Peste doar 500 de zile, privirile intregii lumi se vor indrepta catre Marea Britanie pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2012. Anul viitor, britanicii se pregatesc sa isi intampine amicii – sportivi, dar si spectatori - la ceea ce prietenul meu, presedintele Comitetului Organizatoric al Jocurilor, Lord Coe, considera a fi cel mai impresionant spectacol al planetei. Pregatirile sunt in toi, iar Parcul Olimpic - cel mai mare proiect de regenerare urbana din Europa - este deja pe trei sferturi construit.

William HagueFoto: FCO

Londra a fost selectata drept oras gazda al acestui eveniment sportiv international de calibru de mai multe ori decat oricare alt oras din lume. De fiecare data noi am incercat sa aducem o contributie de durata la miscarea olimpica. In timpul Jocurilor de la Londra din 1908, sportivii au defilat pentru prima data cu drapelele lor nationale, iar evenimentele organizate simultan cu Olimpiada de la Londra din 1948 au dat nastere ulterior miscarii Paralimpice. In 2012 vrem sa pastram aceasta traditie a inovatiei prin organizarea unor jocuri mai prietenoase cu mediul si mai accesibile ca oricand.

Astfel, designul Parcului Olimpic are la baza ideea obtinerii unui consum de energie eficient, un exemplu de dezvoltare durabila. 90% din materialele cladirilor demolate de pe acest fost spatiu industrial au fost reciclate si refolosite in procesul de constructie. De asemenea, prin plantarea a 4.000 de copaci in zona, Londra are acum un nou „plaman” verde, un refugiu in plus pentru relaxarea londonezilor si un spatiu aditional pentru fauna.

Cladirile, spatiile deschise si transportul public din Parcul Olimpic au fost astfel gandite incat sa usureze accesul persoanelor cu dizabilitati si toata lumea sa se poata bucura de spectacol. Dintre realizarile mele politice, cel mai mandru sunt de elaborarea si aprobarea legii anti-discriminare a persoanelor cu dizabilitati. De aceea, sunt foarte multumit ca asteptam in jur de 2 milioane de spectatori la Jocurile Paralimpice din 2012, adica de 16 ori mai mult decat la prima editie din 1960. Este o ocazie sa continuam sa schimbam atitudinea fata de persoanele cu dizabilitati multumita performantelor exceptionale ale sportivilor din aceasta categorie.

La prezentarea candidaturii noastre olimpice in Singapore ne-am angajat sa aducem tinerii din intreaga lume mai aproape de sport. Programul „Inspiratie internationala” (International Inspiration) va asigura accesul a 12 milioane de copii din 20 de tari la educatie fizica, sport si jocuri de inalta calitate. 7 milioane de copii de pe glob sunt deja implicati in program, iar peste 300 de scoli din Marea Britanie au stabilit parteneriate cu institutii similare din toata lumea.

Aceste Jocuri Olimpice au drept scop sa ii aduca pe britanici impreuna. Diverse regiuni din Regatul Unit vor gazdui sportivi vizitatori in centre de cantonament in ajunul Jocurilor, iar torta Olimpica va lumina Insulele Britanice, aducand spiritul Jocurilor in cele patru colturi ale tarii. Torta se va afla in locatii aflate la mai putin de o ora de 95% din populatia Marii Britanii, iar concerte, spectacole si alte evenimente de divertisment vor marca prezenta acesteia la fiecare oprire.

Pentru noi, sansa de a organiza Olimpiada face parte dintr-o celebrare a culturii britanice, pe parcursul a 4 ani. Proiecte ale Olimpiadei Culturale in arta, film, muzica, digital si in domeniul muzeistic sunt deja in pregatire, ca de exemplu festivalul de arta de 12 saptamani din vara anului 2012.

In calitate de Ministru de Externe al Marii Britanii, va invit sa fiti martori la ceea ce poate oferi Regatul Unit pe durata acestui eveniment important. Vreau sa va arat ca tara noastra este unul din cele mai bune locuri pentru a trai, lucra, vizita sau a face afaceri. Incepand de azi, 15 martie, puteti rezerva bilete pentru cel mai mare spectacol din lume. Veniti alaturi de noi pentru a fi martori la ceea ce promitem sa fie o experienta de neuitat.​