Includerea unor reprezentanti ISU in Comisia de verificare a conditiilor de siguranta pe arenele pe care se desfasoara activitati sportive si inasprirea amenzilor sunt masurile introduse miercuri de Guvern intr-un proiect de lege menit sa duca la cresterea gradului de siguranta a spectatorilor, potrivit Mediafax.

Guvernul a stabilit o serie de modificari legislative care au in vedere o verificare mai riguroasa a conditiilor de siguranta pe care trebuie sa le indeplineasca organizatorii pentru ca pe arenele sportive sa poata fi organizate competitii.

Printr-un proiect de lege adoptat miercuri, Guvernul a modificat si completat Legea nr.4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive. Proiectul de act normativ aprobat revizuieste, printr-o serie de masuri, componenta si rolul Comisiei de verificare a modului in care sunt respectate conditiile de siguranta pe arenele pe care se desfasoara activitati sportive. Astfel, din aceasta comisie vor face parte si reprezentanti ai Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, care se vor alatura reprezentantilor directiei judetene pentru sport, unitatii de jandarmi competente teritorial, organizatorului competitiei si responsabilului de ordine si siguranta al organizatorului de joc. De asemenea, se redefineste rolul comisiei de verificare, in sensul ca, daca are observatii cu privire la indeplinirea conditiilor de siguranta de catre organizatori, comisia va sesiza (in prezent propune) federatia de specialitate pentru aplicarea sanctiunilor incidente.

De asemenea, prin proiectul de lege vor fi inasprite sanctiunile aplicate pentru nerespectarea obligatiilor pe care le au organizatorii competitiilor pe arenele sportive. Amenzile prevazute de lege vor creste, in functie de gravitatea incalcarii obligatiei, de la 3.000 de lei la 15.000 de lei cat este in prezent, la 30.000 de lei la 50.000 lei. De asemenea, masura sanctiunii prin suspendarea dreptului de a organiza competitii si jocuri sportive pe teren propriu pentru o perioada de la o luna la 6 luni se va inlocui cu masura administrativa a suspendarii dreptului de a organiza jocuri sportive cu spectatori in arena respectiva sau cu interzicerea accesului spectatorilor in anumire sectoare de tribuna, pe o perioada cuprinsa intre 30 si 90 de zile, in functie de gravitatea obligatiilor incalcate de organizator, scrie Mediafax.