Aihan Omer este omul momentului in handbalul romanesc. Dupa ce a calificat nationala masculina la Campionatul Mondial din Croatia, Omer si-a propus sa nu rateze nici Europeanul din 2010 si e pe cale sa reuseasca! Romania a invins vicecampioana mondiala, Polonia, in preliminariile Europeanului din 2010 si e lider intr-o grupa cu Suedia, Muntenegru si Turcia. Principiile dupa care se ghideaza selectionerul Romaniei? "Simplu: prea multa filozofie strica; cand lucrurile nu merg in favoarea ta, schimba tactica sau oamenii modesti au intotdeauna de castigat".

Reporter: Ati invins Polonia! Cum vi s-a parut vicecampioana mondiala la Buzau?

Omer Aihan: Polonezii ne-au tratat cu superioritate de cand au intrat in hotel si la antrenamente au fost cu nasul pe sus. S-au simitit echipa mai puternica, ceea ce este adevarat. Polonia este o forta in handbalul masculin la nivel mondial, dar aceaste aere de superioritate i-au costat scump la Buzau.

Reporter: Cand ati aflat adversarele pe care le veti intalni in preliminariile CE din 2010, ati declarat ca "avem sanse minime sa ne calificam". Acum, Romania e pe primul loc in grupa dupa ce a invins vicecampioana mondiala.

Omer Aihan: Ei, e bine sa pleci dintr-o pozitie de outsider pentru ca adversarul te desconsidera si atunci poti face surprize. Noi am decis sa fim modesti, sa nu ne aruncam in declaratii cum ca noi o sa facem si o sa batem...,dar, in acelasi timp, sa plecam la drum cu gandul sa castigam fiecare meci, indiferent de echipa pe care o intalnim.

Reporter: La 5-1 pentru Polonia, ati cerut time-out dupa care romanii au intors situatia in favoarea noastra. Ce le-ati spus baietilor?

Omer Aihan: Nu am filozofat foarte mult. Era clar ca tactica pe care o pregatisem ( un 5 plus 1) nu functiona, polonezii profitand de spatiile din apararea noastra, si singura solutie ca ei sa nu se distanteze decisiv era sa schimb tactica. Le-am spus baietilor sa stea linistiti ca meciul e abia la inceput. Oricum, mare chestie ca jucatorii sa aplice perfect, in teren, ce au invatat la antrenamente, iar baietii mei au inteles exact ce le-am cerut.

Reporter: Ghionea si-a facut din nou "norma" de 13 goluri...

Omer Aihan: Ghionea este un jucator de valoare. L-am simtit ca este "in mana" si l-am folosit pe dreapta, de unde a dat gol dupa gol. Polonezii nu au reactionat la timp, dar daca o faceau schimbam jucatorul si incercam altceva.

Reporter: Sania, omul finalului de meci?

Omer Aihan: Sania abia astepta sa intre in teren. El e un jucator foarte bun si s-a descurcat foarte bine pe final de meci.

Reporter: Antrenorul Poloniei, Bogdan Wenta, era convins ca o sa-si ia revansa dupa ce echipa sa de club, Vive Kielce, a fost eliminata de HCM in Cupa Cupelor.

Omer Aihan: Da... (rade)..Romania a devenit un cosmar pentru Bogdan Wenta!

Reporter: La ce sa ne asteptam in urmatoarele meciuri de la nationala Romaniei?

Omer Aihan: Aceste rezultate ne obliga sa luptam si mai tare. Sa batem tot, e imposibil! Muntenegru ne asteapta ca pe-o "paine calda" sa-si ia revansa dupa ce i-am eliminat de la Mondial, iar cu Suedia e de departe cel mai greu meci. Oricum si in meciurile astea, tot Muntenegru si Suedia au prima sansa.

Reporter: Nationala s-a calificat la Mondialul din Croatia dupa o pauza de 14 ani. Ce sanse avem sa terminam in primele trei echipe din grupa (Romania, Franta, Ungaria/Bosnia, Slovacia, Australia, o echipa din Panamerica)?

Omer Aihan: Noi incercam, mergem in Croatia hotarati sa nu ne facem de ras. Din nou, faptul ca revenim dupa atat timp la un turneu final, o sa fie in favoarea noastra. "A, Romania, astia nu au experienta, o sa avem meci usor cu ei", asa vor gandi celalalte echipe, dar nu ma supar.

Reporter: E o grupa destul de grea, cu Franta, campioana olimpica, care ieri (duminica) a pierdut in preliminarii cu Cehia.

Omer Aihan: Exact ce ziceam. O echipa mai mica poate sa surprinda nume mari folosindu-se de increderea excesiva pe care o are adversarul in fortele sale.

Reporter: Ati calificat Romania la Mondial, iar Resita incepe o noua campanie in Cupa Challenge. Cum va descurcati pe doua fronturi?

Omer Aihan: Greu! Este extrem de obositor. Uite acum, de exemplu, dupa doua saptamani de cantonament si doua meciuri cu nationala, abia mi-am luat o zi libera si de maine la antrenamente cu Resita.

Reporter: Repeta Resita performanta de anul trecut in Cupa Challenge?

Omer Aihan: Poate, poate sa repete..aveam experienta sezonului trecut cand am castigat Cupa Challenge. Trebuie sa ne respectam blazonul, dar va fi greu pentru ca stiti cum se spune: e mai usor sa castigi un trofeu decat sa incerci sa-l pastrezi!

Reporter: Ce sanse au Steaua si HCM Constanta sa se califice mai departe in Liga Campionilor, respectiv Cupa Cupelor?

Omer Aihan: Ambele echipe au sanse sa mearga mai departe pentru ca au jucat bine pana acum. Steaua trebuie sa continue evolutiile bune, iar HCM poate sa treaca lejer de adversarul pe care il are.