Rafael Nadal si Roger Federer s-au ridicat inca o data la nivelul asteptarilor, duelul dintre cei doi mari jucatori fiind unul superb, aproape de tenisul perfect. Meciul, intins pe durata a trei ore si 42 de minute, a ridicat in nenumarate randuri in picioare publicul de pe "Rod Laver Arena". Castig de cauza a avut, in cele din urma, Nadal, scor 6-7, 6-2, 7-6, 6-4, ibericul reusind sa se califice in finala de la Australian Open. Singura parere de rau dupa un spectacol de cinci stele este aceea ca trebuie sa existe si un invins...

Federer si Nadal, doi mari campioni Foto: australianopen.com

Statistica partidei Federer vs Nadal:

Puncte castigate cu primul serviciu: 66%-69%

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 55%-63%

Asi: 11-4

Duble greseli: 5-1

Erori nefortate: 63-34

Cel mai rapid serviciu: 207km/h-194km/h

Puncte castigate: 130-146.

In urma acestui meci, scorul in inalnirile directe a devenit 18-9 in favoarea lui Rafael Nadal.

Setul I

Federer a castigat primul game al meciului intr-un minut, la zero, Nadal a fost fara raspuns in fata spectacolului elvetianului. Roger practica un joc agresiv, precis, in timp ce Nadal pare usor neputincios si surprins de desfasurarea meciului.

Rafa da primele semne de revenire de-abia in game-ul cu numarul sase: se impune pe serviciul lui Federer (elvetianul a gresit insa mult prea usor doua mingi). Scorul devine 4-4, dupa ce ibericul trece, cel putin pentru moment, la conducerea partidei.

Fiecare castiga pe propriul serviciu de la scorul de 4-4, iar setul intai este impins in tie-break. Elvetianul se distanteaza la 4-1 dupa ce castiga o minge pe serviciul lui Nadal. Avantajul avea sa fie hotarator, numarul trei mondial castigand cu 7-5 dupa 56 de minute.

Setul II

Setul al doilea a inceput cu Rafael Nadal la serviciu: Federer s-a impus la zero. Raspunsul ibericului a venit insa imediat: rebreak la zero.

Primele probleme pentru Federer apar la scorul de 3-2 in favoarea lui Nadal: ibericul conduce cu 40-0 contra serviciului, elvetianul castiga doua mingi, dar Rafa reuseste break-ul dupa un lung de linie superb. Spaniolul se distanteaza la 5-2. Partida este intrerupta aproape zece minute: australienii dau un foc de artificii in cinstea zilei nationale. Dupa revenire, Federer este neinspirat la serviciu, iar Nadal inchide setul dupa 44 de minute: 6-2. Demn de mentionat este faptul ca acesta a fost primul set pierdut de Federer la actuala editie de la Australian Open.

Setul III

Nadal incepe perfect setul al treilea: game la zero pe propriul serviciu. Federer este de nerecunoscut in debutul setului: loveste o data cu rama si comite o dubla greseala. Nadal conduce cu 40-0, dar elvetianul salveaza superb si egaleaza la 1 - sansa importanta ratata de iberic.

Fara surprize in urmatoarele game-uri, cei doi profita din plin de avantajul serviciului, iar scorul devine 3-3. Nadal devine usor precipitat la serviciu: comite prima dubla greseala, Roger are trei mingi de break si pana la urma se impune contra serviciului.

Aflat intr-o situatie grea, Nadal se mobilizeaza perfect, il paseaza pe Federer la fileu si reuseste rebreak-ul dupa un game in care elvetianul a parut usor relaxat (a ratat sa se distanteze la 5-3).

Nadal a avut o minge de set la scorul de 6-5, insa Federer a salvat-o in stil de mare campion: dreapta puternica, in diagonala, fara sperante pentru iberic. Setul trei se va decide in tie-break.

Al doilea tie-break al semifinalei a fost unul dramatic: Nadal a condus cu 6-1, dupa ce Federer a fost tradat de rever in doua randuri. Elvetianul a revenit senzational la 6-5 in fata unui Rafa relaxat prematur, dar pana la urma setul i-a revenit ibericului: 7-5.

Setul IV

Fererer traieste periculos in debutul setului patru: Nadal are o minge de break la scorul de 1-1, insa fostul lider mondial se salveaza cu un as.

Nadal incepe sa loveasca foarte bine din aproape orice pozitie, Federer este in dificultate: ibericul a avut 40-15 contra serviciului. Roger se mobilizeaza perfect, returneaza din situatii limita si, absolut miraculos, salveaza break-ul inca o data. Un lucru e clar: elvetianul are probleme mari pe propriul serviciu in setul cu numarul patru.

Nadal trece cu bine peste primul moment greu al setului: Federer are minge de break la scorul de 4-3 in favoarea sa, dar spaniolul o salveaza in special datorita plasamentului perfect.

Inevitabilul se produce la scorul de 4-4, atunci cand apare si primul break al setului: Federer isi pierde serviciul dupa un game spectacol.

Pus in situatia de a servi pentru meci, Nadal s-a dovedit putin nervos, iar Federer a avut in doua randuri sansa rebreak-ului. Pana la urma Roger a ratat, iar Rafa s-a impus cu 6-4 dupa 55 de minute de joc.

Program semifinale:

(3) Roger Federer - (2) Rafael Nadal 7-6 2-6 6-7 4-6

(1) Novak Djokovic - (4) Andy Murray (27 ianuarie).