​Selectionerul echipei feminine de handbal a Romaniei, suedezul Tomas Ryde, a vorbit, intr-un interviu publicat pe site-ul Federatiei Romane de Handbal, despre perioada de pregatire a echipei Romaniei inainte de participarea la Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august) si a declarat ca vrea sa aiba o echipa mult mai puternica decat cea de la Campionatul Mondial din Danemarca din 2015.

Tomas Ryde, fost selectioner al RomanieiFoto: frh.ro

Tehnicianul considera ca "la inceputul verii echipa Romaniei nu avea acelasi nivel de pregatire fizica pe care il au cele 5 echipe din top. Din acest motiv, ne-am concentrat pe durata acestei pregatiri sa ridicam nivelul fortei fizice, in special prin exercitii de gimnastica aerobică. Trebuie sa alergam mai mult si mai rapid. Eram mult in spatele echipelor Norvegiei si Frantei si nu puteam accepta acest lucru", a precizat Tomas Ryde.

Antrenorul nationalei feminine de handbal a Romaniei a subliniat ca nu este multumit de nivelul apararii, iar inainte de plecarea la Rio va insista pe imbunatatirea calitatii jocului.

"Ne-am antrenat foarte mult in aceasta perioada si fetele au simtit oboseala mai ales in picioare. Acest lucru se va schimba inainte de a pleca la Rio, pentru ca acum va trebui sa reducem orele de munca in favoarea imbunatatirii calitatii. Ne-am miscat foarte lent pe teren in Norvegia, in special in aparare. De fapt, nu sunt inca deplin satisfacut de nivelul apararii. Suntem prea pasivi si nu abordam jocul intr-un mod agresiv. Cateva dintre jucatoare vor avea un program special in aceasta saptamana, pentru a-si imbunatati viteza", a spus suedezul.

Selectionerul nationalei Romaniei considera ca trebuie data mare atentie faptului ca Jocurile Olimpice sunt un prilej si de distragere, tinand cont de prezenta multor staruri si de atmosfera de sarbatoare: "Va trebui sa ramanem foarte focusati pe ceea ce avem de facut," a spus Tomas Ryde.

In ceea ce priveste jucatoarele, tehnicianul a precizat ca handbalista Cristina Neagu nu a jucat deloc in turneul din Norvegia, "pentru ca nu am vrut sa riscam nimic in ceea ce o priveste. Mica (Bradeanu) nu a jucat in primul meci, ea trebuind sa-si imbunatateasca nivelul pentru a ajunge la standardul impus de Liga Campionilor, dar sunt 100% convins ca acest lucru se va intampla. Gabriela Perianu, Melinda Geiger și Florina Chintoan și-au ridicat foarte mult nivelul in turneul din Norvegia, iar asta va genera un impact urias asupra performantelor lor." Cat despre Eliza Buceschi, care s-a accidentat de mai multe ori de la calificarea din luna martie, Tomas Ryde a declarat ca "a lucrat mult impreuna cu ea pentru a-i accelera tempo-ul si motivatia, progresul vazandu-se de la meci la meci."

"Strategia mea este sa incurajez jucatoarele noi, astfel incat sa avem o echipa mult mai puternica la Rio, in comparatie cu Campionatul Mondial din Danemarca din 2015. Asa incat trebuie sa avem toate jucatoarele acolo, pentru ca 9 meciuri la cel mai inalt nivel pentru obtinerea titlului suprem de campion al Jocurilor Olimpice reprezinta o provocare uriasa pentru toate echipele.

Mergem la Rio pentru a reprezenta Romania ca o tara puternica si mandra. Raspunsurile le vom afla la sfarsitul Jocurilor Olimpice dar, dintr-un anumit punct de vedere, toti jucatorii care participa la Turneul Olimpic sunt deja castigatori. In lume sunt foarte multi sportivi si nu toti dintre ei vor ajunge la cel mai ridicat nivel – la Jocurile Olimpice. Tocmai de aceea romanii pot fi deja mandri pentru ca sunt reprezentati de una dintre cele mai bune echipe din lume. Atmosfera din echipa este fantastica, aceasta fiind fundamentul generarii performantei in timp. Le acord multa libertate fetelor, stilul lor profesional imbunatatindu-se, astfel, de la zi la zi", a mai spus selectionerul Romaniei.

Extrema stanga Ana Maria Tanasie va rata Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, dupa ce s-a accidentat in turneul din Norvegia (in meciul cu Spania), locul sau fiind luat de Camelia Hotea.

Lotul echipei Romaniei cuprinde 14 jucatoare si doua rezerve: portarii Paula Ungureanu, Ionica Munteanu si Denisa Dedu (rezerva I), extremele stanga Valentina Ardean-Elisei, Camelia Hotea, extrema dreapta Laura Chiper, interii stanga Cristina Neagu, Gabriela Perianu si Gabriella Szucs, interii dreapta Patricia Vizitiu si Melinda Geiger, centrii Aurelia Bradeanu, Eliza Buceschi, Madalina Zamfirescu (rezerva II) si pivotii Oana Manea si Florina Chintoan.

Delegatia Romaniei va pleca la Rio pe 1 august.

Nationala Romaniei face parte din Grupa A la JO 2016, alaturi de Norvegia, Brazilia, Muntenegru, Spania si Angola. Primele patru clasate in fiecare grupa se vor califica in sferturile de finala.