie 2012, Andy Murray a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca Ivan Lendl este noul sau antrenor. Mutarea avea sa isi arate din plin roadele, jucatorul scotian cucerind doua turnee de Grand Slam - US Open (2012) si Wimbledon (2013).

In varsta de 53 de ani, Ivan Lendl are in palmares 94 de titluri ATP dintre care 8 victorii in turnee de Grand Slam. S-a retras din tenisul profesionist in anul 1994.

Andy Murray despre Ivan Lendl

"M-a ajutat sa vad cu alti ochi lucrurile si sa invat cel mai mult din infrangeri. Acolo vezi cu adevarat unde gresesti si ce iti lipseste. Cel mai mult apreciez ca este sincer si imi spune in fata chiar si lucrurile pe care nu as dori sa le aud" - Andy Murray.

"Cand muncesc asa cum trebuie, este fericit si multumit de mine. In momentul in care simte ca nu dau totul, se transforma. M-a ajutat mult din punct de vedere al moralului" - Andy Murray.

"Dupa ce am castigat finala de la Wimbledon, mi-a spus ca este mandru de mine. Venind din partea lui, un asemenea lucru este exceptional" - Andy Murray.

Ivan Lendl despre cum poti face performanta

  • "Daca vrei sa faci ceva in viata, macar fa-o cum trebuie" - Ivan Lendl.
  • "Daca esti pregatit asa cum trebuie, nu ai motive sa fii nervos, lucrurile vor merge bine" - Ivan Lendl.
  • "Multi copii sunt talentati, dar doar cativa vor reusi. Acestia sunt adevaratii campioni" - Ivan Lendl.
  • "Atunci cand esti pregatit fizic cum trebuie, lucrurile nu au cum sa mearga rau. Te ajuta mult si psihic si ajungi sa nu iti mai pui tot felul de intrebari" - Ivan Lendl.
  • "Daca vrei sa ajungi cel mai bun, atunci trebuie sa primesti sfaturi de la toti, fiecare te poate invata cate ceva. Niciodata nu esti atat de bun incat sa nu ai nevoie de o parere" - Ivan Lendl.
  • "Toate aspectele sunt importante, trebuie sa ai o viata echilibrata pentru a putea sa ajungi mare si sa te mentii la acest nivel" - Ivan Lendl.
  • "Tenisul s-a schimbat mult de-a lungul timpului, la fel ca orice alt sport. Viteza este foarte importanta astazi, atat viteza executiei, cat si cea a gandirii" - Ivan Lendl. 
  • "Milioane de oameni iau parte la joc, toti spera si viseaza. In realitate, doar putini reusesc. Diferenta este facuta in primul rand de munca, iar de-abia apoi de talent" - Ivan Lendl.
  • "Ivan Lendl este omul care l-a transformat pe Andy dintr-un jucator bun intr-un adevarat campion" - Daily Record.

Boris Becker - "Ivan Lendl este un profesionist desavarsit"

"Parerea mea despre Lendl? Cel mai bine cred ca vorbesc despre el rezultatele din cariera. Un om serios care stie ca doar prin munca poti castiga.

A reusit sa-l schimbe pe Andy Murray, l-a transformat intr-un jucator de top, capabil sa bata pe oricine. Andy avea nevoie de un antrenor care sa-i faca tot programul, sa fie alaturi de el si sa-i arate drumul.

Ivan (n.r. Lendl) nu vine la niciun turneu in plimbare. Murray a fost mereu aproape de victorie, dar incheia prin a pierde. Lendl l-a ajutat insa sa-si transforme visul in realitate", a declarat Boris Becker despre Ivan Lendl.