Cu antrenor nou (n.r. Ambros Martin) si cu o echipa aflata in momentul schimbului de generatii, Romania a reusit sa aiba minute bune in care a tinut piept Norvegiei, campioana europeana si mondiala en-titre (echipa care da ora exacta in handbalul feminin mondial). Nordicele au castigat cu 23-21 (Campionatul European, Grupa D), insa daca atacul echipei noastre ar fi functionat la alti parametri, iar "cadourile" ar fi fost mai putine, poate am fi avut parte de un alt rezultat la meciul de debut de la turneul final gazduit de Suedia.

Romania, nationala de handbal femininFoto: ehf-euro.com

Cea mai buna marcatoare din echipa Romaniei a fost Cristina Neagu (6 goluri, procentaj de 50% <6/12>), in timp ce de la nordice s-a evidentiat Nora Mork (7 goluri - procentaj de 41% <7/17>).

S-au disputat luni in Grupa D:

Rusia - Croatia 32-26

Romania - Norvegia 21-23

Clasament:

1 Rusia 2 puncte (32-26)

2 Norvegia 2 (23-21)

3 Romania 0 (21-23)

4 Croatia 0 26-32)

Urmatoarele meciuri ale Romaniei la CE din Suedia:

Romania - Rusia/ 7 decembrie, "Helsingborg Arena", ora 19:30

Romania - Croatia/ 9 decembrie, "Helsingborg Arena", ora 19:30.

Primele trei se vor califica in Grupele Principale. Vor fi doua Grupe Principale, iar primele doua clasate se vor califica in semifinalele competitiei. Locurile trei din cele doua grupe se vor intalni in meciul pentru locul cinci de la CE.

Ultimele meciuri directe dintre Romania si Norvegia:

Romania - Norvegia 22-26/ CM 2015

Romania - Norvegia 33-35 (dp)/ CM 2015

Romania - Norvegia 25-20/ Preliminarii CE 2016

Romania - Norvegia 17-27/ Preliminarii CE 2016

Romania - Norvegia 27-28/ JO 2016, Rio de Janeiro

Romania - Norvegia 21-23/ CE 2016.

Desfasurarea meciului Romania vs Norvegia:

Min 60 Romania - Norvegia 21-23

Marcatoare: Neagu, Chiper (2), Zamfir, Buceschi

Romania a intrat in ultimele zece minute cu patru goluri mai putin decat Norvegia. Neagu inscrie inca o data, iar Denisa Dedu "inchide" poarta. O eliminare in tabara nordicelor - Ingstad. De la sapte metri, Chiper puncteaza (20-18). Chiper puncteaza din extrema, dupa o actiune in viteza a nationalei noastre (21-19). Mork trimite in bara de la sapte metri (56'), insa si fetele noastre "gasesc" tot bara in actiunea urmatoare. Denisa Dedu apara de doua ori in aceeasi faza, dar urmeaza o aruncare de la sapte metri pentru nordice. In plus, Neagu a fost eliminata pentru doua minute (57'). Oftedal inscrie de la sapte metri (23-20). Ultimul gol al partidei i-a apartinut Elizei Buceschi, Norvegia se impune cu 23-21.

Min 50 Romania - Norvegia 16-20

Marcatoare: Neagu, Chiper, Zamfir

Romania a punctat cu un om in minus (Cristina a inscris inca o data cum numai ea stie). Buceschi rateaza de la sapte metri (inca un cadou de Mos Nicolae pentru nordice). Tocmai ma gandeam ca Mork a "disparut" putin de pe teren...M-a trezit insa din visare cu un sut violent, inca un gol pentru Nora (17-14 pentru Norvegia). Pasi la Cristina Neagu (decizie cel putin discutabila), inca un atac fara gol pentru Romania. Se face 18-14 pentru adversare, dupa o bolta (46'). O aruncare cu efect de ocolire, reusita de generic pentru Camilla Herrem (19-15). Iuganu nu reuseste sa prinda o minge venita de la Cristina Neagu (atacul, punctul nevralgic al Romaniei). 20-15, dupa un gol de la opt metri reusit de Veronica Kristiansen. Time-out-ul lui Ambros Martin da rezultate, iar Zamfir inscrie de pe extrema (20-16).

Min 40 Romania - Norvegia 13-15

Marcatoare: Neagu, Iuganu

Repriza a doua incepe cu o ratare din partea echipei noastre. Norvegia continua sa marcheze cu lejeritate (14-11). Manea calca semicercul si mai ratam o actiune de atac. Mork stie sa mai si rateze (a nimerit doar bara), iar la actiunea urmatoare Neagu a inscris cu un sut violent (12-15). Fetele noastre continua sa fie neinspirate pe faza de atac (inca o actiune ramasa fara rezultat pe tabela). Iuganu puncteaza pe contraact, din extrema, se face 15-13 pentru nordice (37'). Denisa Dedu (22 de ani) are si ea o prima interventie buna, iar Buceschi gaseste doar bara in faza urmatoare. Gabi Szucz mai contorizeaza o eliminare (e a doua din acest meci). Dupa 40 de minute, este 15-13 pentru Norvegia.

