Nationala de baschet masculin a Romaniei va juca pentru prima data in istoria sa in preliminariile Cupei Mondiale, pentru editia din 2019, care va avea loc in China, tricolorii beneficiind de schimbarea de regulament a FIBA, potrivit careia toate cele 24 de echipe participante la CE2017, la care participa si Romania, intra automat in calificarile pentru World Cup, scrie News.ro.

Echipa nationala de baschet masculin a RomanieiFoto: frbaschet.ro

Nationala masculina a Romaniei este calificata direct la turneul final al Campionatului European din 2017 datorita faptului ca gazduieste o grupa preliminara, la Cluj-Napoca.

Regulamentul calificarilor pentru participarea la Cupa Mondiala a fost schimbat de FIBA, astfel ca Romania beneficiaza pe termen lung de aceasta calificare la turneul final al CE 2017.

"FIBA a schimbat regulamentul, care intra in vigoare din 2017, astfel ca toate cele 24 de echipe de la Europenele de anul viitor, la care gazduim si noi o grupa, vor intra in preliminariile Cupei Mondiale. Noi am avut din start o strategie pe termen lung, de-asta am insistat si ne-am bucurat pentru gazduirea grupei de la Cluj, altfel trebuia sa jucam preliminarii pentru turneul final al CE-2017. Vizam clar si calificarea la Campionatul European din 2021. S-a schimbat si organizarea Europenelor, adica nu vor mai fi din doi in doi ani, ci din patru in patru ani, intercalate cu Cupa Mondiala si Jocurile Olimpice. Pentru baschetul masculin romanesc este un pas mare, inseamna enorm. Sigur ca ne propunem sa trecem de grupa preliminara la Cluj, iar daca vom intra astfel in primele 16 la CE-2017 vom avea parte si de o urna mai favorabila la tragerea la sorti a preliminariilor Cupei Mondiale", a explicat presedintele FR Baschet, Horia Paun.

Primul pas in preliminariile Cupei Mondiale din 2019, care va avea loc in China, este prevazut sambata, cand la Praga va avea loc tragerea la sorti a grupelor din primul tur preliminar.

Romania nu este angrenata in aceasta faza cu 13 echipe, din care opt se vor alatura celor 24 participante la CE-2017. Va urma o noua tragere la sorti, pentru opt grupe a cate patru echipe, iar primele meciuri se vor juca la putin timp dupa incheierea CE-2017, adica intre 20 si 28 noiembrie 2017.

Europa are dreptul sa califice 12 echipe la Cupa Mondiala din China (31 august - 15 septembrie), iar pentru aceste locuri vor lupta 32 de echipe nationale de pe continent.

La Cupa Mondiala 2019 vor participa tot 32 de echipe: China (natiunea organizatoare), sapte din Asia, cinci din Africa, sapte din cele doua continente americane si cele 12 europene.

Nationala Romaniei nu a participat niciodata in preliminariile Cupei Mondiale (Campionatul Mondial pana in 2010). In palmaresul sau se inscriu cele 17 aparitii la turneele finale de Campionat European, unde cea mai buna clasare a fost locul 5 (in 1957 si 1987). De asemenea, in 1952 echipa Romaniei a bifat singura participare la Jocurile Olimpice, editia de la Helsinki, unde s-a clasat pe locul 23, ultimul.

Nationala de baschet masculin a Romaniei va evolua in grupa C a CE din 2017, in grupa de la Cluj-Napoca, cu campioana europeana en-titre, Spania, plus Croatia, Cehia, Muntenegru si Ungaria.

Campionatul European de anul viitor este gazduit de patru orase - Cluj-Napoca, Helsinki, Tel Aviv si Istanbul - intre 31 august - 17 septembrie, fazele finale ale competitiei fiind programate in Turcia.

Echipa Romaniei nu a mai participat la un Campionat European din 1987.