​S-a vorbit mult de Cristina Neagu în Danemarca în ultimele două săptămâni. De la comentatorii TV care au numit-o cea mai bună jucătoare din lume la antrenorii echipelor adverse, care au spus după meciuri că n-au avut cum s-o oprească; de la reporterii care i-au numărat golurile, la crainicul care a introdus-o spunând că handbalul pe care îl joacă parcă vine de pe altă planetă; de la taximetriștii din oraș la fanii români din tribune care i-au scandat numele.

Cristina NeaguFoto: Mircea Rosca / ActionFoto.ro

E un sentiment incredibil să auzi un stadion încărcat cu energia a 12.000 de norvegieni, olandezi, polonezi și danezi aplaudând-o când părăsește terenul pe finalul meciului. Să stai lângă un tată care îi șoptește fiului lui blond, care are steagul Poloniei pictat pe față, ceva despre golul pe care tocmai l-a marcat contra echipei lor. Să vezi două reportere ratând imnul țării lor ca s-o prindă pentru un interviu și o poză. Iar la final, să-ți spună: noi am avut încredere în ea dinainte să ajungă în Final Four.

Cea mai bună jucătoare a României, și foarte probabil, a lumii, a încheiat turneul mondial cu 63 de goluri înscrise, titlul de golgheteră și de MVP al finalei mici, dar și de jucătoare a turneului. Dar, mai important pentru ea, l-a încheiat cu sentimentul că face parte dintr-o echipă. Timp de două săptămâni, și-a încurajat colegele – din teren și de pe bancă, la antrenamente și în autocar, când au fost conduse și când au condus. A vorbit de ele, și de staff, în interviuri, le-a mulțumit și le-a certat, le-a îmbrățișat și le-a îmbărbătat. Iar la final, echipa a ridicat-o în brațe.

A ajuns în zona de interviuri cu tricolorul pe umeri, pe care a avut grijă să-l poarte și în fața reflectoarelor televiziunilor străine. Vorbește cu pasiune despre handbal, așa cum îl și joacă. Își ridică umerii, gesticulează, se încruntă sau zâmbește larg, uitându-se ori fix în ochii tăi, ori undeva în spatele tău, spre terenul imaginar. Vorbește mai mult de echipă decât despre ea. E fericită că a câștigat prima ei medalie mondială, dar tot când o întrebi de echipă se luminează la față.

Citește toate declarațiile Cristinei Neagu în continuarea interviului, pe Lead.ro