Chiar înainte să înceapă Mondialul, spuneam că deplasarea asta e un efort de reconectare la handbal. De reîmprietenire cu sportul ăsta. Și credeam, la început de turneu, că mulți sunt ca mine: despărțiți, din motivele lor, de handbalul românesc și de handbal în general.

Nationala de handbal feminin a RomanieiFoto: Mircea Rosca / ActionFoto.ro

Și totuși. Am auzit de oameni care pe finalul meciului cu Brazilia au ieșit să plimbe câinele. Emoții prea mari. Cred că acum, după aproape două săptămâni de experiență daneză, prietenia asta s-a legat bine de tot. Argumentele sunt multe și motivele diferite – fiecare s-a apropiat de handbal în felul lui -, dar pentru noi primează două: primul – a sta lângă echipa României și lângă suporterii ei este o scurtătură grozavă către sportul ăsta; al doilea – Danemarca iubește obsesiv handbalul și transmite sentimentul oricui se păstrează disponibil.

Astăzi, când România va juca la Herning contra Danemarcei, lucrul ăsta va fi evident. În impresionanta sală Jyske Bank Boxen, danezii își vor trimite în tribune peste 12.000 de reprezentanți, adică (mult) mai mult decât numărul total al handbaliștilor legitimați în România la toate grupele de vârstă. Ultimele ediții ale Anuarului Sportului (editate de Ministerul Tineretul și Sportului), ne spun că handbalul adună, la nivel național, circa 7.500 de sportivi. În Danemarca, care are o populație de patru ori mai mică decât a României, peste 120.000 de copii și adulți sunt legitimați la un club de handbal.

Despre echipa Danemarcei se pot spune multe. În primul rând, există aici o presiune (pozitivă) a rezultatului. Lumea își dorește din tot sufletul ca echipa să revină la mai vechile obiceiuri ale marilor victorii. Căci naționala lor era prima echipă (feminină) care reușea să dețină în același timp toate cele trei medalii de aur pe care le oferă sportul ăsta: cele de la Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. Se întâmpla în 1997, iar performanța a fost repetată de Norvegia, în 2011.

Danezele au dominat handbalul vreme de zece ani, între 1994 și 2004, când au câștigat trei medalii de aur consecutive la Jocurile Olimpice (Atlanta 1996, Sydney și Atena), Campionatul Mondial din Germania, în ’97, și trei titluri europene, cel mai recent în 2002, când turneul a fost organizat tot aici.

Citeste continuarea pe Lead.ro.