Nationala feminina de handbal a Romaniei a reusit o victorie istorica in fata Norvegiei, 25-20 (16-9), miercuri seara, in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, intr-un meci din preliminariile EURO 2016, informeaza Agerpres.

Echipa nationala de handbal feminin a RomanieiFoto: frh.ro

Romania, medaliata cu bronz la Campionatul Mondial din 2015, a facut un meci senzational si si-a luat revansa in fata scandinavelor dupa ce a pierdut de doua ori in fata Norvegiei la turneul din decembrie, din Danemarca, 22-26 in grupa si 33-35, dupa prelungiri in semifinale.

Echipa Romaniei nu mai obtinuse o victorie in fata Norvegiei, actuala campioana europeana, mondiala si olimpica, din 2000. Pe 10 decembrie 2000, in Sala Polivalenta din Bucuresti, Romania invingea Norvegia cu 26-22 si se califica in semifinalele Campionatului European gazduit de tara noastra.

Formatia antrenata de suedezul Tomas Ryde nu i-a lasat adversarei nicio sansa in meciul de la Cluj-Napoca, desfasurat in fata a 7.200 de spectatori, care le-au incurajat frenetic handbalistele noastre.

Cristina Neagu a aratat de ce este cea mai buna jucatoare a lumii cu cele 10 goluri, Paula Ungureanu a reusit parade de senzatie (a aparat doua aruncari de la 7 metri, iar Denisa Dedu a parat si ea doua), insa intreaga echipa a facut un meci remarcabil.

Norvegia a condus o singura data, cu 2-1 (min. 4), iar in minutul 6 scorul era egal, 3-3. Tricolorele au reusit patru goluri la rand, 7-3 (10), si au luat jocul pe cont propriu. Oaspetele au marcat o data, pentru 7-4 (12), dar au urmat sase goluri consecutive pentru Romania, care s-a desprins la un neverosimil 13-4 (22). Diferenta maxima a fost de zece goluri, 16-6 (27), dar la pauza Romania conducea cu 16-9, dupa un final mai bun al echipei nordice, care a legat trei goluri la rand.

La reluare, Norvegia s-a apropiat la patru goluri, 18-14 (43), dar Romania si-a revenit repede si a refacut diferenta confortabila, 22-15 (49). Norvegia a mai avut o serie de patru goluri, ajungand la 22-19 (56), dar jucatoarele noastre au gestionat impecabil finalul de joc, castigand cu 25-20.

Au evoluat echipele:

Romania: Paula Ungureanu, Denisa Dedu - Laura Chiper (3 goluri), Aneta Udristoiu, Gabriella Szucs (1), Cristina Neagu (10), Aurelia Bradeanu (1), Gabriela Perianu, Luciana Marin, Valentina Ardean-Elisei (2), Oana Manea (2), Madalina Zamfirescu (1), Ana-Maria Tanasie (1), Eliza Buceschi (3), Florina Chintoan (1), Patricia Vizitiu. Selectioner: Tomas Ryde.

Norvegia: Kari Aalvik Grimsboe - Mari Kristine Sobstad Molid, Emilie Hegh Arntzen, Veronica Kristiansen (3), Heidi Loeke (3), Nora Moerk (6), Malin Larsen Aune, Linn Jorum Sulland (1), Pernille Bjorseth Wibe, Tine Stange (1), Betina Riegelhuth (1), Amanda Kurtovic (2), Camilla Herrem (2), Sanna Charlotte Solberg (1), Marta Tomac. Selectioner: Thorir Hergeirsson.

Au arbitrat bosniacii Sasa Pandzic si Boris Satordzija, iar delegat EHF a fost Tatjana Medved (Serbia).

Ambele echipe sunt practic calificate la turneul final al Campionatului European (merg primele doua din grupa).

In clasamentul Grupei preliminare 1, Romania ocupa primul loc, cu 6 puncte, urmata de Norvegia, 4 puncte, Belarus, 2 p, Lituania, 0 p.

Romania si Norvegia se vor intalni din nou, duminica, de la ora 19,00 (ora Romaniei), la Stavanger.