Romania participa la al optulea sau Campionat European de handbal feminin in speranta ca va reusi in sfarsit sa aduca acasa o medalie. Tricolorele lui Radu Voina debuteaza marti la turneul din 2010, ce se desfasoara in Danemarca si Norvegia, in perioada 7-19 decembrie, impotriva vicecampioanei europene, Spania, echipa ce a avut un drum cu peripetii spre Danemarca.

Nationala de handbal femininFoto: Agerpres

Nationala Romaniei va fi la Europene fara doua jucatoare importante: Ramona Maier-Farcau (operata la un chist aparut pe tendonul lui Ahile) si Carmen Amariei. Desi nu au stabilit niciun obiectiv pentru acest turneu, tricolorele vor un parcurs cat mai bun.

"Cel mai mare atu al nostru acum este ca nu ne mai temem de victorie. Ne-am maturizat ca echipa si recent am invins Rusia, Norvegia, Germania si Franta, asa ca suntem pregatiti sa aratam ce putem la EURO", a declarat Radu Voina, selectionerul Romaniei, potrivit site-ul oficial al CE 2010.

Adversara Romaniei din meciul de debut de la EURO 2010, Spania, a avut un drum cu peripetii catre Danemarca. Ceea ce trebuia sa fie un drum de sase ore, s-a tranformat intr-unul de 32 de ore, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian. Nationala Spaniei a calatorit cu autocarul pana la Lyon, de acolo a luat avionul pana la Frankfurt, dupa care s-a imbarcat in avionul spre Billund (Danemarca).

"Sansele echipei sunt conditionate de forma fizica a jucatoarelor. Vom vedea cum vom reusi sa depasim lipsa de odihna din aceste zile", a declarat selectionerul Spaniei, Jorge Duenas, care incearca sa-si pastreze jucatoarele ancorate in realitate, umile, "deoarece acum Spania este respectata la nivel international si adversalele se pregatesc in consecinta pentru aceste meciuri".

Printre cele mai periculoase jucatoare ale Spaniei se numara Marta Mangue si Bergona Fernandez, insa presa daneza sustine ca jocul de echipa este cel mai important atu al Spaniei.

Lotul Romaniei pentru CE 2010:

Portari: Paula Ungureanu, Talida Tolnai, Mihaela Smedescu

Extreme: Cristina Varzaru, Magdalena Paraschiv, Roxana Gatzel, Valentina Ardean-Elisei

Pivoti: Ionela Stanca, Oana Manea, Florina Barsan

Linia de 9 metri: Melinda Geiger, Oana Soit, Ada Moldovan, Cristina Neagu, Aurelia Bradeanu, Adina Meirosu, Mihaela Tivadar

EURO 2010, marti, 7 decembrie 2010:

Grupa A:

Spania - Romania (TVR2, ora 19:10)

Arbitri: Arntsen/Gullaksen (Norvegia)

Supervizor: Eliasz (Polonia)

Observatori: Nachevski (Macedonia)

Danemarca - Serbia

Grupa B:

Muntenegru - Rusia

Croatia - Islanda

Grupa C:

Germania - Suedia

Ucraina - Olanda

Grupa D:

Ungaria - Slovenia

Norvegia - Franta