Nora Mork a marcat de sase ori din sapte suturi, procentaj de 86%. De multe ori, Nora pare ca are in dotare o viteza in plus fata de celelalte jucatoare de pe teren...In aceasta prima repriza, cele doua echipe au fost apropiate ca valoare, insa un plus pentru nordice la capitolul viteza si contraatac. In plus, fetele noastre nu au fost prea inspirate pe angajarile mai lungi si in momentul schimbarilor (Norvegia a profitat de cateva ori de superioritatea facuta in timpul schimbarilor din echipa noastra). Din 19 suturi, Romania a marcat de 11 ori, procentaj de 58% (fata de 68% pentru Norvegia).

Min 30 Romania - Norvegia 11-13

Marcatoare: Buceschi, Neagu

Paula nu primeste gol, iar Norvegia a ratat sansa de a se distanta la trei goluri. Fetele noastre paseaza lent, iar nordicele sunt foarte bune la interceptie. Pe un contraatac, se face 12-9 (cea mai mare diferenta de pana acum). Din pacate, Romania nu mai este la fel de incisiva in faza de atac, iar Norvegia nu are mari dificultati in a nu primi gol. Adversarele ne-au surprins prin viteza de reactie si prin Mork (este de departe jucatoarea numarul unu a Norvegiei). Geiger nu gaseste tinta, continua perioada mai slaba a Romaniei. Gabi Szucs, prima jucatoare eliminata din tabara tricolorelor (in minutul 23). Paula are o interventie senzationala, ramane 12-9. Fara portar pe faza de atac, Romania primeste gol de la jumatatea terenului (13-9). Norvegia se apara dur, de multe ori la limita regulamentului (sau chiar dupa). Buceschi puncteaza de la 7 metri (13-10). Paula mai bifeaza o parada (27'). Cristina Neagu mai inventeaza o executie de manual (13-11). Din pacate, fetele noastre mai rateaza un contraatac...Oferim prea multe cadouri. Se intra la pauza cu 13-11 in favoarea Norvegiei.

Min 20 Romania - Norvegia 9-11

Marcatoare: Geiger, Buceschi, Neagu, Chiper

Se merge cap la cap in acest debut de partida, echilibrul domina disputa. Buceschi marcheza si din actiune, se face 7-6 pentru Romania. Echipa lui Ambros are atitudine, se misca bine, iar nordicele nu au avut ocazia sa arate precum o formatie de nebatut. Mork este argint viu, inscrie de la opt metri (7-7). Neagu suteaza violent, insa peste poarta. Paula blocheaza sutul lui Mork, ramane egalitate pe tabela. Nordicele au facut un pas in fata pe aparare, tricolorele combina cu dificultate. In minutul 16, Norvegia trece pentru prima data in avantaj (8-7). Romania mai rateaza un atac, iar nordicele se duc la 9-7 (tricolorele au efectuat greoi schimbarile). Prima eliminare a disputei vine in tabara Norvegiei (minutul 17). Neagu face diferenta intr-o faza incalcita (9-8). De pe piciorul de sprijin, Mork trimite incredibil (10-8). Nora este ca un spiridus - inscrie inca o data (11-9 pentru nordice dupa 20 de minute).

Min 10 Romania - Norvegia 5-5

Marcatoare: Geiger, Chiper, Neagu, Buceschi, Iuganu

Meciul a inceput cu o prima parada a Paulei Ungureanu. Geiger a deschis scorul, dupa o patrundere superba. Mork a inscris pentru prima data din lovitura de la 7 metri. Nordicele sunt foarte periculoase pe repunerea portarului, se face 2-2. Desi era tinuta de doua adversare, Cristina Neagu a punctat cu o aruncare la coltul lung (3-2). Din pacate, pe contraatac ratam copilareste: in loc de 4-2, se face 3-3 - Mork puncteaza cu o aruncare de la sold. Nora este intr-o forma incredibila. Bucheschi transforma primul sapte metri pe care il avem (4-3). Multe spatii pe centrul defensivei noastre, fetele ar trebui sa iasa mai repede in intampinare. Iuganu (debutanta) inscrie de pe extrema, dar dupa primele zece minute scorul este egal, 5-5.

Se intoneaza cele doua imnuri, jucatoarele nordice par relaxatate. Multe fete noi in tabara Romaniei de la ultimul Mondial si pana acum...

Citeste aici o ampla prezentare a Campionatul European de handbal feminin din Suedia.

In cealalta partida a Grupei D, Rusia a trecut cu 27-22 de Croatia.

Norvegia

Jucatoare cheie: Nora Mork (Gyor Audi ETO KC) si Stine Oftedal (Silkeborg Voel). Marea absenta: pivotul Heidi Loke - a ramas insarcinata si va lipsi de la CE din Suedia.

Antrenor: Thorir Hergeirsson. A sosit la nationala Norvegiei in 2009. Dupa ce a fost asistentul lui Marit Breivik, Thorir a ajuns sa fie antrenorul principal al echipei cu cel mai important palmares din handbalul feminin european.

Ce a facut Norvegia de-a lungul timpului la CE:

1994 - medalie de bronz

1996 - argint

1998 - aur

2000 - locul 6 (CE a avut loc in Romania)

2002 - argint

2004 - aur

2006 - aur

2008 - aur

2010 - aur

2012 - argint

2014 - aur.