Federatia Romana de Handbal (FRH) a anuntat, marti, ca nationala de handbal feminin a Romaniei va avea un nou selectioner, suedezul Tomas Ryde fiind inlocuit de spaniolul Ambros Martin, cel mai bun antrenor din lume in 2013 si 2014. Ibericul a semnat un contract valabil pe patru ani cu FRH.

Ambros MartinFoto: frh.ro

"Echipa nationala de handbal feminin are, incepand din aceasta zi, un nou antrenor: Ambrosio Jose Martin Cedres, antrenorul anului la nivel mondial in 2013 si 2014, castigator de doua ori al Ligii Campionilor si a multiple alte trofee importante, a semnat un contract cu FRH pana in 2020, fiind responsabil cu strategia handbalului national feminin.

Antrenorul spaniol il va inlocui in aceasta functie pe suedezul Tomas Ryde, care a condus nationala feminina in ultimele 16 luni si care se va dedica mai departe carierei de om de afaceri, aceasta oferindu-i la acest moment oportunitati deosebite", a anuntat FR Handbal.

Costica Buceschi, actualul antrenor secund, si Jaume Fort Mauri, antrenorul cu portarii, isi vor pastra posturile si vor face echipa cu Ambros Martin. De mentionat ca ibericul va conduce in paralel si echipa de club Gyori Audi ETO KC.

Noul selectioner al echipei nationale de handbal a Romaniei a fost desemnat cel mai bun antrenor din lume in 2013 si 2014.

Gyor a castigat cu Ambros Martin pe banca doua Ligi ale Campionilor (2013, 2014), fiind finalista in 2016, cand a fost invinsa de CSM Bucuresti. Inainte de a veni la Gyor, in 2012, Ambros Martin a petrecut opt ani la Itxako Navarra, cu care a cucerit 11 trofee.

"Venirea sa confirma hotararea noastra de a lucra cu cei mai buni profesionisti din handbalul mondial, atat la nationala de fete, cat si la nationala de baieti, condusa de Xavi Pasqual. Ma bucur enorm ca alaturi de ei sunt antrenori de top din Romania si le multumesc lui Costica Buceschi si lui Eliodor Voica pentru contributia lor la acest proiect. Sunt convins ca mixul de experienta internationala si intelegere a competitiei locale va continua sa dea rezultate la cel mai inalt nivel. Un mare multumesc lui Tomas Ryde pentru colaborarea noastra si rezultatele exceptionale obtinute impreuna. Mult succes in proiectele viitoare", a declarat Alexandru Dedu, presedintele Federatiei Romane de Handbal.

Tomas Ryde a condus nationala Romaniei in ultimul an si jumatate, din martie 2015, iar in acest interval a obtinut medalia de bronz la CM de anul trecut si a reusit calificarea la JO de la Rio, unde tricolorele s-au clasat doar pe locul 9.