Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii s-a autosesizat dupa ce suporterii echipei de handbal HC Zalau au strigat scandari rasiste la adresa jucatoarei franceze de culoare a HCM Baia Mare, Allison Pineau.

"Handbal Club Municipal Baia Mare solicita Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care s-a autosesizat in acest caz, sa ia masurile legale care se impun impotriva celor vinovati, tinand cont de faptul ca organizatorul meciului HC Zalau - HCM Baia Mare din data de 9 februarie 2016 a fost clubul sportiv Handbal Club Zalau", se arata intr-un comunicat al formatiei din Baia Mare.

Potrivit sursei citate, in timpul meciului de handbal feminin dintre echipele HC Zalau si HCM Baia Mare (scor 26-36), desfasurat marti, in Sala sporturilor din Zalau, jucatoarea franceza "a fost tinta unor scandari rasiste din partea unui grup de spectatori din Zalau, in special in minutul 44 - moment in care a fost sanctionata de arbitri jocului cu o eliminare de 2 minute".

"Jucatoarea Pineau Allison Marie si-a recunoscut greseala, apoi si-a cerut scuze fata de sportiva Puiu Diana pe care a faultat-o, iar in momentul in care s-a indreptat catre banca de rezerve a fost jignita prin apelativul 'Monkey' de catre respectivul grup de suporteri din Zalau, care a imitat sunetele scoase de maimute", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul gruparii sportive.

Echipa din Baia Mare afirma ca Allison Pineau a avut o discutie cu observatorul Federatiei Romane de Handbal, Bogdan Anton Prisecariu, "caruia i-a transmis in limba engleza ca nu este normala atitudinea respectivilor suporteri si ca se simte jignita si discriminata", dar "oficialii meciului nu au luat nicio masura, jignirile la adresa jucatoarei noastre continuand pe parcursul meciului, pana in minutul 54, cand sportiva Pineau Allison Marie a fost descalificata si a parasit sala de joc, plecand la vestiar".

"Dupa terminarea meciului, cand o parte din jucatoarele echipei HCM Baia Mare au efectuat exercitii specifice de relaxare, aceiasi spectatori au adresat jigniri identice jucatoarei Do Nascimento Martinez Alexandra Priscila, componenta a echipei HCM Baia Mare si a nationalei Braziliei", se mai arata in acest comunicat.

"Nu voi fi niciodata de acord cu aceasta atitudine si comportament ... Sunt ciocolatie si sunt mandra de culoarea ma ... poate uitati ca reprezint o echipa romaneasca in aceasta tara, daca nu stiti sa apreciati acest aspect aduceti-va aminte ca, atunci cand jocul se termina, sunt politicoasa cu voi toti (...) Daca nu sunt respectata nu mai am ce face aici ... nu voi lasa pe nimeni sa ma zdrobeasca in special cand este vorba de originile mele", a scris jucatoarea, pe contul ei de Twitter.

Allison Pineau a fost declarata cea mai buna jucatoare din lume in anul 2009.