Evolutia buna pe plan international a echipelor de handbal feminin a propulsat Romania pe locul al treilea in clasamentul coeficientilor pentru cupele europene, informeaza Federatia Europeana de Handbal (EHF). Daca la feminin a urcat trei locuri, la masculin, Romania a stationat pe locul al noualea.

Oltchim, in Liga CampionilorFoto: Agerpres

Actualul clasament al coeficientilor Romaniei la handbal a fost realizat pe baza evolutiilor echipelor din ultimele trei sezoane (2007/2008, 2008/2009 si 2009/2010). La feminin Romania sta foarte bine, urcand trei locuri, pana pe trei, in spatele Danemarcei si Rusiei. La masculin, Romania stationeaza pe locul al noualea, intr-un top condus de Germania, Spania si Ungaria.

Astfel, pentru sezonul 2011/2012 va avea cinci reprezentante in cupele europene (2 in Liga Campionilor, 2 in Cupa EHF, 1 in Cupa Cupelor), si inca cinci la masculin (1 in Liga Campionilor, 1 in Cupa EHF, 1 in Cupa Cupelor si 2 in Cupa Challenge).

Evolutiile echipelor romanesti de handbal feminin in ultimele trei sezoane ale cupelor europene:

Liga Campionilor

Sezonul 2007/2008:

Oltchim a castigat grupa a treia a turului secund al preliminariilor pentru CL si s-a calificat in grupe, acolo unde a castigat Grupa D (din care mai faceau parte Viborg, Buducnost si Budapest Bank-FTC). S-a oprit in Grupele Principale, clasandu-se pe locul al treilea, cu 7 puncte.

Sezonul 2008/2009:

Participanta in turul al doilea al preliminariilor, Rulmentul Brasov a adunat 4 puncte in grupa, clasandu-se pe locul al doilea. In Grupe, Romania a fost reprezentata de Oltchim Rm. Valcea, echipa ce a ajuns pana in semifinale, fiind invinsa de Viborg.

Sezonul 2009/2010:

Rulmentul Brasov a participat din nou in turul al doilea preliminar, dar a acumulat doua puncte, clasandu-se pe locul al treilea. Oltchim Ramnicu Valcea a avut un parcurs excelent in acest sezon, inregistrand cea mai buna performanta a unei echipe romanesti: a ajuns pana in finala, pierzand in fata danezelor de la Viborg.

Cupa EHF:

Sezonul 2007/2008:

In turul al doilea, HCM Baia Mare a trecut de suedezele de la Skovde HF, dar a fost eliminata in runda urmatoare de catre danezele de la Ikast Bording Elite Handbold.

Sezonul 2008/2009:

In turul al doilea HCM Baia Mare si HC Dunarea au jucat una impotriva celeilalte, victoria revenindu-le baimarencelor. In turul al treilea, HCM a trecut de formatia turca Milli Piyango SK si s-a calificat in optimi. Prezenta si ea in aceasta runda, Rulmentul Brasov a trecut de VOC Amsterdam (Olanda). Baia Mare s-a oprit in optimi, fiind invinsa de nemtoaicele de la HC Leipzig, in timp ce Rulmentul Brasov a ajuns pana in semifinale, pierzand in fata echipei ce avea sa castige competitia, Itxako (Spania).

Sezonul 2009/2010:

HC Otelul Galati a fost eliminata inca din al doilea tur de catre sarboaicele de la ZRK Kikinda, iar HCM Stiinta Baia Mare s-a calificat in runda a treia dupa ce a invins echipa greaca GAS Anagennisi Artas (Grecia), avand ca urmatoare adversara pe Rulmentul Brasov. Baimarencele au iesit invingatoare, pierzand insa in runda a patra in fata polonezelor de la SPR Lublin SSA.

Cupa Cupelor:

Sezonul 2007/2008:

Intrate in competitie in runda a treia, U Jolidon si Rulmentul Brasov au reusit sa ajunga pana in sferturi (fiind eliminata de Podravka Vegeta), respectiv pana in finala. Brasovencele au pierdut finala in fata celor de la Larvik.

Sezonul 2008/2009:

Intrata in competitie in runda a treia, Otelul Galati s-a oprit in sferturi, fiind invinsa de norvegiencele de la Larvik.

Sezonul 2009/2010:

HC Dunarea Braila a parasit competitia in runda a patra, pierzand in fata nemtoaicelor de la VfL Oldenburg.

Cupa Challenge:

Sezonul 2007/2008:

HC Dunarea Braila si Tomis Constanta au intrat in competitie in runda a treia si s-au intalnit in sferturi. Brailencele s-au calificat mai departe, ajungand pana in semifinale, unde au pierdut in fata nemtoaicelor de la VfL Oldenburg.

In sezoanele 2008/2009 si 2009/2010 nicio echipa romaneasca nu a fost in aceasta competitie.